30 oktober 2024
Ölkunskap stod på agendan
Karl Gustavsson kom och berättade om ölsegmenten Ljus lager och IPA
Ljus lager är förmodligen den svåraste ölen att tillverka men ändå den vanligaste öltypen i världen, berättar Karl Gustavsson. Som exempel på Ljus lager hade han tagit med sig tre sorter, en svensk, en tjekisk och en tysk. Den svenska lagern hade en maltig smak med inslag av citrus, knäckebröd och örter. Den tjekiska lagern benämns som pilsner och hade en mer smörkolaaktig smak som den får i bryggprocessen genom diacetylrast. Diacetyl bildas av jästen under jäsningen och doftar smör och popcorn. Den hade dessutom en mer framträdande beska. När man brygger öl i Tyskland så måste man förhålla sig till den tyska renhetslagen från 1516 som säger att enbart humle, malt, jäst och vatten får användas. Den som vi smakade hade en framträdande beska med inslag av frukt.
Nästa segment var IPA (India pale ale) som är en varmjäst öl med extra mycket malt och humle. Malten ger ölen fyllighet och hög alkoholhalt från fem volymprocent och uppåt medan humlen ger beska och arom. Vi smakade på IPA från Kalifornien, Storbritannien samt Belgien. Alla dessa hade en mer markant beska än den ljusa lagern. Särskilt den från Storbritannien som dessutom nästan var svart till färgen. Ölen från Belgien var en ljus ale/Blonde-variant och smakade mycket fruktigt.
30 oktober 2024
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan