Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Kultur Malmö
Personer framför träd

Första (?!) aktiviteten på 1½ år blev en utflykt till Österlen!

EN DAG I PIRATENS ANDA

Så kom äntligen dagen då vi skulle åka på vår första utflykt efter Pandemi-uppehållet.

Den 25 augusti hämtade Kristianstadbuss oss vid Malmö Opera för vidare färd mot Österlen och Piratens hemtrakter. Vi hade hoppats på fint sommarväder men lite småregn fick vi känna på innan solen lyckades ta sig igenom molntäcket.

Vårt första ”stopp” var ett efterlängtat förmiddagskaffe på Sjöbo kaffestuga innan färden fortsatte mot Piratenmuseet i Vollsjö. Här möttes vi av den Piraten-kunnige Peter Danielsson som berättade om Piratens liv och författarskap. Han talade om den vanartige sonen, om hans skolgång och hur han fick namnet Piraten m.m. Förutom att se samlingarna i museet fick vi möjlighet att köpa Piraten-litteratur. Dessutom visades konst i en byggnad intill. Årligen delas ett Piraten-pris ut till en författare som skriver i Piratens anda. Samtliga Piraten-pristagare sedan starten 1989 har porträtterats och ingår i konstsamlingen. Vi fick också ta del av berättelsen om statyn i museets trädgård ---- Piraten och hans katt Skorpan samt Bombi Bitt och Eli.

Nu gick resan vidare mot Brösarps Gästgifveri. Peter följde med som guide och kunde då berätta var bokhandlaren, biertapparen --- som sov ruset av sig 4 ggr om dagen --- bodde samt om huset som Piraten i sina böcker benämner Jerusalem eftersom det såg så förfärligt ut.

Vi åkte förbi platsen för Kiviks marknad och sedan passerade vi Brösarps natursköna backar. Väl framme på Gästgifveriet serverades vi en god måltid. Mätta och belåtna åkte vi söderut igen och stannade vid Piraten-statyn i Kivik. På denna plats delas Piraten-priset ut varje år med en väldigt stor publik. Härifrån kunde vi även se huset där Piraten bodde.

Dags för ny påstigning på bussen som förde oss till Kiviks musteri. Eftermiddagskaffe serverades här och tid till shopping erbjöds.

Efter denna paus åkte vi till Ravlunda kyrkogård där Piraten ligger begravd. Gravstenen är helt anonym men med texten ”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972”.

Dagen har varit händelserik men nu återstår vårt sista stopp för den här bussutflykten. Pumphuset i Vollsjö som inrymmer så mycket historier förknippade med Piratens författarskap. Peter berättade om Jöns Pumpare och Bombi Bitt och Eli, om Stampabron och kräftfisket i Swansons å m.m. Vricklunds kamp med hornålen är en annan historia som förevigats genom statyn av hornålen utanför Pumphuset.

Vi tackade Peter Danielsson med en applåd för alla historier och fakta vi hade fått ta del av.

Jag avslutar med hur jag tror att Piraten skulle meddela dagens förtäring som serverats oss ”såsom nybakade frallor med hyggligt god ost och prima saftig skinka, en förträffligt vällagad skånsk äggakaga med välstekt fläsk av bästa kvalité och rårörda lingon serverade i en kopparpyts. Lite senare en utsökt smakrik äpplekaka med len grädde”. Till detta drycker av skilda slag dock i Piratens smak något ”vattenskadade”.

En lång dag då vi fått uppleva oändligt många synintryck och historier om en författare som är väl värd att läsa.

Anita Lindhe skrev och bilderna nedan har Bo Carlqvist som upphovsman.