23 oktober 2024
PRO Leva Livets Jämställdhetsdag
Den 7 oktober samlades 47 medlemmar (37 kvinnor och 10 män), på Folkets Hus för att arbeta med jämställdhet och jämlikhet inom PRO Leva Livet. Som inspiratör var Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag inbjuden. Hon påpekade att hon sen sju dagar är pensionär och inte längre generaldirektör vilket gav extra krydda till deltagandet.
Dagen började med att PRO Leva Livets jämställdhetsgrupp berättade om vad PROs nationella stadgar och handlingsplan säger om jämställdhet. Vidare berättade gruppen om hur PRO Leva Livet ser ut med jämställdhetsögon. Medlemmarna är 75% kvinnor och 25% män, men kanske en förändring är på gång för av de 119 nya medlemmarna under 2024 är 66% kvinnor och 34% män. Kanske någon nu tänker att – ja men kvinnor lever ju längre så det är väl naturligt att det är så. Men gruppen redovisade att i Östersunds kommun är det totalt 55% kvinnor och 45% män över 65 år och det först efter 85 års åldern som kvinnorna blir fler än männen. PRO Leva Livets styrelse är helt jämställd, men lägger man till alla andra ledarfunktioner i PRO Leva Livet blir det 75% kvinnor och 25 % män, alltså precis som hela medlemsgruppen. Den enkät som 129 av PRO Leva Livets medlemmar besvarade i slutet av augusti redovisades också.
Lena Ag fick därefter ordet och hon började med att påminna oss att det är en speciell dag - 7 oktober för ett år sedan skedde terrorattacken i Israel. 1200 människor dog och många togs som gisslan, och kriget rasar i Gaza med över 40 000 död palestinier.
Lena berättade vidare stolt att det är inte är alla generaldirektörer som får vara med om att starta en helt ny myndighet – ett privilegium hon haft i 7 år nu. Men det skedde alltså inte förrän 2018 som myndigheten startade för att bistå regeringen i genomförandet av jämställdhetspolitiken. Starten var strax efter den stora och genomgripande #metoo kampanjen. Men det var ingen självklarhet. Men myndigheten är nu inne på sitt sjunde verksamhetsår - och har etablerat sig som ett kunskapsnav inom jämställdhetsområdet. Myndigheten ska bidra till en strategisk, sammanhållen och hållbar styrning och ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Det övergripande målet för svensk jämställdhetspolitik är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Därutöver finns det 6 jämställdhetspolitiska delmål: som omfattar frågor om makt och inflytande, ekonomi, utbildning, obetalt omsorgsarbete, hälsa och frihet från våld. Lena Ag poängterade att det handlar nästan om livets alla områden.
Forskning från Handelshögskolan i Göteborg visar att det kommer ta 187 år innan Sverige är jämställt om vi fortsätter med nuvarande utvecklingstakt. Det håller inte! sa Lena Ag. Det går för långsamt. Därför finns Jämställdhetsmyndigheten.
Lena Ag poängterade att myndigheten utgår från politiken på strukturell nivå dvs gruppen kvinnor och gruppen män – inte på individnivå. Män som grupp – alltså inte enskilda män – är överordnad kvinnor som grupp – den maktanalysen är central för jämställdhetspolitiken.
Myndigheten arbetar med Jämställdheten utifrån målen, dvs målstyrt – vilket betyder att det inte är ”lagstyrt” såsom Diskrimineringsombudsmannens arbete.
Jämställdhetsmyndigheten ska förse regeringen med underlag för att förbättra kunskapen och analysen och därmed ge politikerna möjlighet att påskynda arbetet. Men det är inte myndigheten som ska greja jämställdheten. Det är ett samhällsuppdrag, för politiken och för många olika samhällsaktörer - tex föreningslivet. Därför tycker Lena Ag att det verkligen är jätteintressant att ta del av PROs arbete inom det här området.
Lena Ag gav oss också en internationell utblick. I våras deltog hon i regeringens delegation till FNs Kvinnokommission (Commission on the Status of Women – CSW). Där märktes det tydligt hur krafter, som vill begränsa kvinnors och flickors rättigheter, är på frammarsch. Det handlar framförallt om att kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva rättigheter möter hårt motstånd och om begränsningar när det gäller civilsamhällets och människorättsförsvarares möjlighet att verka både på nationell och global nivå.
Lena Ag konstaterade att Sverige är ett av världens mest jämställda länder vilket i sin tur bidragit och varit centrala för utvecklingen av välfärdsstaten och vårt svenska välstånd. Men det har inte skett automatiskt. Den feministiska rörelsen har drivit på, det civila samhället, föreningslivet har drivit på för att riksdag och regering har infört reformer och stiftat lagar. Och det fortsätter att vara en kamp – PRO är en jätteviktig röst här. Lena Ag sa att det ni gör idag - här i Östersund - har stor betydelse för samhällsutvecklingen. Att ni för detta vidare - inom samorganisationen, distriktet och riksorganisationen.
Sverige toppar fortsatt Eus jämställdhetsindex 2023, trots detta har vi dessvärre gott om exempel på jämställdhetsutmaningar. Hösten 2023 publicerade Jämställdhetsmyndigheten samlad analys av utveckling som visar att utvecklingen mot jämställdhet står still och i vissa fall har gått bakåt….
- utvecklingen mot en mer jämställd representation stannat av.
- inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män består.
- trots att kvinnor är i majoritet på högre utbildningar så är endast 3 av 10 professorer kvinnor.
- fördelningen av det obetalda hem- och omsorgsarbetet har stagnerat.
- kvinnors sjukpenningtal är fortsatt högre än mäns.
- omkring 20 kvinnor per år mördas av en man hon haft en nära relation till.
Lena Ag utvecklade mer kring våld i nära relationer. Närmare 45 miljarder per år kostar våld i nära relationer, enligt beräkningar från EU:s jämställdhetsinstitut (EIGE). Det handlar om ekonomiska produktionsförluster, sjukskrivning, rättsväsende, välfärdssystemet, skyddade boenden, försämrad livskvalitet mm.
Lägg därtill det mänskliga lidandet! Det är ett gigantiskt samhällsproblem. Och är med rätta ett prioriterat område av denna och tidigare regeringar.
Lena Ag informera också om myndighetens senaste rapport som handlar om våld mot äldre – ”Ett värdigt liv- att åldras fredad från våld”.
Uppskattningar visar att omkring tio till femton procent av personer över 60 år har varit utsatta för våld de senaste tolv månaderna. För personer med kognitiv sjukdom eller personer på särskilda boenden, till exempel trygghetsboenden, är siffrorna högre. Mörkertalet är också stort. Det finns flera faktorer som gör att äldre personer är en särskilt utsatt grupp när det handlar om våld. Med hög ålder följer ofta ett ökat beroende av omgivningen, både av närstående och personal. Om partnern är den som ger stöd och hjälp - kan våldet vara svårt att upptäcka. Dessutom minskar möjligheten för andra att upptäcka våldet efter pensionen eftersom den våldsutsatta lämnat kollegor och chef som skulle kunna ana oråd.
Lena Ag tipsad oss om att titta på Jämställdhetsmyndighetens film om våld mot äldre kvinnor. Den hittar man här: https://vimeo.com/341738219
Lena Ag noterar att PRO har en medvetenhet om den här frågan, ”att äldre kvinnor och män ska kunna leva ett liv fritt från alla former av våld och ska ha samma rätt och möjlighet att bestämma över sin egen kropp och sexualitet.”
– och hon hoppas att myndighetens rapport kan tjäna som underlag för ert påverkansarbete framgent.
Lena Ag avslutade sin inspirationsföreläsning med:
”Jämställdhet är ett samhällsuppdrag och det är inskrivet i vår grundlag. Det övergripande målet för den svenska jämställdhetspolitiken - ett mål som det än så länge råder enighet om i vår riksdag – är att ”kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv”. Samhällsutvecklingen ligger i våra händer. Den går att påverka. Det har miljoner människor, kvinnor och män genom historien, visat alltsedan den allmänna rösträttens införande. Så … ingen tid att ligga på latsidan här – vi ska bara jobba vidare… Vi ska stå stadigt på tidigare pionjärers axlar, vi ska streta i motvinden och flyga i medvinden! ”
Efter Lena Ags föreläsning följde en reflektions och frågestund där många i publiken var delaktiga. Reflektionerna handlade om våld i nära relationer, om andra myndigheters ansvar, om kraven på arbetsgivare, vad föreningslivet kan göra, hur vi ska kunna få fler män i PRO Leva Livet och mycket mer.
Efter lunch samlades vi och jobbade i grupper med att konkretisera vad kan PRO Leva Livet göra. Som underlag fanns jämställdhetsgruppens statistik. Enkätresultatet från augusti där våra medlemmar önskat olika aktiviteter och alla tankar som Jämställdmyndighetens generaldirektör gett oss under förmiddagen.
Under dagen hade Margareta Winberg lyssnat och följt det vi gjort. Hon gjorde en avslutande reflektion där hon nöjt såg att föreningar visst kan jobba aktivt med jämställdhet. Hon har varit mycket pådrivande i att föreningsbidragen i kommunen innehåller krav angående jämställdhet men mött visst motstånd kring det.
Hon gav också ett medskick till oss alla:
Gå hem och prata med era barn o barnbarn om vad det innebär att vara hemma och jobba deltid. Ni vet ju vad det innebär för pensionen.
När dagen avslutades lovade PRO Leva Livets Jämställdhetsgrupp att ta väl hand om eftermiddagens nertecknade förslag och fortsätta sitt uppdrag med att ta fram aktiva åtgärder för jämställdhet inom PRO Leva Livet.
Text: Ingela Jönsson
Foto: Gertrud Nygren och Ingela Jönsson
23 oktober 2024
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan