Vår Historia
Så började det
PRO Österfärnebo började med en fest i Gåvan 15 mars 1964, där Kooperativa Kvinnogillet var medarrangör.
Dåvarande distriktsordföranden i PRO Gävleborg, Anton Östlund, deltog och informerade om PRO:s verksamhet, att skapa meningsfulla aktiviteter för äldre, men även att tillvarata deras intressen inom olika områden av pensionärernas vardag.
Vår PRO förening grundades denna kväll. PRO-distriktet lämnade ett startkapital på 50 kr till vår förening, en lika stor gåva fick vi också från Kvinnogillet.
Vid detta tillfälle antecknade sig ett 40-tal pensionärer som medlemmar.
En interimstyrelse tillsattes, den bestod av Viktor Herou, ordf. Josef Pettersson, vice ordf. Karl Grönberg, kassör, Maria Fransson, Sekr. Oskar Mattsson, v.kassör och Arvid Hellström v.sekr,
Revisorer första åren var Fridolf Persson och Emil Larsson.
Vid årets slut 1964 var medlemsantalet i PRO Österfärnebo 55 pers.
Vid första årets slut hade föreningen ett kapital på 102,67 kronor innestående i Gävleborgs Sparbank och 100,41 kronor i kassan.
Antalet medlemmar ökade stadigt, 78 medl. dec. 65, 89 medl. 1966. 92 medl. 1967.
Den 5 november 1964 grundades en Syförening inom PRO föreningen. Syföreningen hade egen förvaltning, kassör i den var Wivan Johansson.
Revisorer i Syföreningen var Agnes Höggrund och Maria (Mia) Larsson.
Till ledare och "uppsiktsmän" i Syföreningen utnämndes Ottilia Pettersson, Wivan Johansson och Maria Fransson.
Elin Ström och Elin Hedlin lämnade 10 kr var till grundplåt för Syföreningskassan.
En auktion i Syföreningens regi första året inbringade 1109,59 kr.
Syföreningen lämnade redan första året flera bidrag till olika insamlingar, bl. a. skickades pengar till Radiohjälpen, Rädda Barnen och Lutherhjälpen, sammanlagt 500 kr.
En aktivitet som drevs av Syföreningen var att varje år ha en s.k. "Frufridag", som förlades till någonstans i omgivningarna, då alla skulle få möjlighet att koppla av, år 1966 bjöds alla på supe´ i Koversta och år 1968 förlades Frufridagen till By Sockenstuga.
Föreningen hade en annan årlig begivenhet som kallades "Brödernas Afton".
Första kvartalsmötet i PRO efter grundandet hölls den 3 maj 1964, till vilket möte en orgel inköpts via "Bryggar Axel". Underhållningen vid detta första mötesköttes av Axels dotter, Kajsa Sandqvist och kyrkoherde Sten Lundh.
Under de tidiga åren i föreningens historia hölls de flesta PRO möten lördagseftermiddag på Gåvan, eller ibland i Pensionärshemmets samlingssal.
Lotteriverksamheten har redan från starten varit av stor betydelse.
De första åren måste man ansöka hos ordningspolisen i Gävle för att få tillstånd.
Från 1967 fick man ansöka till Sandvikens Polisdistrikt. Till ett lotteri 1967 i samband med en auktion på Syföreningens alster, angavs ändamålet vara Pensionärsföreningens hjälpverksamhet.
I Syföreningens Verksamhetsberättelse för 1967 framgår, att auktion och lotteri inbringade 2006 kr, av detta belopp skänktes 1100 kr, uppdelat till Radiohjälpen, Lutherhjälpen, Cancerforskningen och Rädda Barnen.
Under dessa år hade PRO:s Verksamhetsberättelse ett särskilt kapitel, som hette Hjälpverksamhet, där man angav till vilka hjälporganisationer pengar skänktes från PRO föreningen.
Redan under de första åren av PRO:s verksamhet i Österfärnebo försökte man bevaka och påverka kommunen, när det gällde frågor som var viktiga för pensionärerna och där man tyckte sig se brister i hanteringen av olika frågor.
Ett av flera exempel är från augusti 1967, då man vid ett PRO möte beslutade, att uppdra åt Gunnar Widmark, att sända in en skrivelse om högre bostadstillägg för pensionärer, man hade nämligen noterat, att bostadstilläggen till pensionärer i Österfärnebo var bland de lägsta i hela Gästrikland.
Kravet från PRO var att öka bostadstillägget till 1200 kr per år för makar.
Resultatet blev en höjning till 960 kr per år från 1970, då hade PRO flera gånger protesterat mot den senfärdiga behandlingen av bostadstilläggs-frågan.
Österfärnebo var då egen kommun, först 1971 gick vi in i Sandvikens kommun.
Vid Gävleborgs PRO- Distrikts årsmöte i Söderhamn i maj 1970 beslutades enhälligt att godta den av PRO ledningen beslutade uttaxeringen av 1 kr per medlem och år, varav 20 öre skulle gå till en försäkring av alla medlemmar och 80 öre gå till den av PRO samma år inköpta Gysinge Herrgård, som skulle bli PRO:s kursgård.
PRO Österfärnebo skänkte dessutom 1000 kr till PRO-C, vilket framgår av ett tack från PRO-C till vår förening den 20/1 1971.
De första 10 åren PRO ägde Gysinge Herrgård drevs studieverksamheten och visningarna där av Stiftelsen Gysinge Herrgård.
År 1982 blev Gysinge Herrgård Folkhögskola, vilket medförde, att man fick ta del av de statsbidrag, som utgår till folkhögskolor, vilket i sin tur gjorde att skolans ekonomi blev avsevärt starkare.
Vår förenings samarbete med Gysinge har bland annat bestått i, att vi alltid ställt upp som värdar på de s.k. "Gysingedagarna" i början av juni, där PRO Österfärnebo hjälpt till med att göra kolbullar. guida besökare och genomfört uppträdanden av sångkören.
Flera av våra medlemmar har gått 15 veckorskurser på Gysinge och åtskilliga av våra medlemmar har deltagit i kortare kurser, dels ordförande-, kassörs-, sekreterar- och kontaktombudskurser. Under senare år har många av de våra gått datakurser av olika slag.
Några har deltagit i slöjd-, läder-, konstkurser-, dans- och andra kurser.
Många av Österfärnebo PRO:s medlemmar har arbetat och arbetar oavlönat i tvåveckorsperioder i Folkhögskolan som värdar och värdinnor, vilket system infördes 1979, och utan vilkas insatser skolan skulle ha svårt att klara sig.
Deras arbete motsvarar flera anställda, men deras insatser skall inte endast räknas i pengar, värdarna och värdinnorna ger en trivsel som mycket få andra skolor kan erbjuda.
De första värdinnorna från vår förening var Hervor Andersson och Mary Källström, 70-talet.
De senare åren är Karl Ivar och Brita Hedberg, Ingegerd Mosell, Monica Eriksson, Olle Andersson och May Nyström från vår förening värdfolk på Gysinge.
Medlemsavgiften var 5 kr per år de första åren, vilket vi nu tycker är lågt, men då skall vi betänka, att en vanlig pension då var endast ca 400 kr per månad till ensamstående, gifta hade ändå lägre var och en.
ATP pensionerna var under 60-talet mycket låga, de skulle öka under kommande år.
Budgetmötet 1971 beslutade att årsavgiften kommande år skulle vara 6 kr, detta på grund av den extra kronan till PRO C.
1977 var medlemsavgiften 10 kr.
Olika former av verksamhet i PRO Österfärnebo
Golfen
1979 anhöll vår PRO förening till Kyrkan om att få plats upplåten i södra delen av Tallparken, för att anlägga en minigolfbana.
Kyrkofullmäktige tillät att platsen fick användas till golbana och den 23 juni 1981 lades banorna ut och spelet kunde börja.
Hyreskostnaden på 500 kr per år skulle avräknas mot att PRO städade området varje vår och sedan tog ansvar för att hålla hela området rent från skräp m.m.
Golfverksamheten visade sig vara en mycket god inkomstkälla för oss, vissa år gick golfen med överskott på över 10000 kr, 1992 års netto blev 11500 kr.
Andra år tvingades man dock stänga på grund av mygginvasion, exempelvis 1997.
Dessa banor användes av golfspelare ända fram till år 2004, när bangolfen upphörde på grund av minskat intresse från spelare.
Golfbanan överlämnades då till PRO Folkhögskola, där besökare kunde spela fram till år 2008, då även de fick lägga ned denna verksamhet.
Resor
Vår förening erbjöd redan från första året möjlighet för medlemmarna att få komma ut och se och uppleva platser runtom vårt land, längre fram i tiden gjordes även resor utomlands.
Redan första sommaren, 1964 anordnades en resa till Uppsala och Stockholm.
Flera resor företogs 1965, en av dessa tillsammans med MHF till Dalarna, Siljan runt, hade 86 resenärer, 2 bussar, den dagsresan kostade 15 kr, inklusive allt med mat och dryck.
Vi tycker att även det verkar billigt, men vi skall åter påminna oss om att en medelpensionär hade endast 400 kr per månad i pension. Penningvärdet var högt denna tid.
Det blev alltfler resor för varje år, ända fram till våra dagar, då vi under senare år ibland tvingats ställa in resor på grund av för få anmälningar.
Varje år anordnades en kyrkresa till olika kyrkor i omliggande socknar och landskap, nästan varje år företogs också en julbordsresa till något värdshus eller liknande matställe.
Ibland företogs riktiga långresor, första resan till Norge i 4 dagar, 1987 var man till Lappland, Jämtland i 5 dagar.
En mycket fin resa anordnades år 1988 till Oslo - Geilo - Kieåsen, 5 dagar.
Längsta resan gick till Tyskland 1992, Bodensjön - Mainau - Rhendalen, 8 dagar.
Åren 1980 till 1990 anordnades 44 resor med alltid nästan fyllda bussar.
Förklaringen till att det var så oerhört stort intresse för dessa resor var, att pensionärerna på den tiden inte under sin yrkesverksamma tid hade haft möjligheter att resa, dels fanns inte de ekonomiska möjligheterna, dels fanns då inte så mycket tid till resor.
Första Semesterlagen kom 1938, den gav 2 veckors betald semester.
De flesta saknade också egen bil under den tid de var unga eller medelålders.
Medlemmarna var under de första åren av vår verksamhet födda under 1880 - 90-talet.
Genom att man anordnade en resa, bokade en buss och gav sig iväg i grupp kunde priserna sättas så låga, att många kunde vara med och nu på äldre dagar ta igen lite av allt det man fått försaka under tidigare år.
Resorna ordnades oftast av Olle Hedblom, Wahlmans Buss i Årsunda.
Sångkören
Kallades i början sånggruppen och har under åren varit den mest aktiva delen av vår verksamhet. Kören har bestått av ungefär 15 sångare till vissa år över 20, som övat en gång per vecka med kort uppehåll sommartid. Varje år gjordes 20-29 övningar, i början tisdagar, sedan torsdagar. Kören har sedan gjort framträdanden, dels vid alla våra kvartalsmöten och andra sammankomster och egna fester, dels i olika sammanhang utanför vår förening.
Många jular har kören uppträtt på PRO´s Folkhögskola, Gysinge Herrgård, då de haft uppesittarkväll för de sjuttiotal PRO medlemmar, som firar jul på Gysinge.
Kören har haft många framträdanden i Gysinge, ofta har man framträtt vid den stora Gysingedagen, som hålls varje år i början av juni.
1996 stod PRO Österfärnebo som värd, då 5 körer framträdde i Österfärnebo kyrka med Afton-Vesper. Det var Västra Gästriklands PRO körer som alla samlats till sång.
Vår kör fick framträda i Årsunda, Tärnsjö, Valhalla, Östervåla m. fl. platser, varje år gjorde kören ca 20 omtyckta uppträdanden.
Varje år gjordes också flera mycket uppskattade sjungningar på Solängsgården.
Ett program som många minns är den "Taube Afton" som genomfördes den 14 november 2007 vid en träff i Betania för allmänheten.
Detta trevliga Taube program fick ges i repris vid två tillfällen på Gysinge Herrgård.
Detta framträdande med Taube musik genomfördes sedan vid 2 tillfällen i Årsunda, dels vid PRO Årsundas föreningsmöte i deras Sockenstuga, dels en spelning på Vallgården.
Taubespelet genomfördes också på Älvåsa inför PRO Tärnsjö.
Många minns säkert Olle Wigert som "Den Glade Bagaren" med Lisas deg som rekvisita.
Körledare under åren har varit Post Erik Olsson, sedan kom Harry Neuman och Ingvar Lundin under 80-talet fram till 1987.
Greta Holmin är vår mesta körledare, hon ledde kören i 17 år från 1988 till 2004.
Från 2005 ledde vår ordförande, kantor Börje Larsson, kören till 2009, då han avled efter en tids sjukdom.
Därefter har vi förgäves letat efter ny körledare.
Gymnastik och Boule
Gymnastiken leddes i början i många år av Julan Persson.
Under senare år har Ingegerd Mosell varit gymnastikledare i PRO´s Folkhögskolas gymnastiksal, Dragonen.
I samband med bouleträningen går en del stavgång i omgivningarna runt boulebanan.
År 2003 byggdes en Boulebana tillsammans med SPF, på området mellan biblioteket i gamla komministergården och kantorsbostaden.
Första året som Boulespel togs upp i Verksamhetsberättelsen var 2004.
Träningar genomförs varje tisdag under säsong, en turnering mellan PRO-lag i Österfärnebo, Årsunda, Hedesunda och Torsåker genomförs varje år, där man åker till respektive ort, varvid spelarna fikar efter genomförda tävlingar.
Vandringspriset är en tavla över Gysinge.
Dessutom spelas varje år en större turnering mellan de 8 föreningarna i Sandvikens Samorganisation.
Ekonomin i föreningen
Under de 50 år, som PRO Österfärnebo funnits så har vi haft vissa goda inkomstkällor utöver medlemsavgifterna, nämligen golfbanan, lotterierna, auktionerna och aktivitetsbidrag från Österfärnebo och Sandvikens kommuner samt resebidrag från Stiftelsen Albert och Anna Göranssons Minne, som bidrar med 200 kronor per person och resa en gång per år.
Bidrag från Kommun till PRO Österfärnebo
1968: | 500 kr | Vi tillhörde då Österfärnebo Kommun. |
1973: | 1085kr | Från 1971 tillhör vi Sandvikens Kommun |
1985: | 2490kr | |
1990: | 3900kr | |
1994: | 2000kr | |
1995: | Inget | I samband med 90-talskrisen bortföll kommunbidragen. |
2001: | 3000kr | Från Kultur och Fritid. Verksamhetsbidrag. |
2003: | 2000kr | Från Kultur och Fritid. Efter 2003 inga bidrag. |
I samband med reparationen av komministergårdens tvättstuga och den gamla scoutlyan har vår förening däremot fått stora bidrag från Sandvikens Kommun via Sandvikenhus, som givit oss ett bidrag på 20000 kr år 2007 och ytterligare 20000 kr år 2008, båda dessa summor för att täcka materialkostnader.
Uthuset används av PRO Österfärnebo som styrelselokal samt ett rum som hobbylokal, dessutom har vi "Öppet Hus" i lokalen varje måndag eftermiddag under säsong.
I december 2008 fick vi besked om att Stiftelsen Albert och Anna Göranssons Minne beviljat PRO Österfärnebo ett bidrag om 30000 kr för att slutföra och iordningställa lokalen.
Man blir både förvånad och imponerad, när man läser om hur PRO Österfärnebo bedrivit sin intensiva verksamhet från 1964 och framåt. Vi har ju endast skummat lite av de många olika program som bedrivits under denna epok från 1964 till idag, men vi hoppas, att vi kunnat ge en liten inblick i vad som gjorts för och av medlemmarna.
Samtidigt bör vi inse, att det blivit svårare att bedriva en verksamhet, som väcker lika stort intresse som det gjorde i starten av vår förening. Idag finns det så mycket i samhället som PRO Österfärnebo skall konkurrera med. 1964 hade vi endast en kanal på TV, i dag har vi en stor mängd, alltid är det någon serie eller program som måste följas. 1964 fanns inte färg i teven utan allt var svartvitt.
Kulturutbudet är mycket större nu än förr, pensionärernas ekonomi är också något bättre, de flesta pensionärer ger sig idag ut på egna privata resor, därför är det svårare att locka med folk på våra resor. De flesta har nu redan sett nästan allt som finns att se.
Vi har också sett hur våra politiska partier runtom i vårt land får allt lägre antal medlemmar, liksom hur statskyrkan och de frireligiösa samfunden får allt färre medlemmar och kyrkobesökare. Missionsförbundets kyrkor har också tvingats slå igen i Österbor och Gysinge, liksom Pingstkyrkan i See. NTO/IOGT har tvingats sälja sin lokal Gåvan, på grund av för litet antal medlemmar.
PRO Österfärnebo har dock de senaste 6 åren kunnat notera en ökning av medlemsantalet efter att ha genomlidit en svacka i början av 2000-talet. År 2007 var vi nere i ett medlemsantal på 95, åren därefter har utvecklingen varit: 103, 112, 118, 122 och i år 124.
Mycket har hänt från det att vi firade 40-årsjubileum, en viktig sak är, att vi nu har en egen liten lokal, som ligger centralt och mycket nära Sockenstugan, där vi har de flesta av våra möten och sammankomster.
När vi nu gått in i vårt 6:te decennium av vår tillvaro, så kan vi också konstatera att PRO Österfärnebo har egen hemsida, som vår Folkhögskola inspirerat till.
Flera av våra medlemmar har genomgått olika datakurser på Gysinge och en del har gått kurs i att göra och sköta en hemsida.
Slutligen skall vi tacka PRO Österfärnebo och all dess medlemmar för alla trevliga fester, sammankomster, resor, köruppträdanden, golfspel, boule, gymnastik, gökottor, öppet hus, luciakaffekalas, möten, lotterier, auktioner, studiecirklar, Gysingedagar mm. mm. vi fått uppleva och som det förhoppningsvis skall komma mera av.
Sven-Olof Sundin
________________________________________________
Ordföranden genom åren:
1964 - Viktor Herou
1965 - 1968 Josef Pettersson
1969 - 1971 PostErik Olsson
1972 - 1975 Johan Nord
1975 - 1979 Ernst Eriksson
1980 - 1983 Harry Neuman
1984 - 1985 Sune Åberg
1986 - 1993 Lennart Larsson
1994 - 1995 Stig Engberg
1996 - Lennart Söderblom / Olle Wigert
1997 - 2004 Ulla Ström
2005 - 2008 Börje Larsson
2009 - 2013 Anders Mosell
2014 -2016 Ole Rapp
2016 -2018 Ingegerd Mosell
2019 - Anne-Chatrine Berg
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan