30 oktober 2024
I Fillstabäckens naturområde
Trots att onsdagsmorgonen den 30 oktober inleddes med ett lätt snöfall samlades vi, ett 25-tal personer, för en vandring i Fillstabäckens naturreservat.
Som vanligt ledde Bosse Lindgren oss på stigar, över spänger och broar längs bäcken och genom skogen. Margitha Söderberg inledde med att berätta för oss vad som gör området så speciellt och intressant.
Området fick status som naturreservat 1982 och är även ett Natura 2000 område, vilket innebär att även de närliggande områdena involveras för att förhindra åtgärder som kan ha negativ inverkan på naturreservatet. Margitha berättade att i Jämtland finns det hela 230 naturreservat.
Vidare fick vi veta att Fillstabäcken har Sveriges största kalktuff, 30 meter lång och 25 meter bred och att den har bildats under 5000 år genom att kalkrikt källvatten trycks upp genom vegetationen och skapat den så kallade kupolen.
Margitha förklarade även skillnaden mellan olika kalkförekomster och bildningar. Den hårda kalk som bildas här kallas alltså kalktuff eller källkalk. Bildas den på en sjöbotten blir den jordblandad och mjukare och kallas då bleke. Nedströms i Filstabäcken ses den ljusa, nästan vita, blekebotten. I Storsjöbygden finns för övrigt flera välkända blekesjöar.
Om kalken har komprimerats under tillräckligt hårt tryck bildas marmor.
I denna vår kalkrika region trivs vackra orkidéer, majvivor och Jämtlandsmaskrosen. Eftersom de blommar under sommarmånaderna, så vi nöjde oss med att njuta av skogens vackra grönhet och stillhet ackompanjerad av bäckens stilla porlande och vårt trevliga småprat under vandringen. Trots intensivt fluktande och luktande lyckades vi inte upptäcka den i övriga Sverige sällsynta balsamtrådingen, en liten och mycket väldoftande svamp. Inte heller kunde vi identifiera den unika arktiska mossan, tegelbryum som förutom här i Jämtland endast återfinns på Svalbard.
Framkomna till kupolen kändes det som att träda in i ett andaktsrum beroende på platsens formation och även det historiska perspektivet.
Vandringen avslutades nedströms vid grillplatsen där det gjorts ett återställande av bäckens utseende. Samvaron avslutades därefter med en mycket god lunch och trevlig samvaro på Källans restaurang i Böle.
Text och foto: Gun Ståhl
30 oktober 2024
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan