Rätt dag för vandring

Den 16 oktober hade inte kunnat väljas bättre för att vandra. Det hade 15 PRO Leva Livet-vandrare upptäckt. Solen sken, såväl vind, som nederbörd, höll sig ordentligt gömda. Lövträden sprakade i höstfärger.

Uppställning mot den enastående utsikten mot Marieby och Sörsidan för fotografering.

Några av oss möttes vid busshållplatsen för att åka till Grytans hembygdsgård, där de övriga mötte upp. Vandringsstråten sträckte sig lite längre än den brukar, 12 kilometer från Grytan och in till stadens centrum, utefter Pilgrimsleden. Underlaget kändes vandringsvänligt och snällt, grus och asfalt vid olika sträckor. Den trevliga kamratandan lyste som vanligt med sin närvaro.

Som vanligt inleddes vandringsträffen med en presentationsrunda, och som vanligt var det Bo Lindbergh, som hade provgått sträckan och ledde oss rätt. En och annan nykomling fick vi med oss även idag. Inför vandringen hade Margita Söderberg rekognoserat i historiens vindlingar, vilket Ann-Christin Norberg Isaksson delgav oss. Utdrag ur Margitas sammanställ-ning följer här.

Uppställning framför hembygdsgårdens entré för fotografering.

St Olavsleden, det vill säga Pilgrimsleden, sträcker sig mellan Selånger i närheten av Sundsvall, och till Trondheim och dess Nidarosdom. Vem var Olav, som gett namn åt leden? Hans namn var Olav Haraldsson, och han föddes i södra Norge under vikingatiden, år 995. Olav var bara 12 år, när han gav sig ut på en resa, för att utbilda sig till en skicklig viking. Bl.a. ingick segling handel, makt, politik och krig i undervisningen.

Efter diverse vikingaräder i bl.a. Östersjön hamnade Olav i Normandie, hos hertig Richard II. Där fick han en politisk skolning, lämnade asatron och döptes till kristen. När Olav var ca. 20 år återvände han till Norge, och lyckades tillskansa sig den norska tronen 1024. Han lät bygga kyrkor under missionsresor runtom i Norge. Han var en stark kung, och fick därmed fiender. Han gick i landsflykt 1028 och hamnade i Novgorod. Under det att han planerade att återta makten i Norge, landsteg han i Selånger och gick med sin här mot Norge. Han blev dock dödad i Stiklestad 1030, 35 år gammal, vid slaget vid Stiklestad.

Efter att Olav begravts i sandbanken på Nidelven, började under att ske. Bl.a. blev blinda personer seende, och att helande och läkande av sår skedde. Ett år efter Olavs död grävs kistan upp, varur en doft av rosor slog upp. Olavs röda skägg hade vuxit, och hans kinder ”voro” blossande röda. Biskob Grimkjell förstod i och med det, att Olav skulle bli Olav den helige. Olavs kropp flyttades till Klemenskyrkan i Trondheim, där man sedan lät bygga den fantastiska Nidarosdomen (1070 – 1300).

Därefter började pilgrimer att strömma till Nidaros. Fram till 1500-talet var Nidaros ett av de största pilgrimsmålen i norra Europa, och St Olav, eller Olav den helige var nordens viktigaste helgon. Då tillägnades ca 500 kyrkor i Norge, Sverige, Finland och Åland, Olav den helige. År 2013 återinvigdes St Olavsleden, och hundratals vandrare från hela världen kommer numera hit för att vandra genom historiska landskap.

Mariagillet startade år 2010, och lät rusta upp pilgrimsleden, och restaurerade leden under 120 års tid.

Den, som alltid, så efterlängtade matsäcken åt vi vid Storsjöns strand, med förskoleelever glatt lekane vid vattenbrynet. Efter drygt fyra vandringstimmar återkom vi nöjda till stadens brus och liv.

Text och foto: Carin Brobacke

 

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.