21 mars 2025
Våfflor 20 mars 2025
Goda våfflor i gott väder
Foto: Erling Öhman
Den 20 mars var det dags igen för PRO Nederluleå Södra att traditionsenligt bjuda in till våfflor. Under tre timmar kunde man (även icke PRO-medlemmar) titta in i Måttsunds medborgarhus för att äta våfflor med sylt och grädde och dricka kaffe eller te, samt för att få en stunds trevlig samvaro. Det fanns lotter att köpa och många passade på att fresta lyckan.
Dessutom gästades tillställningen av författaren Hans Olov "Hantis" Ohlson, som berättade om sitt yrke som journalist och författare. Han presenterade sin senaste bok "Debutanten" och berättade att han planerar att ge ut en verssamling längre fram. Ur denna läste han humoristiska rimmade verser som handlade om kvinnodagen, tågtrafiken och ordningen på toaletter. Dessa väckte stor munterhet och han avtackades med kraftiga applåder.
Drygt sextio personer utnyttjade möjligheten i det vackra vädret och många uttryckte sin uppskattning av arrangemanget och de goda våfflorna. Det var flera som passade på att äta mer än en våffla och åtgången var stor. Ett varmt tack till ”kökspersonalen” och övriga som fick det hela att fungera på ett bra sätt.
Våffeldagens historia – hur vårfru blev våffla
Vårfrudagen, Marie bebådelsedag och våffeldagen – kär dag har många namn. Vad är egentligen vad och varför äter vi våfflor i slutet på mars? Marie bebådelsedag är från början en kristen högtid och markerar dagen då jungfru Maria fick beskedet av ängeln Gabriel att hon bar på Guds son. Det är alltså därför vi firar den 25 mars – nio månader innan Jesus ska ha fötts.
Språkligt går det faktiskt att följa våfflorna hela vägen tillbaka till jungfru Maria och Marie bebådelsedag, som alltså länge även kallats vårfrudagen. Orden ”vår” och ”fru” syftar nämligen på jungfru Maria. Vårfrudagen i sin tur uttalades i vissa dialekter som vafferdagen, vilket påminde om det tyska ordet vaffel (våffla) och därigenom blev alltså vårfrudagen till våffeldagen. Den tidigare våfflan var dock en mer sparsmakad variant eftersom bland annat socker, grädde och sylt var lyxvaror. Den söta våfflan vi äter idag hittar vi först någonstans kring slutet av 1800-talet.
Hans Olov "Hantis" Ohlson
Janne sköter kassan
Inga, Gunilla och Maj-Britt fixar våfflorna
21 mars 2025
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan