20 mars hade PRO Leva Livet två aktiviteter

Den 20 mars hade PRO Leva Livet två aktiviteter på agendan för dagen. Förmiddagen var vi 24 friskusar, som samlades för att vandra tillsammans.

Samling vid PRO Leva Livets vandring 20 mars Foto: Carin Brobacke

Vår vandring gick idag framförallt i omgivningarna kring Marielund. Margita Söderberg, som idag hälsade oss välkomna, inledde efter presentationsrundan med att berätta om trakten, och om människor, som har haft betydelse för denna. Under 1940 - och 50 - talen skedde en omfattande utbyggnad av bostäder i Östersund med omnejd. Exempelvis Marielundsområdet togs in i stadsplaneringen. Inflyttningen till Östersund ökade ytterligare under 1960- och 70-talen, med högre behov av bostäder som följd. Bostadsområdena Körfältet och Valhall vid Marielund expanderade.

Namnet Marielund har en egen historia, som handlare Robert Fresk stod för, tack vare sin hustru Maria. De skaffade sig ett lantställe på 1870-talet, som på den tiden räknades som en ”bra bit” utanför staden, och som då fick heta Marielund. Fresk, som bl.a. handlade med sprängmedel, öppnade en filial för dessa i en stenkällare inom området Valhall.

I Valhall, inom Marielundsområdet, byggdes det flerfamiljshus storskaligt, under 1960- och 1970-talen, då dessa byggdes mycket på det, som tidigare utgjorde jordbruksmark. Här finns nu 20 likadana flerfamiljshus i tegel och betong. Tack vare att området är bilfritt, står garagen utanför området, intill gatorna. Området består av 412 lägenheter, såväl hyres- som bostadsrätter. Kvarteren räknas som exempel på god och välbevarad 1960-talsarkitektur, som harmonierar med den omgivande bebyggelsen, enligt Jämtlands läns Museum.

Tidigare fanns här också Marielundsskolan på den plats, där sedan 2014 Fagerskrapan, med sina 16 våningar, står.

När vi kom inom synhåll för Marielundskyrkan, berättade Margita, att den består av en s.k. treskeppig basilika, med högt mittskepp och lägre sidoskepp. Kyrkorummet består av valv, med furupanelklädda väggar och tak. Altarsilvret och dopfunten är tillverkade av den kända silversmeden Kerstin Öhlin – Lejonklou. År 1969 stod kyrkan klar, efter arkitekt Tore Virkes ritningar, som innebar en enkel och vardaglig karaktär. (Skribenten kan upplysa om, att den välljudande kören, som tillhör Marielundskyrkan, heter ”Östersunds Vokalensemble”.)

I nästa etapp av vår upplysning, fick vi veta, att den uppskattade konstnären och prisade frisörmästaren Rolf Wikström, bodde i den gamla gården, som tidigare varit handlare Fresks lantställe, från mitten av 1950-talet. Sin främsta uppskattning rönte Wikström bl.a. genom sina målningar av tidiga Östersund. Han gick bort 2015, då långa köer ringlade sig till efterföljande auktion, för att göra fynd bland hans kvarlåtenskap. Främst bland all den konst, som helt fyllde väggarna i det 11 rum stora huset.

Vår grupp gick på ett smått vingligt snö- och is-underlag, där bara en enda liten vurpa blev satt (skribentens, för övrigt, men tack och lov utan blessyrer!) Promenaden blev inte så väldigt lång, cirka två kilometer under sådär en dryg timmes vandring. Snöandet hade upphört, tack och lov.

Efter vandringen följde PRO Leva Livets trivselmöte, som idag bestod av det viktiga årsmötet. Lokalen var som vanligt Östersundstravets totohall. Antal deltagare var 110 stycken. Kaffe och mackor ingick.

Text och foto: Carin Brobacke

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.