Vandring en skön vårdag

En flödande sol och blå himmel lockade 32 Leva Livet-medlemmar att vandra denna sköna vårdag. Vi samlades i Badhusparken, vandrade över gångbron till Hornsberg, där vi rundade några kvarter.

Vandringsgruppen samlad utanför Badhusparksfikets entrè inför vandringen

Vandringsgruppen samlad utanför Badhusparksfikets entrè inför vandringen

Under färden trakterades vi också av berättelser om ett och annat. Det var om de företag, affärer och caféer som funnits utefter Hornsgatan med omnejd, och om vådliga kälkfärder nedför de sluttande gatorna på Hornsberg.

Vid runstenen utanför det som tidvis har kallats Landstingsborgen och där en gång i tiden en folkskola låg, liksom Runda Torget under den epok, där Frösön utgjorde en egen köping.

Margita Söderberg berättade om Runstenen, som står utanför Borgen.

Utdrag ur Margitas berättelse: Informationen är hämtad från Bo Oscarssons text Jamtlands runsten 2001 samt Wikipedia. Runstenen är Jamtlands första skrivna dokument, bevarat i original och skrivet något av åren mellan 1030 och 1050. På stenen står det: ”Östman, Gudfasts son lät resa denna sten och bygga denna bro. Han lät kristna Jamtaland, Asbjörn gjorde bron, Tryn och Sten ristade dessa runor. ” (I Aksel Lindströms Frösötrilogi förverkligar han dessa personer i sina romaner.)

Stenen ristades i samband med Jämtlands kristnande. Bland alla runstenar i Norden finns bara en till, som talar om ett lands kristnande. Den finns i Jällinge i Danmark. Korset markerar kristendomen och är alltså vårt äldsta kristna dokument.

På stenen finns den äldsta dokumenterade källan om Jamtaland, alltså jamtarnas land. Man får också reda på, att man då byggde den första bron över Östersundet, och det skedde vid slutet av vikingatiden.

Jamtland hade på den tiden ett självstyre med eget allting, Jamtamot. Jämtland var självständigt fram till 1178, varefter det blev norskt och återigen svenskt 1645, vid freden i Brömsebro. Stenen benämns som Sveriges nordligaste runsten.

Runstenen har varit spräckt i 2 delar sedan 1600-talet och sprickan finns inritad i de första bilderna från den tiden, vilket man antar vara ett resultat av de många krig som Sverige utsattes för på 1500- 1600-talen.

Stenen har flyttats, skriver Oscarsson, - 5 ggr, enbart under 1900-talet. En gång dessförinnan, 1819, rubbades runstenen, då en nybyggare hade fått ögonen på en ”lämplig knutsten” och helt fräckt släpat runstenen som del i en husgrund, till sitt nybygge i stan. Där kunde den stenens historia varit all, om det inte hade varit för första länsläkaren Per Rissler, som bodde på Frösön och dagligen promenerade till sitt arbete inne i stan.

Rissler märkte en dag att stenen var borta, och efter att ha spårat den till nybyggaren såg Rissler till att den fraktades tillbaka till sin forna plats, där den blev stadigt fästad med järn.

Stenen stod på Runudden vid brofästet fram till 1969. Runudden blev förstörd under 1969-71 pga byggandet av den nuvarande bron. Stenen förvarades då några år i ett kommunalt förråd. Efter det har den flyttats 2 ggr till, senast till denna plats där den står nu.

Per Risslers hus blev under 1900-talet påbyggt med det kända danshaket Runeborg,där taket rasade in under 1960-talet så man rev dansbanan. Tyvärr rev man samtidigt också Risslers hem, utan att tänka på att det var ett kulturhus. Risslersgatan finns här på Frösön.

Gångbron visade vårliga videkissar i sina pilbuskar.

Broar

Vad gäller broar, har det funnits några stycken efter Östmans bro.

  • År 1711 en s.k . pålbro, byggd på neddrivna pålar i sjöbotten.
  • Oscarsbron , en stålkonstruktion, döpt efter kung Oscar II som själv invigde den år
  • År 1936 byggdes en ny betongbro som var 12 m bred och fanns kvar till den nuvarande brons invigning.
  • Den nya bron invigdes 1972 och var den enda bron som förband Frösön med fastlandet. Senare har Rödöbron ( 1993) och Vallsundsbron (1998) tillkommit.

Välförsedda med fakta om runstenen och om broar som funnits, återvände vi till Badhusparken, där några av oss tog sig en vårlig fikastund. Vi fick oss verkligen den bästa tänkbara vårpromenad i den bästa tänkbara vårsol idag!

Text och foto: Carin Brobacke

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.