Valbo HC spred kunskap

Under våren har Valbo Hälsocentral haft tre föreläsningar på Furugården, i samarbete med PRO Valbo.
Målet var att sprida kunskap om de hälsoproblem inte minst äldre drabbas av. Överlag har föreläsningarna fått bra kritik, med önskemål om att fortsätta.
Här nedan kommer en genomgång av de tre föreläsningarna, skriven av PRO Valbos Birgit Lundberg.

Äntligen kunde en föreläsning från Valbo HC genomföras den 1 mars på Furugården Vi var cirka 25 personer som hade bänkat oss för att höra om artros. Föreläsare var två fysioterapeuter från Valbo HC.
Artros är den vanligaste sjukdomen hos 65+are och stiger med åldern. Var fjärde person över 45 år har artros; i knä, höfter och fingerleder.
De vanligaste symtomen är stelhet, nedsatt rörlighet i leder, svullnad och värmeökning. Sjukdomen går även i skov. Fatique = trötthet som inte går att sova bort.
Faktorer, som inte man kan påverka, är ålder, ärftlighet och kön. Riskfaktorer, som kan påverka sjukdomen, är svaga muskler, inaktivitet, övervikt, hög belastning och ledskador.
Fysioterapeuter och läkare ställer diagnos genom att undersöka och fråga ut patienten om besvären. Ibland kan man röntga leden.
Behandling: information om hur artros uppstår, artrosskola, träning och eventuellt viktnedgång, smärtlindring, läkemedel och ortopediska hjälpmedel.
Hitta ett bra program som man trivs med och kan göra dagligen. All aktivitet är bra, vardagssysslor inte att förglömma. Träningen får man hålla på livet ut.

Valbo PRO 5 april 2024
Andra föreläsningen som Valbo HC genomförde var om Tidiga tecken på demens.
Vi blev cirka 35 deltagare som fick info om demens av Mohamed Elghali, specialistläkare i allmän medicin.
Tecken som man kan vara observant på: att minnet blir dåligt, svårigheter att planera vardagen, blir orolig, nedstämd, ensam och även utåtagerande. Ser och hör saker som andra inte gör. Vardagen blir jobbig och mycket av vardagliga sysslor blir bortglömda. Stödåtgärder behövs. Finns olika demenser, till exempel Pannlob, Alzheimer.
Det finns 160 000 personer som har diagnos av olika demenser. 1 av 9 som är över 65 år har diagnosen Alzheimer.
Viktnedgång: Har minskat i vikt snabbt, lågt BMI.
Mat: Dålig aptit, dålig koll på måltider, dålig munhälsa, tuggar inte maten ordentligt.
Smärta: Att förstå smärtupplevelse, vad är fel? Kan förstå att något är galet. Nervös -stel.
Språk: Att hitta ord och bilda meningar, upprepar orden, avtagande intresse, dålig uppmärksamhet, tappar språket.
Personlighetstörning. Personen får humörsvängingar; glad, ledsen och arg. Tappar även intresse för sin omgivning och drar sig undan sociala sammanhang. Får svårt att känna igen närstående. Bryr sig inte om sin personliga hygien.
Aktiviteter: Försöka att få personen att fortsätta att sköta de dagliga sysslorna, betala räkningar, hantera sin egen medicin. Att fortsätta att träna och göra det personen kan utföra.
Tarmen: Urinläckage, toabesök glöms bort, dricker dåligt, känner ingen törst. Förstoppning, dålig motivation för motion.
Demensutredning: Någon? bör kunna göra en orosanmälan till Hälsocentralen eller kommun för att se om personen behöver hjälp och att en demensutredning bör göras för att se vilka behov som behövs.
Arbetsterapeuten som gör hembesök; frågar ut personen med 20 frågor om 11 olika områden. En test som tar ca 10 min. Detta är för att ta reda på hur mycket som personen klarar av och eventuellt vilken hjälp som bör sättas in. Utvidgning av demensutredning, medicin, blodprover mm.
Det finns läkemedel som bromsar upp demensen.
Ärftlighet förekommer. Kontakt hålls från HC och kommun med anhöriga eller vänner.

Valbo PRO 10 maj 2024
Den tredje och sista föreläsningen från Hälsocentralen handlar om Åldersdiabetes.
Föreläsare var diabetessköterskorna Anna-Lena och Marie.
Cirka 25 personer kom för att höra föreläsningen.
Vi fick en pedagogisk och lärorik undervisning om hur celler och insulin arbetar tillsammans. Kolhydrater behöver hjärna och hjärta för att kunna fungera. Hormonet insulin behövs i bukspottskörteln.
Diabetes typ 1: Autoimmun, behöver ta insulin flera gånger per dag, insulinpump.
Diabetes typ 2: Bukspottskörteln producerar för mycket insulin. Cellerna har fullt med kolhydrater, högt blodsocker. Trött, törstig stora urinmängder, dimsyn. Insulin behövs för att låsa upp cellen.
Prover; var tredje månad tas ett långtidsblodprov, blodfett, BT(blodtryck), Vikt(BMI), Äggvita, B12, Ögonbottenfoto och Fotundersökning.
Lab.värden Pre.diabetes: Två fastande blodsockerprov över 6 mmol, Långtidsprov >42-47. Om värdet är 48 blir diagnosen Diabetes. Detta följs upp efter 3 mån, tills dess är förhållningen att sköta kosten, motionen och sömnen.
Levnadsvanor: Motion, bra kosthållning, sömn. Undvika stress. Knappt 1 timmes fysisk aktivitet håller celldörren öppen i 24-48 tim, men all fysisk aktivitet är bra. Tallriksmodellen är ett hjälpmedel för att få i sig rätt mängd mat. 3 måltider och två mellanmål. Lagom mycket vätska.
Försöka gå ner i vikt vid övervikt, kolla av BMI. Läkare ger medicin om det behövs, finns olika läkemedel som anpassas för varje person, regelbunden kontakt med diabetessköterska

Tack för dessa tre föreläsningar som har utförts av personal från Valbo HC.

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.