Vandringsgruppen

Den 2 april träffades PRO Leva Livets Vandringsgrupp för en stunds vandrande samvaro. Vi var 28 deltagare, och det var Frösön, som utgjorde basen för vandringen.

PRO Leva Livets vandringsgrupp på väg till Hornsberg.

PRO Leva Livets vandringsgrupp på väg till Hornsberg.

Innan vi började vandra berättade Margita Söderberg om Badhusparken och dess bakgrund. Som bas för fakta, använde Margita Jim Hedlunds tankar med text från Gamla Östersund. Här följer utdrag ur Margitas anförande med Jim Hedlunds tankar.

Badhusparken

(Jim Hedlund, Gamla Östersund)

Från början gick strandlinjen nästan uppe vid Strandgatan och det lilla området ner mot vattnet kallades Sjötorget, där stadens äldsta tvättstuga låg fram till mitten av 1800-talet. När järnvägen började byggas på 1870-talet revs allt, och man började schakta och fylla ut marken.

Folket önskade ett badhus och 1881 stod ett kall-varmbadhus klart. Det var delvis byggt på pålar ner i sjön och i 2 våningar med varma sittbad upp till 55 grader, finsk bastu och dusch. Ville man bli skrubbad av tvätterskor, gick det också bra. Bada och simma kunde man göra i Storsjöns vatten mellan den inbyggda delen mellan pålarna. (Skilda öppettider för män o kvinnor, visades genom blå flagga för män och vit för kvinnor. Det var 20 öre billigare för tjänstefolk och arbetarfamiljer.

Marken omkring och framför badhuset fylldes allt eftersom på med grus och schaktmassor, och så småningom bildades en liten udde mot Frösön.

Vid den här tiden brann en hel stadsdel ner vid Storgatans södra del, 16 gårdar med 20 bostäder och 18 uthus följde med i lågorna. Den bråte som fanns kvar efter branden schaktade man ner och fyllde ut i Badhusparken. Man jämnade marken, planterade gräs, träd och buskar, och så blev Sjötorget plötsligt en park, Badhusparken.

1903 byggdes en musikpaviljong och en fontän. Från paviljongen strömmade ofta levande musik (blåsorkester I5:s musikkår), ångbåtarnas visslor tjöt (omkring 10 båtar/dag gick ut från hamnen) och människor från alla samhällsklasser flanerade runt på helgerna.

När det var isfritt nyttjades kallbadet ofta till att bedriva simskola. Från 1920-talet blev vattnet allt sämre pga föroreningar från stadens kloaksystem och badhuset hade blivit slitet och för litet. Nytt badhus stod klart 1938 på Rådhusgatan.

Videkissarna har tittat ut i vårvärmen.

Videkissarna har tittat ut i vårvärmen.

Jamtlands runsten

Den här informationen är hämtad från Bo Oscarssons text Jamtlands runsten 2001.

Bo skriver, att runstenen är Jamtlands första skrivna dokument, bevarat i original och skrivet något av åren mellan 1030 och 1050.

På stenen står följande: ” Östman, Gudfasts son lät resa denna sten och göra denna bro, han lät kristna Jamtland, Asbjörn gjorde bron, Tryn och Sten ristade dessa runor. ”

Korset på runstenen markerar kristendomen, och alltså är vårt lädsta kristna dokument.

(Det här sker alltså vid slutet av vikingatiden).

Runstenen har f.ö. varit spräckt i 2 delar sedan 1600-talet. Sprickan finns inritad i de första bilderna från den tiden, vilket man antar vara ett resultat av de många krig som Sverige utsattes för på 1500- 1600-talet.

Stenen har flyttats, skriver Oscarsson, 5 ggr enbart under 1900-talet. En gång rubbades runstenen dock före 1900-talet. Det var år 1819. En nybyggare i den nyligen anlagda staden hade fått ögonen på en ”lämplig knutsten” och helt fräckt släpat in den till sitt nybygge i stan för att ha den till sin husgrund.

Där kunde den stenens historia varit all om inte vår första länsläkare Per Rissler som bodde på Frösön och dagligen promenerade till sitt arbete inne i stan. Rissler märkte en dag, att stenen var borta och efter att ha spårat den till nybyggaren såg han till att den fraktades tillbaka till sin forna plats där den blev stadigt fästad med järn.

Stenen stod på Runudden vid brofästet fram till 1969 då udden förstördes av det senaste brobyggandet. Stenen förvarades då några år i ett kommunalt förråd, varefter den flyttats 2 gånger, slutligen till den plats, där den nu står.

Den totala vandringssträckan cirklade västerut och söderut på Hornsberg, innan vi återvände till vår utgångspunkt vid Badhusparken.

Text, förutom utdragen: Carin Brobacke

Foto: Carin Brobacke.

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.