Skydda dig mot bedrägerier!

Bedragare vill komma åt dina pengar. De är ofta väldigt trevliga och experter på manipulation.

Tips från polisen

  • Lägg på luren om en okänd person ringer.
  • Släpp aldrig in en obekant i ditt hem.
  • Lämna aldrig bankkort, legitimation eller koder till någon okänd.
  • Logga aldrig in med BankID om en okänd uppmanar dig till det.
  • Misstänker du att du blivit lurad, ring din bank.
    Om du är orolig, prata med någon du litar på.

Om du misstänker att du blivit utsatt för bedrägeri ska du göra en polisanmälan och kontakta din bank. Ring polisen på 114 14.

 

  1. Du blir uppringd av en "teleoperatör" som vill erbjuda dig förmånlig rabatt på ett abonnemang. Personen ber dig logga in med ditt BankID.
  2. En väldigt trevlig banktjänsteman” ringer och säger att ditt ID utsatts för bedrägeriförsök. Du uppmanas att lämna kontouppgifter och kod.
  3. Du får ett SMS om kommande paketleverans. Du uppmanas att ringa numret i SMS:et. I samtalet ombeds du att logga in med BankID eller Swisha.
  4. Du blir uppringd av en elektronikkedja som säger att någon försökt köpa varor i ditt namn. De kopplar dig till ”en säkerhetsavdelning” där du uppmanas att logga in med BankID.
  5. Det ringer på din dörr och en person utger sig för att vara vårdpersonal”. Du blir erbjuden att ta prover.

Inget seriöst företag, säkerhetsavdelning eller bank ber om kontouppgifter, BankID eller gör hembesök.

Nätfiske som även kallas phishing är när bedragare på olika sätt "fiskar" efter dina uppgifter. Var misstänksam om du exempelvis får mejl med uppmaning om att klicka på en länk och fylla i dina bankuppgifter. Följ aldrig sådana uppmaningar.

Om du misstänker att du blivit utsatt för nätfiske ska du först kontakta din bank för att eventuellt kunna stoppa transaktioner och sen ska du göra en polisanmälan. Det finns två sätt att göra en polisanmälan på: 114 14

Läs om polisanmälan här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Quishing är en nätfiskeattack som använder QR-koder för att lura människor att besöka skadliga webbplatser eller ladda ner skadlig kod.

Cyberbrottslingar utnyttjar QR-kodernas mångsidighet, som kan innehålla länkar, dokument eller betalningsportaler, för att lura individer.

Så skyddar du dig
  1. Undvik publika QR-koder. Använd bara QR-koder från källor du litar på.
  2. Behandla QR-koder som om de vore länkar. Oavsett om du hittar dem på affischer, på dokument eller i e-postmeddelanden är QR-koder i princip länkar och medför samma risker.
  3. Ange inte några känsliga uppgifter. Seriösa tjänsteleverantörer skickar aldrig ett e-postmeddelande där de ber dig ange konfidentiella inloggningsuppgifter.
  4. Kontrollera alltid e-postadressen eller webbläsarens adressfält om du redan är inne på en tvivelaktig webbsida.
  5. Dubbelkolla via en officiell kommunikationskanal för tjänsteleverantören i fråga

Smishing är en kombination av orden sms och phishing. Det är en bedrägerimetod som går ut på att skicka falska textmeddelanden, även kallade bluff-sms.

Målet är att lura människor att avslöja personlig information, bankuppgifter eller att klicka på skadliga länkar. Det är även vanligt att sms:en innehåller ett telefonnummer till en falsk kundtjänst.

Bedragare skapar meddelanden som verkar komma från pålitliga källor, som en bank eller en känd organisation. Detta görs för att övertyga mottagaren att agera omedelbart.

Dessa bluff-sms kan innehålla lockande erbjudanden, varningar om påstådda problem med ditt konto eller till och med falska nödsituationer.

Ett vanligt smishingknep är att inkludera länkar till skadliga webbplatser i sms:et. När du klickar på länken, kan du omedvetet ladda ner skadlig programvara. Du kan också hamna på en bluffsida som ber om dina inloggningsuppgifter eller annan personlig information.

Bedragarna kan även be dig svara med känslig information, som till exempel lösenord eller kontouppgifter, direkt via sms.

Så skyddar du dig
  1. Om du får ett sms från en okänd avsändare eller någon du inte förväntade dig att höra från, var försiktig. Undvik att svara eller agera direkt.
  2. Innan du klickar på länkar i sms, ta en närmare titt på webbadressen. Långa webbadresser, eller såna som ser misstänkta ut, kan vara tecken på bedrägeri.
  3. Dela aldrig känslig information via sms. Banker eller någon legitim organisation kommer någonsin be dig skicka känslig information som lösenord eller kortnummer via sms. Använd heller aldrig ditt BankID på uppmaning av någon.
  4. Är du osäker på om ett sms kommer från din bank eller annan organisation? Använd officiella kontaktuppgifter från respektive företags hemsida eller app för att verifiera informationen.
  5. Installera en pålitlig säkerhetsapp i din telefon för att identifiera och blockera potentiellt skadliga meddelanden och länkar.
Rapportera misstänkta bluff-sms till 7726

Vidarebefordra meddelandet till 7726. Siffrorna motsvarar ordet SPAM på knappsatsen i telefonen och är globalt etablerat för att rapportera bluff-sms. Det är ett operatörsoberoende nummer som alla kan använda. På så sätt får teleoperatörerna veta vilka bluff-sms du får.

Innebär att telefonnummer förfalskas så att det ser ut som om samtalet kommer från någon annan. Det kan alltså se ut som att den som ringer eller SMSar dig är någon du känner eller att numret tillhör en bank eller en myndighet.

Så skyddar du dig
  1. Ring eller SMSa tillbaka. Förfalskning av telefonummer är enkelritad. Du kommer till den rätta innehavaren av nummret om du ringer tillbaka.
  2. Var försiktig med vilka länkar du klickar på
  3. Lägg på om du inte vet vem som ringer dig.
  4. Lämna aldrig ut känsliga uppgifter såsom lösenord, kortuppgifter eller personuppgifter via sms, e-post eller telefon.
  5. Logga aldrig in via bankdosa eller e-legitimation om du uppmanas att göra det.

Om du misstänker att du blivit utsatt för bedrägeri där du lurats att uppge bankuppgifter eller liknande, kontakta din bank och gör en polisanmälan.

 

Vishing är en bedrägerimetod som bedragare använder via telefon. Deras mål är att lura dig att avslöja personlig information, använda ditt BankID eller utföra ekonomiska transaktioner. Bedragarna utger sig ofta för att vara från en bank, myndighet eller någon annan trovärdig organisation.

Telefonbedrägerier involverar ofta skickliga manipulatörer som använder röst och retorik för att lura sina offer. Ofta försöker de skapa en falsk känsla av brådska eller oro, för att få dig att agera snabbt utan att tänka efter.

Om du misstänker att du blivit utsatt för telefonbedrägeri ska du göra en polisanmälan och kontakta din bank. Det finns två sätt att göra en polisanmälan på: 114 14

Läs om polisanmälan här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Använd en säker meddelande app

SMS meddelande är en oskäkert sätt att komunicera på. Du behöver därför installera en säkrare meddelande app på din mobil. Dina nära och kära behöver installera samma app på sina mobiler så att ni kan komunicera säkert.

Här är några säkra meddelande appar

Signal är en krypterad meddelandetjänst som kan användas på flera plattformar avsedd för röstsamtal med heltäckande kryptering och krypterade textmeddelanden. Den anses generellt vara en av marknadens säkraste meddelandeappar. Signal är gratis att använda och finns att ladda ner till både Android och iOS.

Hämta Signal för iPhone eller iPad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hämta Signal för Android Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

WhatsApp från Meta är en app för meddelanden och videosamtal. Den används av mer än 2 miljarder människor i över 180 länder. Den är lättanvänd, pålitlig och privat och gör det enkelt att hålla kontakten med familj och vänner. WhatsApp är gratis att använda och finns att ladda ner till både Android och iOS.

Hämta WhatsApp för iPhone eller iPad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hämta WhatsApp för Android Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Telegram är den snabbaste meddelandeappen på marknaden som förbinder människor via ett unikt, distribuerat nätverk av datacenter runt om i världen. Telegram är gratis att använda och finns att ladda ner till både Android och iOS.

Hämta Telegram för iPhone eller iPad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hämta Telegram för Android Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.