Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Tyringe

Vår historia

PRO Tyringe bildades 1949 och under det året växte föreningen till 140 medlemmar. Namnet PRO kom först 1965 och ersatte SFR Sveriges Folkpensionärers Riksorganisation.

År 2024 firar vi 75 år.

Den 13 mars 1949 hade Arbetarkommunen och Kvinnoklubben kallat till ett möte i Folkets Hus, som då fanns vid Godtemplargatan, för att återuppta pensionärsföreningens verksamhet. Detta tyder på att det funnits en pensionärsförening tidigare som vi inte vet något om. Det beslutades att föreningen bildades och 19 medlemmar anslöt sig samma dag. Medlemsavgiften var en krona. Till första styrelse valdes Teofil Nilsson ordförande, Fritz Olsson kassör, Nils Edvard Svensson sekreterare, Nils Lindhe v ordförande, Otto Ringkvist v sekreterare, Doris Rydström och Selma Hall suppleanter. Revisorer blev Nils B Grankvist och Johannes Andersson med Julius Pettersson som suppleant.

Under 1949 växte föreningen till 140 medlemmar. Vid kvartalsmötet i september hade man inbjudit som talare en herr Granström från distriktet som höll ett föredrag om pensionen. Kaj Oscarsson, som då drev café Hörnan, bjöd på kaffe som kvinnoklubben serverade. Mötet var talrikt besökt. Balansräkningen för 1949 slutade på 163 kr med en behållning på 48,55. Vid årsmötet 1950 höjdes medlemsavgiften till två kronor. Sedan bidrag inkommit från Finja kommun med 50 kr, Tyringe Arbetarekommun 25 kr och Tyringe Metallarbetareförening 10 kr samt en okänd givare 7 kr beslöt höstmötet att sätta in sitt kapital på bankboken Nr 3268 i Finja Sockens Sparbank.

1951 avgick Teofil Nilsson och Nils Lindhe blev ordförande fram till 1953. Då valdes Anton Gudmundsson och han satt kvar till 1965. Under flera år höll man till i Folkets Hus där man slapp betala hyra. Även vissa skollokaler var hyresfria. Mötena flyttade till Församlingshemmets stora sal som vi disponerade gratis fram till 1987 då en avgift på 150 kr infördes. Verksamheten består förutom medlemsmöten med information och underhållning, av bussutflykter, studiecirklar och hobbyverksamhet, gymnastik, syförening och sångkör. En verksamhet liknande den som fortfarande pågår.

Vid 20-årsjubileet leddes föreningen av ordförande William Nordén, kassör Arvid Andersson, sekreterare Anna Nilsson, vice ordförande Anton Håkansson, vice sekreterare Ebba Torkelsson och studieorganisatör Karl Hall. Medlemsantalet var 279 och kassaomslutningen 23 670 med en behållning på 5 057 kr

Tjugo år senare 1989 var medlemsantalet 340. Lotteriverksamheten gav ett bra ekonomiskt tillskott. Syföreningen, som då var aktiv ordnade auktion på handarbeten, hembakverk och frukt som 1988 gav 13 810 kr i behållning. Den årliga auktionen höll vi på med till 2010-talet. Då hade intresset för auktionerna minskat så att vi upphörde helt med dem. Vi medverkade under flera år med information i Tyringe Turistbyrå som fanns vid väg 21.

Under sommaren 1987 hyrde vi en lokal vid Torggatan 6, där vi hade expedition, studiecirklar och Öppet Hus med fika och sällskapsliv i olika former. Den hade vi kvar till 2009 då kommunen drog in sitt bidrag och vi inte hade råd att ha den kvar mer utan fick flytta till Museets källare. Där har vi nu våra styrelsemöten, kortspel och en del cirklar. Det är en nackdel att inte disponera lokalen helt själv.

Aktiviteter som bowling och boule drog tidigt i gång. Distriktet initierade motionsaktiviteten ”Prima liv” som distriktet senare avslutade, men vi fortsatte på egen hand. Intresset för sång tog sig tidigt uttryck i en sånggrupp, som fortfarande är verksam och uppträder på våra möten och på vårdhem.

Vid 50-årsjubileet 1999 var Hugo Persson ordförande sedan 1986. Kai Oscarsson kassör sedan 1982, Signe Nilsson sekreterare sedan 1986. Sven Chronström var studieorganisatör både 1989 och 1999. Trogna medarbetare som gjorde en god insats för vår förening.

Under alla år har studieverksamheten varit betydelsefull. Cirklarna ”Gräv där du står” fick många att berätta om sin hembygd och sitt liv. Skånes historia studerades med hjälp av PRO-distriktet och radio Kristianstad. Länder och landskap studerades för att följas upp med bussresor till de platser man läst om. Länder som besökts är Holland, Österrike, Frankrike, Norge, Danmark och Tyskland. Även en resa med flyg till Resos semesteranläggning i Italien 1999 finns med. Där väcktes intresset för Qi Gong, och en utövande grupp bildades. Den var verksam till 2013, då antalet deltagare blev för lågt och det inte längre gick att hitta ledare.

Intresset för flerdagars bussresor har avtagit och numera är det endagsturer som gäller. Dem arrangerar vi tillsammans med PRO Perstorp och PRO Örkelljunga.

Studiecirklar har hållits i många olika ämnen som trafikkunskap, Skånes historia, energihushållning, friskvård, litteratur och hantverkscirklar, sång och teater. Datateknik, ekonomi, aktiekunskap, internetbank och mobilanvändning i samarbete med Sparbanken.

En grupp kvinnor samlades i en cirkel kring uppgiften ”Skriv ditt liv”. De träffades under flera år och berättade och skrev om sina upplevelser. Detta resulterade så småningom i en bok ”Nio kvinnors liv” som finns att tillgå på biblioteket. Berit Simonsen såg till att den blev sammanställd och tryckt.

Motion är en viktig del av vår verksamhet och omfattar vid denna tid både stavgång, cykling, Qi Giong, styrketräning och vattengymnastik. Kerstin och Arthur Nilsson ledde boulespelet på onsdagar och Allan Westergren rapporterade om bowlingspelarnas framgångar. Dessa aktiviteter har nu gått över i annan regi.

Vattengymnastiken startade 2003 då vi hyrde bassängen i Tyrs hov och badets personal samt några av våra medlemmar ställde upp som ledare. 2015 övergick den aktiviteten till att helt skötas av fritidsförvaltningen, och är nu öppen för alla daglediga som vill gympa. Samma sak med styrketräningen, där vi till en början hyrde lokal men som sedan blev hänvisade till allmänhetens tider i styrketräningslokalen. Gymnastik i Tyrehallen leddes av Berit Simonsen och Eivor Christiansson i flera år. Många av våra medlemmar deltar i andra föreningars motionsdans och linedans.

En egen fana fick vi 1965. Namnet PRO Pensionärernas Riks Förbund kom först då när det ersatte SFR Sveriges Folkpensionärers riksförbund. 2007 köptes en fana med PRO:s färger och emblem varefter förbundet raskt ändrade sin logo.

Vid jubileet 2009 bestod styrelsen av ordförande Rune Håkansson, kassör Ola berg, sekreterare Anna Greta Andersson, vice ordförande Berith Pålsson, studieorganisatör Inge Vilhelmsson, reseledare Inga Bengtsson och ledamot Sigge Wallner. Föreningen hade då cirka 430 medlemmar och var mycket vital.

Medlemsavgiften var 220 kronor varav 145 går till förbundet som påverkar politiker och myndigheter på central nivå och även ger ut vår tidning Pensionären samt driver vår folkhögskola i Gysinge. 35 kronor går till distriktet som anordnar kurser och hjälper oss på regional nivå. 40 kronor behåller vi själv till våra möten och administration. Under 2000-talet har kommunen, från att ha gett oss ett bidrag på 35 kronor per medlem, först halverades det och sedan helt plockades det bort det så att nu får vi inget bidrag alls därifrån. Räddningen är våra lotterier och reklaminkomsten från programbroschyren samt våra styrelsemedlemmars ideella arbete.

Möteslokaler och underhållning blir allt dyrare. Vi har våra möten i Kyrkans Hus som tar 500 kr per gång i hyra. Underhållningen på våra möten administreras av ABF som då ger oss ett litet bidrag.

Under 2010-talet har flera ordförande passerat. Efter Rune Håkansson kom Berith Pålsson som satt i fyra år och efterträddes av May Lis Ljungberg och efter henne kom Irma Brandt, en alldeles ny medlem som lämnade sin post efter 6 månader. På årsmötet 2019 valdes Berith Pålsson igen. Under alla mellantider har sekreteraren Bodil Samevik gått in och även tagit hand om ordförandeskapet.

Vid denna tid (2014) fick PRO Tyringe en egen hemsida, www.pro.se/tyringe. 2020 får hemsidan ny design och funktionalitet. Webredaktör har under dessa år varit Bodil Samevik.

Vid 70-årsjubileet ser styrelsen ut som så: ordförande Berith Pålsson, kassör Gertie Carlsson, sekreterare Bodil Samevik, medlemsansvarig Eivor Christiansson, reseledare Tommy Nilsson, studieorganisatör Agneta Nilsson, lotteriansvarig Eva Tillgren. Övriga ledamöter Ann Britt Nilsson, Karin Sjöberg, Per Erik Carlsson och Monica Berggren.

Valberedare Inge Vilhelmsson och Roger Ljungberg. Revisorer Börje Fasth och Leif Lindahl.

År 2020 valdes Tommy Nilsson till ny ordförande. Vice ordförande valdes Roger Ljungberg. Våren 2020 och hela 2021 drabbades världen av en pandemi på grund av ett coronavirus och ingen verksamhet kunde bedrivas inomhus. Vi satsade på möten utomhus i Åparken när vi fick träffas. Vissa aktiviteter har kunnt bedrivas allteftersom restriktionerna lättats.

Årsmötet 2021 hölls utomhus i augusti och hela styrelsen från 2020 valdes om. Nya i valberedningen är Erling Börjesson, Per-Erik Carlsson och Bodil Svensson. Samma gäller för årsmötet 2022 med undantag för sekreterarposten som tillsvidare fortfarande är vakant. Bodil Samevik avgick efter 10 år på den posten men fortsätter utanför styrelsen som Webredaktör och ansvarig för vår Facebooksida "PRO Tyringe".