25 februari 2025
Det blev en lärorik kväll
Vår resa i vinkunskap fortsatte med vitt vin.
Snart dags för de två första vinsorterna. Foto: Suzanne Herge.
Det var nästan lite vår i luften under tisdagskvällens cykelfärd till ABF:s lokaler på Traktorvägen i Västervik. Där väntade uppdukade bord med tilltugg och de två första vita vinerna. Karl Gustavsson, vår alltid pålästa och duktiga vinkännare, hade valt fyra olika vinstilar. Det första vinet kom från Argentina och var gjort på den vanliga druvan Sauvignon Blanc. Friskt och fruktigt med smak av bl.a. vanilj, fläder, krusbär och citron. Det passar till lättare fiskrätter, skaldjur samt musslor och finns bland Systembolagets tillfälliga sortiment. När ett vin har vaniljtoner så får vinet ofta den smaken från ekfatet som det lagrats på. Träslaget ek och främst då den amerikanska eken innehåller nämligen ämnet vanillin .
Det andra vinet var en Chardonnay från USA, Californien. Det betecknas som fylligt och smakrikt med tydlig fatkaraktär, mango, brynt smör, gula äpplen, valnötter, kardemumma och apelsin. Passar till smörstekt fisk, kyckling och fläskrätter och är ett alldeles utmärkt alternativ till rött vin. Vindruvornas växtplats och klimat påverkar syrahalten i vita viner mycket. Har druvorna vuxit på mineralrika jordar och i mildare klimat så är vinsyran högre. Vilken sorts druva vinet har gjorts av har också en viss betydelse för syranivån. Sorterna Riesling och Sauvignon Blanc har högre syranivå än Chardonnay-druvor.
Dessa fyra viner ingick i testet. Foto: Suzanne Herge.
Vin nummer tre kom från Alsace i Frankrike. Druvigt och blommigt med inslag av gula päron, vita blommor, galiamelon, grapefrukt och kryddor. Druvorna är 80% Pinot blanc och 20% Gewurztraminer. Har hög syra och passar till lite mildare asiatisk mat.
Det fjärde och sista vinet kom från Rheingau i Tyskland. Ett vin med lite mindre alkoholstyrka, 7,5 volymprocent, än de övriga som har 12,5 volymprocent. Ett druvigt och blommigt vin med mycket frisk smak av sötma, inslag av päron, honungsmelon, persika, gula äpplen och lime. Syran är hög och detta vin passar väldigt bra till het asiatisk mat. Karl berättade att de två sistnämda vinerna gick under benämningen "pensionärsviner" av personalen på Systembolaget. "Pensionärsvinerna" har förvisso fått en högre status de senaste åren då de är ett förträffligt val att dicka till asiatisk mat och asiatisk mat är populärt även bland ungdommarna. Andra tips som vi fick till oss är att vita viner ska serveras kalla för att smakerna ska komma till sin rätt och att man kan frysa in vinslattar och dricka vid ett senare tillfälle. Bäst i test då? Vin nummer fyra, Kloster Eberbach, med en prislapp på 129:--.
25 februari 2025
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan