Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Stenbrohult

Resa Åsnen runt

Gerts Busstrafik AB

PRO Älmhults Samorganisation

Åsnen - Värends Medelhav

12/9 2024

08:00 Avresa från IKEA Handelsplats (Jem & Fix)

Berättarguide Vibeke Hyltén-Cavallius är med oss från start till slut denna dag.

09:00 Getnö Gård - Vi delar upp oss i två grupper.

Under tiden att vi tar vår förmiddagsfika berättar Ingrid E-M Olsson om sin gård med anor från vikingatiden. Ett privat naturvårdsområde som familjen Olsson har utvecklat till ett unikt naturparadis vid sjön Åsnen. är den ena gruppen fikar tar Vibeke gruppen med på berättarvandring (vandring i sakta mak ca 45 min) och vice versa.

11:15 Ljushuset Urshult

Ljushuset i Urshult. en ljusfabrik med tillhörande affär. Här ges vi en kort introduktion till dess historia och ges därefter tillfälle att till förmånliga priser köpa vackra handmålade ljus med många olika motiv. I affären finns det även ljusfat. servetter och presentartiklar.

12:15 Reser vi vidare mot ett välsmakande lunchstopp.

12:30 Lunch på restaurang Ladan i Urshult

Vid Åsnens södra strand tar vi vår lunch på Rössviks Ladan eller kort och gott Ladan. som den kallas.

13:45 Lunnabackens Hembygdsgård

Lunnabacken är en gammal hednisk kultplats som genom tiderna blivit en samlingspunkt för boende i socknen men även för besökare av bygden. 1 hembygdsgårdens byggnader från 1700-talet försöker man att skildra livet som det var förr. Här finns bland annat en mangårdsbyggnad. visthus. smedja och ladugård att beskåda. Vibeke berättar för oss om denna hembygdsgård och naturreservat med sin fantastiska utsikt över sjön Åsnen.

14:45 Malva Gård - lokalproducerat ekologiskt mathantverk vid Åsnen

I denna trakten finns en lång tradition av frukt- och bärodling. På Vemboö finner vi Malva Gård som drivs av Björn ldlinge och Charlotte Parsland. Paret slog sig ner här för 12 år sedan och odlar nu frukt och bär. som de förädlar och säljer. För sin must har de vunnit flera priser. Vi får höra deras berättelse och njuta av “Åsnens Calvados” under en mustprovning. Innan vi åker vidare passar vi på att besöka gårdsbutiken och vi tar även vår buss fika här.

När vi fulla av härliga och goda intryck åter sätter oss i bussen tar den oss hem längs vackra vägar via Sunnabro. Vrankunge och Torne.

Hemkomst Älmhult ca 17:30

I resans pris ingår: Resa i helturistbuss. berättarguide Vibeke Hyltén-Cavallius är med oss hela dagen. för- & eftermiddagsfika. lunch. samtliga besök och visningar enligt program.

Pris: 670 kr Max 55 personer. Annons kommer i Älmhult. Nu V 29. Första anmälningsdag den 23/7

Sista anmälningsdag: 29/8 och är bindande till Hjördis tel. 070-557 16 31

Varmt välkomna Resekommittén!

Bankgiro för resan 831-3363