Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Kultur Uppsala

L

 

 

 

 

 

 

Litslena kyrka

Härkeberga kyrka

Foto: Ulla Milton

2014

21 jan. Storg. 11 Säsongstart med Dalasäckpipa!
År 1862 omnämndes den som svenskt nationalinstrument, idag är det få som känner till den-säckpipan från Västerdalarna. Olle Gällmo, riksspelman på dalasäckpipa, spelar och berättar den fantastiska historien om hur instrumentet försvann och återupptäcktes.

28 jan Konstfilm. I serien konstfilmer visas här filmen om Carl Larsson, med konstbilder som sitter som gjutna i våra bakskallar. Filmenär baserad på brev, dagböcker, fotografier och massor av konst.

11 feb Nyby, aulan i servicehuset. PRO-vetarna. Vårt lag i PROs frågetävling ska här möta sina första motståndarae, laget frå Vittinge. vi sluter upp och hejar.

13 febr. Storg.11 Cirkelupptakt. Efter programkalendariet hittar ni förslag på cirklar/ämnesgrupper som kommit upp. Vi träffas nu för att utveckla innehålll, diskutera former och fastställa tider för resp ämne. Kom och bli inspirerad.

25 febr Storg, 11 Aase Fridegård besöker oss och berättar om sin pappa, författaren Jan Fridegård - om hans liv och författarskap och om vänn erna NilsFerlin och Dan Andersson, liksom om hans intresse för för mystik och spiritism.

11 mars Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, Sthlm. Vi får visning av en ny utställning om Egypten under 7000 år. Kostn 100 kr.

18 mars. Storg 11. Årsmöte. Utvärdering av verksamheten år 2013, styrelseval för nästa period mm. "Får man heta vad som helst?" Föredrag av Eva Brylla, docent i namnforskning som berättar om namn och värderingar. Alla bjuds på smörgåstårta.

3 april Storg, 111 Anders Forsman berättar på temat "Så försvann kvinnan ur kristenheten". Om hur den tidiga kristenhetens maktorgan beslutsamt och medvetet valde bort kvinnor, samt om ny forskning och nya upptäckter som plockar fram dem ur histoients dunkel.

6 april Samling St Eriks Torg. Opera från Metropolitan fast i Heby. Vi ser och hör La Bohème av Puccini, med en av de mest kända ariorna i operarepertoaren, "Så kall ni är om handen". Kostn inkl buss 350 kr.

10 april. Samling vid Lindwalls kafferosteri på Kungsgatan 60. Från kaffeböna till kaffetår, vi följer produktionskedjan och kanske får vi smaka av produkten, Kostn 30 kr.

24 april. Storg, 11. Familjejuristen Örjan Swing besöker föreningen. Han informerar om testamenten, gåvor, enskild egendom mm under rubriken "Välj livet - om vikten av att skriva juridiska dokument i god tid. Vi får tillfälle att ställa frågor.

25 april Eriksleden. Vandring med guide till Gamla Uppsala. Matsäckslunch i Tunabergskyrkan.

6 maj Gökotta vid Hjälstaviken. Samling på Ekonomicums parkering, Vi kikar på brushanar, svanar, gulärlor mm samt en rik flora att fröjdas över. Under ledning av Pekka Westin.

13 maj Storg, 11 Vi ser den intressanta filmen Sigrid och Isaac, om konstnärsparet Hjertén och Grünevald. Det är både en konstfilm och ett tidsdokument från en delvis mörk period i svensk 1900-talshistoria.

27 maj Vårens utflykt går till Avesta Art i Avesta. I Järnverkets loklaler guidas vi såväl om nationell och internatioenll samtidskonst som om industrihistoria. För mer info se hemsidan Avesta Art.

5 juni Vi avlsutar våren i Botan. Vad är finast och mest intressant i Uppsalas Botaniska trädgård i början av juni? Det får vi reda på i en guidad visning på ung 1 timme.

9 sept kl 17.00. Säsongsstart med mingel och konst på Mollbrinks Konsthandel, St Persg. Vi får visning och information om en konsthandel, konstverk och arbete. Något att dricka m tilltugg. Kostn 50 k

10 sept kl 15.00. Cirkel- och säsongsupptakt. Storg 11. Vi presenterar olika cirkelförslag för hösten.

11 sept kl 10.00. Samling Domarringens skola.
Cykelorientering. Vi deltar i projektet Hitta-ut och ska hitta 5 kontroller i området från Bärbyleden till Gamla Uppsala. Klädsel anpassad för dagens väder samt fm-fika i matsäcken. Anmälan: ekstrom.hakan@gmail.com

18 sept kl 15.00. St Eriks torg. Stadsvandring i Uppsala. Följ med Carl Eric Bergold på upptäcktsfärd i det historiska Uppsala. Kostn 60 kr (Kontant i jämna pengar).

22 sept kl 18.00. Restaurang Interpool, Svartbäcksg 11. ”Tjejkväll”. Uppsala Samorganisation inbjuder till aktivitetskväll för PRO-damer i kommunen. Tips och erbjudanden från butikerna i centrum, klädvisning, möjlighet att prova massage, lite att äta och dricka. Kostn 100 kr.

23 sept kl 15.00. Industriminnesföreningen, Salag 16A. Om Alunda gamla gjuteri. Kersti Kollberg, medlem i PRO Kultur, berättar om sin senaste bok om det gamla gjuteriet i Alunda och dess historik. Hon gör det till bilder av fotografen Björn Ullhagen. Vi får också visning av Uppsala Industriminnesförenings lokaler och pågående utställning.

30 sept kl 14.00, Storg 11 Hjärnhälsa! Åke Pålshammar, en välkänd och uppskattad föreläsare med koppling till Uppsala universitet, kommer att berätta om det senaste inom hjärnforskningen.

7 okt kl 10.00. Samling för bussutflykt, St Eriks torg. Visning av Albertus Pictors värlsberömda målningar i Litslena och Härkeberga kyrkor. Efter lunch på First Hotell, 85 kr, får vi visning av ännu äldre målningar, hällristningarna i Boglösa. Åter ca 16.30. Kostn visning o buss 200 kr. Till bg 800-6132. (Lunch betalas av var och e

9 okt kl 15.00. Storgatan 11 PRO är en organisation för alla pensionärer i Sverige, alltså även för hundratusentals pensionärer med bakgrund i ett annat land. I PRO Kultur har vi flera medlemmar med invandrarbakgrund. De berättar här om sin resa från sitt ursprungliga land till pensionärslivet i Sverige. Vi diskuterar också idéer som får fler med annat ursprungsland att hitta till oss.

15 okt kl 15.00. Buss från St Eriks torg.På Polismuseet i Stockholm får vi höra en spännande historia om en bedragare som lyckades skapa en stor samling förfalskad konst av Munch, Kokoschka, Braque, Kylberg m fl. Till slut, efter en omfattande polisutredning, blev bedragaren avslöjad och stoppad. Vi träffar fd kriminalinspektören som höll i den stora konstförfalskningsutredningen. Kostn föreläsning+buss, 250 kr, insättes på bg 800-6132.

19 okt. Opera från Metropolitan - i Heby. St Eriks torg kl 11.30 Mozarts opera Figaros bröllop, på sin tid politiskt kontro-versiell i raljerandet med högreståndspersoner. För oss idag är det en opera fylld av stor musik, vacker musik och massor av musik. Kostn bilj+buss 370 kr. Betalas kontant på bussen.

23 okt kl 11.00. Storgatan 11. (OBS tiden) I serien Konstfilmer ser vi en film om klassisk kinesisk konst. Vi möter 4 åldrade konstnärer som målar klassiska kinesiska symboler såsom bin, bambu, sländor mm. Kalligrafiska texter hör ofta ihop med konstbilden.

28 okt kl 14. Museum Gustavianum, Akademigatan 3 Augsburgska konstskåpet -Världens åttonde underverk? "Somliga håller det för världens åttonde underverk" skrev upphovsmannen Philipp Hainhofer (1578-1647) . Det ger besökaren en unik möjlighet att göra en resa in i det tidiga 1600-talets bild- och föremålsvärld. Vi får en visning av skåpet och dess historia. Kostnad: 30 kr kontant.

6 nov kl 15.00. Storgatan 11 I serien konstfilmer handlar det denna gång om katalanen Salvador Dali, provokatören, installatören, upptågsmakaren, som också har skapat bilder man aldrig glömmer.

13 nov kl 15.00. Mikaelsgården, Skolgatan 24 Stadsmissionen i Uppsala hjälper människor i utsatta situationer. Det kan handla om hemlösa, missbruk, kvinnor utsatta för våld, människor med psykisk ohälsa. Stadsmissionen är en ideell förening på kristen grund och startade 2006. Kostnad: 50 kr till verksamheten. (Gärna mer)

19 nov, kl 14.00. PRO Kulturs höstmöte. Storg 11 Vi tittar framåt mot nästa år; vad vill vi göra, vad får det kosta, dvs anta en Verksamhetsplan och en budget för 2015. Vi får också besök av Jan Ask, ordförande i Uppsala Pensionärsföreningars Samarbetsråd, UPS, där även PRO Kultur ingår. Jan Ask berättar om verksamheten och viktiga/ aktuella frågor. Alla bjuds som vanligt på fika m smörgåstårta. Anmäl till

4 dec, kl 10.00. Moskén i Uppsala. Korsningen Vattholmavägen-Gla Uppsalag. Uppsalas vackra moské ses vid passering av många. Men inte många uppsalabor har varit inne och sett en levande moské. Vi visas runt och får höra om dess muslimska symboler, dess andliga aktiviteter och inre liv. Kostnad 20 kr

12 dec kl 14.00. Storgatan 11 Julfest i föreningen PRO Kultur Uppsala. Vi äter jultallrik, sjunger julsånger och lyssnar till och läser dikter. Vi får bl a höra dikter av deltagarna i vår lyrikcirkel. Vi har dessutom uttagning av föreningens lag till PRO Vetartävlingen år 2015. Frågesport alltså! Kostnad 100 kr till bg 800-6132