Resan "Ut i det blå" tog oss till ett vårgrönt Småland

Linus Kasselstrand från Ukna Busstrafik hämtade upp oss i Västervik för att köra oss till dagens hemliga resmål.

Besökare utan för Moshultamåla gamla skola.

Merparten av resenärerna samt vår guide Jan-Åke framför bysten av Vilhelm Moberg och hans skola i Moshultamåla. Foto: Suzanne Herge.

Det är alltid spännande att se åt vilket håll bussen svänger i rondellen vid Hermanstorp. Blir det åt vänster åker vi söderut och svänger bussen höger blir det åt norr. Nu svängde vi vänster och spekulationerna i bussen började ta fart. Vi skulle åka i över två timmar och var hamnar vi då? Kalmar, Öland, Växjö, Karlshamn eller Karlskrona? Förslagen var många. Vi visste att vi skulle följa någons fotspår men vems?
Så är vi då på plats. Bussen parkerar utanför en liten röd skola som kallas Moshultamåla Gamla Skola och det var i den här folkskolan som dagens huvudperson fick sin undervisning under åren 1906 till 1912. Vem är han då vår huvudperson? Jo, Vilhelm Moberg författare, journalist och dramatiker. Född den 20 augusti 1898 och död den 8 augusti 1973. Sina första år bodde Vilhelm i ett litet soldattorp som hans far, soldaten Karl och hans mor Ida, hade tillgång till. 1907 flyttade familjen, 6 syskon och föräldrarna till Moshultamåla i Algustboda socken. Det var en mindre gård och moderns barndomshem. Vilhelm visade tidigt att han ville gå sin egen väg och att han var väldigt duktig på att skriva och berätta. Att följa i sin fars fotspår som soldat eller att ta över gården fanns inte i hans sinnevärld. Han skulle skriva och berätta och så skulle han emigrera till Amerika. Ingenting annat! Planerna på emigration satte hans mor stopp för men planerna att skriva och berätta förverkligade han. Ni som läst hans böcker vet att många av böckerna utspelar sig i hans hembygd.

Klassrummet i Moshultamåla gamla skola.

Fika i klassrummet i Moshultamåla gamla skola. Foto: Suzanne Herge.

Stärkta av kaffe och smörgås och med vår engagerade och duktiga guide Jan-Åke i täten fortsatte vi resan i Vilhelm Mobergs fotspår. Vi passerar Pestkyrkogården som anlades under den stora pestepidemin 1710-1713. Den ligger väldigt nära Mobergs barndomshem. Vidare förbi några stengrunder från Modala Glasbruk där han arbetade som elvaåring och Moshults torvmosse där han också arbetade i unga dagar. En mötesplats för barn och ungdomar under hans tid var Järnvägsstationen i Moshult. Nu förfallen och mer av en bilkyrkogård. Så närmar vi oss platser från Mobergs Utvandrarsvit. Kvarnbäcken, en gränsbäck mellan Emmaboda och Lessebo kommuner, där drängen Robert på väg till sin drängtjänst hos Aron på Nybacken kastar i sina skor, kläder och matsäckspaket för att folk ska tro att han har drunknat.

Minnesstenen vid Åkerby vägskäl där Amerikaresenärerna möttes.

Minnesstenen vid Åkerby vägskäl där Amerikaresenärerna möttes. Foto: Suzanne Herge.

Vidare till Åkerby vägskäl mötesplatsen för Amerikaresenärerna där Ljuders hembygdsförening rest en minnessten över socknens utvandrare. Nu dags för lunch så vi återvänder till Moshultamåla och Moshults Vandrarhem där vi serveras Vilhelm Mobergs favoriträtt "Mobergare" med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt.

Lunch i Moshultamåla nya skola.

Lunch, Mobergare med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt i Moshultamåla nya skola. Foto: Suzanne Herge.

Vi har ytterligare några platser kvar att besöka. Första stoppet blir vid Minnesstenen. Stenen är en "tröskesten" från Mobergs hem i Moshultamåla och är rest där soldattorpet låg. Det var Algustaboda hembygdsförening och byborna som lät resa den. Moberg blev lite förargad över det hela då han menade att man inte reser minnesstenar över människor som fortfarande lever.

Minnesstenen där soldattorpet låg samt guiden Jan-Åke.

En minnessten restes där soldattorpet som Vilhelm Moberg föddes i stod. Stugan revs 1924. Vår guide Jan-Åke berättar med inlevelse. Foto: Suzanne Herge.


Upp i bussen igen som tar oss till Duvemåla. I boken Utvandrarna är detta Kristinas barndomshem men i verkligheten var det Vilhelm Mobergs mormor som föddes här. Nu finns bara rester av grunden kvar att se men mittemot Duvemåla ligger Rundqvistagården som är ett gammalt bondehem som bebotts av fyra ensamstående syskon, två systrar och två bröder. Under sommaren kan man fika här och titta på utställningar samt gå på guidade visningar.

Rundqvistagården ,

Rundqvistagården. Foto: Suzanne Herge.

Och det är här som man också träffar på Kristina i form av en stenstaty, kan gå stigen som Karl-Oskar gick när han ville träffa sin Kristina i lönndom för att vänslas lite framåt nattkröken.
Fyllda av historik och en längtan att läsa böckerna om Karl-Oskar och Kristina samt se filmatiseringen av dessa böcker igen vänder vi hemåt med kafferast i Högsby på Staby Gårdshotell.

Stenstatyn Kristina och människan Karl Erik Henriksson.

Karl Erik Henriksson och Kristina. Foto: Suzanne Herge.

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.