
Vår historia
PRO Degerfors, som år 2025 fyller 80 år, startade den 7 juli 1945 med 14 medlemmar. Antalet ökade relativt snabbt. Under pandemin i början av 2020-talet sjönk medlemstalet, men har de senaste åren legat stabilt runt 600 personer.
Nedanstående historik är sammanställd av en arbetsgrupp till föreningens 75 års jubilum. Arbetsgruppen har bestått av Kristina Sandberg, Karl-Axel Svensson, Anette Bergström, Bernt Haglund och Mauritz Olsson.
Degerfors pensionärsförening bildades den 7 juli 1945. Fjorton personer kom till det utlysta mötet för att bilda en intresseförening för pensionärer. Föreningen bildades och till dess första ordförande valdes Anders Stark, sekreterare Karl Palmer, kassör Karl Holmberg.
Ansökan om medlemskap i svenska pensionärsorganisationen beviljades och vi fick tillhöra Värmlandsdistriktet. Årsavgiften fastställdes till 1,40 kr för man och 1,00 för kvinna.
Från allra första början fick inte kvinnor bli medlemmar, vilket ändrades så småningom.
Föreningens möten får hållas kostnadsfritt i Folkets Hus. Målet för föreningen är trivsel, sammanhållning och bevakning av pensionärernas intressen.
Det första årsmötet 1946 bjöd på underhållning av de i Degerfors då välkända amatörerna Harald Nordmark, Anna-Greta Karlsson, Gunnar Dahlström och Gunnar Andersson. Den första resan företogs 1946 och gick till Hagfors. 30 medlemmar fick medfölja på resan.
Enligt de första protokollen var det ej brukligt att man drack kaffe på mötena, men i november 1948 anordnades kaffefest och då fick man anmäla hos kristidsnämnden för inköp av kaffe och socker.
Vid efterkrigstiden 1951, var vedfrågan ett bekymmer som var uppe till behandling vid ett medlemsmöte. Beslut togs att kontakta disponent Carleson på Degerfors järnverk, i denna fråga. Han lovar att köpa hem ved från Vansbro, men att kommunen får svara för utkörningen till de som behöver ved.
Föreningens fana invigdes i församlingshemmet den 25 april 1958. Samtidigt erhöll föreningen tre konstverk som sattes upp på Sjukhemmet, Pilgården och Sveagården.
Järnverket upplät en ny träffpunkt för pensionärer 1959 i före detta Byggnadskontoret.
Föreningens sång och musikgrupp börjar 1961 medverka på våra möten till allas belåtenhet.
Efter förhandlingar med frisörerna i Degerfors 1962 får pensionärerna ett billigare pris på rakning och klippning.
1963 skrevs den 500-de medlemmen in och samma år gjordes en överenskommelse med Folkets Hus att få använda en av logerna till Daglig verksamhet mellan kl 10.00 – 14.00. Lions klubb ställde två sparkcyklar till föreningens förfogande.
Förslag till ny distriktsindelning diskuterades 1964. Degerfors pensionärsförening vill även i fortsättningen tillhöra Värmland. Samma år togs hyreshöjningar upp. PRO hemställer till kommunen att man tar hänsyn till pensionärernas begränsade inkomster. Den 14 december meddelades att bostadstillägget blir 65% av kostnaden, men får ej överstiga 1 800 kronor.
Fr.o.m. 1966-01-01 tillhör Degerfors pensionärsförening Örebrodistriktet.
Kommunala förmåner till pensionärer under slutet av 1960-talet och 1970 var bl.a. att pensionärerna 1969 erhöll subventionerad fotvård, 18 kr/gång. 1970 informerades på ett möte om att ca 1700 pensionärer skulle få besök från socialvårdsbyrån för behovsundersökning avs bostadsförhållanden och annan service för planering av framtida beslut.
1971 fick ensamstående pensionärer möjlighet att äta lunch på Letälvsgården då skolan är stängd. Hjälp med snöröjning erbjöds och den som är berättigad till färdtjänst betalar 25 % av taxan för resan.
1972 lämnade PRO en skrivelse till Folkets Hus med krav på att hörselslingor skulle installeras och beskedet året efter var att de var installerade.
En undersökning om bostadsbidrag i länet visar att Degerfors har det lägsta bostadsbidraget.
Det kommunala pensionärsrådet, KPR, bildades 1975. Från möte med KPR rapporterades att det finns hobbylokaler tillgängliga för pensionärsgruppen.
Viola Bergdahl, socialnämndens ordförande och Bo Rönnqvist socialchef, informerar 1978 om att ett servicehus ska byggas i Västra Jannelund med 50 – 60 lägenheter med beräknad inflyttning 1980.
1988 Diskussion kring ålderdomshemmen pågår. Det är inte meningen att de ska rivas utan anpassas till dagens behov.
Som ett inlägg i debatten återfanns en dikt. (se under fliken Dikt)
8 lägenheter ska byggas i Strömtorp för dementa med gemensamhetsutrymme för mat bl.a och i Svartå byggs ett servicehus, med tillhörande lägenheter.
Den 5 nov 1990 startade pensionärsföreningarna i kommunen Väntjänsten i samarbete med kommunen. Verksamheten vänder sig till personer som önskar ledsagning bl.a. till sjukvården, få möjlighet att gå en promenad eller få ett besök. Lokal och telefon finns på dagcentralen Kastanjen och är bemannad varje dag mellan kl. 10.00 – 12.00.
Vid årsmötet 1992 uppstod en diskussion om namnet ”pensionär”. Förslag var ”grå pantrar”, ”perenner” eller ”finansiärer” eftersom vi får lämna ifrån oss till de rika. 1991 var ett förlorat år, då man ej fått den värdesäkring som man skulle ha fått.
Vid månadsmöte i oktober 1992 visades en mannekänguppvisning av PRO-medlemmar.
1992 informerade äldreomsorgschef Tommy Henningsson att Letälvsgården ska byggas ut.
Behov av ytterligare frivilliga medarbetare till Väntjänst togs upp i febr. 1993.
Vid månadsmöte i dec 1993 beslutades att skicka en skrivelse till bl.a. Regeringen och PRO Riks med anledning av att pensionerna urholkats under åren 91, 92 ,93 med 8 %, och att politikerna ska verka för att basbeloppet för 1994 räknas upp med 4 %.
Vid årsmötet 1994 var vi 738 medlemmar.
Företrädare för PRO åker till Stockholm den 15 dec. 1995 för att tillsammans med andra pensionärsföreningar demonstrera mot Regeringens neddragningar.
Representanter för PRO åker återigen 1996 till Stockholm för att demonstrera mot neddragningar för pensionärer.
Inför valet 1998 ställer PRO Riks krav på:
-Höjning av nivån på statsbidragen till kommun och landsting.
-Ett samlat högkostnadsskydd; avgiften för hälsa och sjukvård, tandvård och läkemedel-
-Ersättningsnivån för bostadstillägg
Efter valet håller Regeringen sina vallöften ang. höjning av pensioner och bostadstillägg, samt ökade statsbidrag till kommuner och landsting.
Vid månadsmötet i nov 1998 erbjuds medlemmarna att köpa datorpaket.
En s.k. Syneförrättning påbörjades under 1998 och pågick under flera år. 150 personer hade valts ut att ingå. Det som ska synas är äldreboenden, servicehus, hemtjänst och hemsjukvård.
I ett protokoll kan man utläsa att resultatet av arbetet gav ett värdefullt underlag för arbetet i KPR och LPR. Syneförrättningen i äldres bostäder visar att tillgängligheten på många ställen är dålig. Dörrar är smala och många saknar hiss.
1 jan 1999 höjs pensionerna med 1 % utöver prishöjningar. Detta kommer också att ske år 2000.
Regeringen avsatte1999 ett stimulansbidrag med 100 milj. till Anhörig 300, som ett led i att stötta anhöriga. Pengarna fördelades under 3 år och kommunen ansvarade för projektet tillsammans med frivilligorganisationer. Så småningom anordnades anhörigcafé i Folkets Hus entré, där anhöriga fick möjlighet till samvaro, samt också viss avlastning för att uträtta inköp, gå till frisören m.m. Dessa anhörigcaféer samarbetade också med kyrkan och deras soppluncher.
Arbetet med Anhörig 300 ledde 2007 till att Anhörigföreningen bildades i Degerfors.
Vid styrelsemöte 14 april 2003 beslutades att inköpa dator till kontoret.
Arvsskatten avskaffas mellan makar 1 jan 2004.
PRO Budkavle pågår under 2004 för att skapa opinion inför PRO kongressen. Det är en cykelstafett som utgår ifrån olika platser i landet, bl.a. Degerfors, för att nå
Stockholm. Budkavlen innehåller olika krav som är viktiga för pensionärsorganisationerna.
Vi cyklar för:
- Framtid och välfärd,
- Allas rätt till social och ekonomisk trygghet,
- Rätten till samlingslokaler,
- Samhällsstöd till PRO för kultur och friskvård
Medlemsantalet 2004 var 686.
Vid månadsmöte 2005 rapporteras från Socialnämnden, att eftersom åldersstrukturen bland de äldre inte ändras nämnvärt de följande åren, finns inte behov av ytterligare nya bostäder, Resurser kan istället läggas på verksamhetsutveckling. En servicegrupp tillsätts för att sköta tvätt och städ och ge vårdlagen tid till omvårdnadsarbete. Eu-medel söks och ger stöd till utbildning av vårdpersonal.
2007 konstateras att det inte föreligger någon kö till omvårdnadsboende.
Av verksamhetsberättelsen 2009 kan utläsas att PRO-expeditionen utökats med lokalen intill. Den nya delen har renoverats och inretts av styrelsemedlemmar. Alla inköp av inventarier har skett på loppis.
På den s.k. Äldrebarometern 2010 ges Degerfors äldreomsorg en topplacering.
I juni 2010 reste en busslast med PRO-are från Degerfors till Stockholm för att demonstrera för rättvisa skatter. Pensionärer från hela Sverige deltog och när täten nådde Mynttorget så var hälften av demonstranterna kvar i Kungsträdgården. Det var en häftig upplevelse som alltid kommer att vara kvar i minnet.
Pensionärsorganisationerna lämnade en gemensam skrivelse till KPR för att få information, innan beslut fattas, om frågor som berör de äldre i kommunen.
2012, från KPR rapporteras att Värdegrund inom åldringsvården är under framtagande. Information lämnas också om nedläggning av äldrebostäder i Svartå. Ledamöterna framför ett krav att matsalen på Västergården blir kvar.
Samma år lämnas en rapport om ”orättvisa skatter” som leder till att PRO genomför en demonstration i Örebro.
Vid KPR möte har informerats om att Degerfors var sämst i landet vad gäller felaktigheter i förskrivning av läkemedel samt alltför många läkemedel. Uppgiften är hämtad från ”Koll på läkemedel”.
2014 påbörjas arbetet med att få en ändring i KPR:s arbetsformer. Ändringen genomfördes 2019.
2014 samlas PRO-föreningarna i Degerfors, Svartå och Åtorp för att fatta beslut att hos riksorganisationen ansöka om dispens för att bilda samrådsgrupp istället för samorganisation. Detta bifölls.
2014 är det 750 medlemmar i föreningen.
2015 i augusti firar PRO Degerfors 70-årsjubileum i Folkets Hus med underhållning av den egna sånggruppen Tonåringarna samt besök av ombudsman Dan Karlsson från Stockholm. Ca 250 gäster deltog i festligheterna.us,. Underhållning av den egna sånggruppen Tonåringanra sAMT besök av ombudsmanHus
2017 i augusti firades PRO som riksorganisation 75 år tillsammans med föreningarna i Karlskoga, Svartå och Åtorp i Degerfors Folkets Park. Inbjuden gäst var riksorganisationens ordförande Christina Tallberg. På programmet var tipspromenad, kaffe, grilltält, utställningar samt dans till musik av Degerfors eget storband, Strômtôrpera.
2017 beslutade styrelsen att tillsätta en Äldregrupp, vars syfte är att inhämta kunskaper om vård och omsorg inom kommunen och därmed vara pålästa i våra kontakter med kommunens representanter och på KPR-möten Arbetsgruppen har använt sig av Socialstyrelsens material, Öppna jämförelser, som ger möjlighet att se förbättringsområden. Arbetet hittills omfattar år 2014 – 2018. Vi har granskat Hemtjänst, Särskilt boende, kostnader för hemtjänst, och särskilt boende och Läkemedelsförskrivning. Sammanfattningsvis kan sägas att Hemtjänsten får ett högt betyg, men är relativ dyr, Särskilt boende visar förbättringsområden och Läkemedelsförskrivningen har förbättrats.
Äldregruppen har också granskat Bostäder för äldre. För boendeformen Särskilt boende är bedömningen en behovsökning på 75 platser fram till 2030. Kommunen har ett stort ansvar för den framtida bostadsförsörjningen oavsett det avser tillgängliga bostäder eller Särskilt boende.
Arbetsgruppen har varit inbjuden till politiken för att presentera sitt material.
Betr boendefunderingar har forskare tre råd till oss alla:
- Börja fundera på boendet i god tid, så att du, om du ska flytta, flyttar till något och inte från något
- Fundera kring vad du värdesätter i ditt boende idag. Hemmet är mer än en bostad, det är en plats där livet ska levas!
- Fundera framåt på olika scenarion. Hur väl fungerar din bostad om hälsan och ekonomin förändras, om du inte länge kan köra bil, blir ensamstående.
Aktiviteter under åren
När resor planerades förr inleddes de alltid med en studiecirkel för att få kunskap om resmålet. Den första långa resan gick till Kiruna, därefter har ytterligare långa resor gått till Kroatien, Bulgarien (som för några ledde till matförgiftning och sjukhusvård), Tyskland och Kieåsen samt kryssningar till olika mål. Dessutom årliga endagsresor.
Studiecirklar som Släktforskning, Hobbycirklar, Passion hela livet, Qigong, Foto, Seniordans, Boule, Promenader, Stavgång, Mobiltelefoner och Datakunskap osv.
Danser på Tunet, söndagscafé med underhållning, handarbetsauktioner.
Avslutningsord
Coronapandemin bröt ut i början av år 2020 med stor riskspridning. Viruset sprids via droppsmitta, vilket har lett till restriktioner och begränsningar i hur vi träffas. Inom PRO brukar vi träffas i stimulerande aktiviteter och gemenskap, men sedan mars månad 2020 är medlemsmöten och studiecirklar inställda.
Frågan om äldres Ofrivilliga ensamhet lyftes fram som ett viktigt område vid PRO Degerfors medlemsenkät och planering hade påbörjats för att se hur vi i vår organisation kan möta detta. Tyvärr kunde vi inte inleda arbetet, trots att behovet under pandemin var extra stort. Många har tvingats isolera sig. Vi kommer att återuppta den verksamheten så fort det finns möjlighet.
Det planerade 75-årskalaset hösten 2020 fick skjutas upp. Den 29 sept. 2021 lyftes restriktionerna bort och jubileet kommer att äga rum den 28 oktober 2021.
När vi blickar tillbaka på de sjuttiofem åren, kan vi konstatera att vi fortfarande arbetar efter de mål som sattes 1945 för PRO Degerfors verksamhet; trivsel, sammanhållning, pensionärsbevakning.
I PRO:s arkiv återfanns följande dikt som ett inlägg i debatten.
På 70-talet byggdes vår Letälvsgård
Kvar fanns Åtorp och Sveagården
Men 80-talets omorganisation är hård
Nu satsar man på öppna vården
Servicehus och dagcentraler
Trygghetslarm och nattpatrull
Dessa hjälpande kanaler
Kopplas in för trygghets skull
Ett önskemål från en och var
Låt Letälvsgården vara kvar.
Den ombyggnad som nu planeras
Det gynnar blott en liten klick
Och var ska andra då placeras?
Som rummet ej behålla fick
På papperet är det här visioner
Men ännu är det inte slut
Och att det kostar millioner
Det vet vi säkert absolut
Ett önskemål från var och en
Låt Letälvsgården vara kvar
Ålderdom och valfrihet skall tryggas
Är ett löftesord vi fått
Ålderdomshem får inte byggas
I den riktningen har det gått
Institutioner skall tömmas
Boendet ska ske i grupp
Löftet må väl inte glömmas
Eller är det här en kupp?
Ett önskemål från en och var
Låt Letälvsgården vara kvar
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan