Knökfullt när PRO Alnö mötte Politiken

PRO Alnö hade bjudit in företrädare för Kommun och Polis i syfte att tala om det aktuella läget i samhället i stort. Speciellt den delen av samhället som berör oss som bor på Alnö. Hur ser framtiden ut för oss äldre vad gäller boende och finns bedragare här på ön. Och så klart Tranviken!

Lisa Tynnermark, vice ordförande i fullmäktige och ledamot av KPR - Kommunala pensionärsrådet, berättade om Sundsvalls Kommuns tre ledande målsättningar vilka är - 5000 nya jobb i kommunen till 2030, - kommunen ska håll ihop - kommunen ska klimat neutral vid 2030. Klara Hedin, gruppledare för V och ledamot av KPR, kompletterade under mötet.

Kommunledningens perspektiv är att se allt som en helhet. Tillväxten i samhället, genom fler människor, ska ge mer skattepengar då kommunen kommer att ha problem med att bibehålla välfärden på grund av demografin, dvs sammansättningen av människor i olika åldrar. Medborgarna i Sundsvall blir äldre och äldre med fler pensionärer och färre löntagare. Samhällets viktigaste uppgift är att erbjuda sina medborgare en utvecklad och kvalitetssäkrad välfärd. Klarar man inte det så börjar medborgarna att må dåligt.

Sundsvall behöver hålla ihop då vissa kommundelar inte mår lika bra som andra. - Jag bor i Matfors och där mår vi bra, sade Lisa, vi som bor där har bättre förutsättningar i livet än andra. Det gäller boende, utbildning, ekonomi och att mina barn kan få en bra start i livet. Alnö är ett liknande samhälle som Matfors. Två samhällen med ganska ringa kriminalitet och missbruk.

I andra kommundelar är det inte lika bra förutsättningar. Där föräldrar har lägre utbildning, sämre ekonomi, problem med integration och stora barngrupper, arbetslöshet och stora problem med både kriminalitet och missbruk.

För att kommunen ska hålla ihop måste resurserna fördelas olika och satsas där problemen är som störst. Ett exempel är att skolorna får olika skolpeng då behoven är olika i de olika rektorområden. Man måste utjämna skillnaderna.

En nyhet om Alnö som Lisa kunde ge oss var beslutet om att bygga ut AlnöSol med 50-80 så kallade trygghetsplatser, något mittemellan Servicehus och äldreboende. Pengar finns avsatta till både bygge och personal. Bygget kommer att påbörjas under 2026. Förutsättningarna för boende i Servicehus kommer att förändras till "biståndsbedömt trygghetsboende". Idag bor man kvar för länge så begreppet servicehus övergår till ett äldreboende på grund av hyresgästernas försämrade hälsa.

Det "nya" Solhaga inne i stan har +100 nya moderna platser med det allra senaste inom AI-teknik för att göra livet bättre och säkrare för de åldrade hyresgästerna. Där kommer finnas boende även för oss äldre från Alnö.

Frågor om busstrafiken på Alnö diskuterades också. Bor man på norra eller södra ön så finns inga förbindelser under förmiddagarna, vilket gör att de flesta fortsätter åka bil. Även på de tider när man kan ta bussen.
Hållplatsen "Stenstan" blev inte som den var tänkt med sk. flytande avgångar då bussar inte står stilla på tomgång. Nu måste man ta större delar av Esplanade i anspråk för att få plats för bussarna. Vilket innebär mer spring och väntan för passagerarna vid bussbyten.
Väntetiderna blir längre och därför öppnas en mindre väntsal i en fd. spelbutik intill ICA Esplanad. Bra för dem som ändå tar bussen till och från sta´n.

Öde skola i centrum som nu stått oanvänd under många år har just börjat rivas. Ett jobb som ska vara klart i början av 2025. Vad ska det bli där då? Kommunen gör en ny detaljplan för området så vad det ska bli där är inte alls klart. Förslag från mötet var bostäder, allaktivitetshus eller servicehus. Vi får avvakta och se!

På Alnö finns många äldre som vill sälja sina villor och flytta till lägenhet. En rotation på boenden är bra så barnfamiljer får tillgång till ett fint boende samtidigt som de äldre kan få tillgång till boenden med färre förpliktelser och måsten. Tyvärr så måste de flesta som vill sälja sina hus titta in mot stan för att hitta en lägenhet. Alnö är dock ett unikt område, som till skillnad från andra ytterområden i Sundsvall, har ett utbud av både hyresrätter och bostadsrätter. Dock är alldeles för få. En kommentar var - Lägenheterna här är snart lika dyra som inne i stan!
Kommunen är medveten om problematiken, som finns runt om i kommunen, men att åtgärda genom nybyggnationer tar tid och kostar mycket. Nybyggen är dyra!

Till sist kom så klart frågan om Tranviken. Lisa Tynnermark beskrev situationen så här.
- Den nuvarande ägaren har satt ett pris på mellan 10-12 miljoner för att sälja. Ett stort överpris som kommunen inte kan betala.
Skulle kommunen köpa så tar man på sig att riva byggnaderna inom området, vilket kommer att kosta flera miljoner. Behöver marken saneras, det vet man inget om! Något som sannolikt skulle kunna kosta ytterligare miljoner.
Vad skulle man kunna göra med området? Återställande av området till ursprungligt skick är mer en utopi. Det vi ser idag är konsekvensen av en kommersiell verksamhet som inte fungerat. En verksamhet som inte skulle fungera i framtiden heller.
Området är idag inte så förfallet att kommunen, inom lagens råmärken, kan vidta några tvingande åtgärder för att ta över den del av Tranviken som är privatägd.

// Frank Arnoldsson

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.