Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Önsta Gryta

Äldreboende

Äldreboende är ett boende för dig som behöver service och omvårdnad dygnet runt.

Äldreboende är ett boende för dig som behöver service och omvårdnad dygnet runt. Du kommer sannolikt stöta på flera olika benämningar på äldreboende. Benämningen som socialtjänstlagen använder är ”särskilt boende” men äldreboenden benämns ofta som vård- och omsorgsboende, serviceboende, sjukhem, demensboende, ålderdomshem, omsorgsboende, omvårdnadsboende, gruppboende eller seniorboende.

När du bor på ett äldreboende får du det stöd du behöver i vardagen. Du får även sjukvårdsinsatser av sjuksköterska, undersköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast. Dessutom har äldreboendet en läkare som gör regelbundna besök och uppföljningar.

För att få en plats på ett äldreboende behöver du ansöka om bistånd hos kommunen. Flytt till äldreboende sker när omsorgsbehovet är så stort att det inte kan tillgodoses av hemtjänsten Länk till annan webbplats.. Därför är det ofta sjuka, äldre och personer med demenssjukdom som bor på äldreboende.

Det är kommunen som beviljar plats på äldreboende, men boendet kan drivas av kommunen själv, företag eller ideell organisation. Alla äldreboenden måste vara godkända av kommunen. Du betalar lika mycket för omsorgen oavsett om du väljer ett privat äldreboende eller ett som drivs av kommunen. Vissa äldreboenden erbjuder platser utan biståndsbeslut från kommunen och då betalar du hela avgiften själv.

Ex Flodinsgården som har både och.