Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Älmhult

Vackra Värmland - 26-28 maj

Första bokningsdag är tisdagen den 4 april till Hjördis Johansson, tfn 070-557 16 31. Sista anmälningsdag är söndagen den 14 maj.
Betalning av resan ska vara gjord senast en vecka innan avresedatum till Samorganisationens bankgiro 831-3363.
Pris:
3 700 kr/person vid minst 45 personer.
Enkelrumstillägg:
760 kr

Program:
Dag 1 - 26 maj

07.30 Avresa från IKEA Handelsplats (Jem & Fix)
10.00 (ca) Vi stannar för förmiddagsfika på VIP Mullsjö
13.30 (ca) Lunch på Matmagasinet i Kristinehamn
15.00 Guidad visning av Alsters Herrgård
Alsters Herrgård är en 1700-talsherrgård i vacker naturmiljö med utsikt över Vänern. Herrgården är mest känd som dikataren Gustaf Frödings födelsehem. Det var här den kände och folkkäre skalden såg livets ljus 1860. Här ges vi under en guidad visning en fördjupad och levande bild av skaldens liv och dikter.
Herrgården består av ett flertal byggnader med tillhörande herrgårdspark och nära anslutning till vandringsleder, strandbad och fågeltorn. Här hittar du också ett flertal andra verksamheter som konstgalleri, herrgårdsbutik, slöjd- och hantverksbutik samt Länshemslöjdsföreningen i Värmlands utställningslokaler. Tid finns att titta sig omkring innan vi kör vidare till vårt hotell, Scandic Hotell Arvika.
På kvällen äter vi tillsammans på hotellet. Trerätters middagsbuffé inkl kaffe.

Dag 2 - 27 maj

Efter en frukost i lugn och ro beger vi oss av för dagens äventyr.
10.00 Guidad visning av Rackstadmuseet
Rackstadmuseet, strax utanför Arvika, är ett museum som inriktar sig på konst- och konsthantverk. Här presenteras Rackstadkolonin och influenserna från Arts & Crafts-rörelsen parallellt med aktuell samtidskonst. Ett populärt resmål för både lokala och internationella besökare. Förutom själva museibyggnaden finns här även konstnärsbostaden Oppstuhage från 1896. Den lät Christian Eriksson bygga till sig och sin franska hustru Jeanne Tramcourt när han återvände från Paris. På området finns också Bröderna Erikssons möbelverkstad som hade sin storhetstid under jugendperioden.
12.00 Lunch på Gate Gästgiveri i Arvika
Det charmiga Gate Gästgiveri i Arvika döljer inom väggarna en rik kulturhistoria, som kan spåras tillbaka till 1400-talet. Lunch inkl sallad, dryck, kaffe och kaka.
13.30 Visning av Klässbols Linneväveri
Vi ges en visning av det berömda familjeföretaget som, genom oklanderlig skicklighet vid vävstolarna, blivit både Kungliga hovets och Nobelfestens leverantör av dukar.
På Klässbols Linneväveri har man vävt i över 100 år. Idag är det vår tur att uppleva tillverkningen av deras linneprodukter på nära håll, alltifrån varpning och vävning till avsyning och sömnad. En maskinpark som huserar handvävstolar från 1800-talet likväl som moderna vävmaskiner från idag. I butiken kan vi handla prima varor till förmånligt fabrikspris samt produkter ur andrasorteringen med ytterligare nedsatt pris. Här finns även tillfälliga och specialvävda produkter utanför ordinarie sortiment.
16.15 Guidad visning av Selma Lagerlöfs Mårbacka
På Mårbacka bodde Selma Lagerlöf som barn, och efter sina litterära framgångar kunde hon köpa tillbaka gården som hade gått ur släktens ägo. Idag är Mårbacka en minnesgård och öppen för allmänheten, enligt Selma Lagerlöfs testamente. Vi lär under en guidad visning känna både personen och författaren Selma Lagerlöf och får se hennes hem som står likadant nu som när hon levde.
Middag på hotellet. Trerätters middagsbuffé inkl kaffe.

Dag 3 - 28 maj

Efter att vi avnjutit vår hotellfrukost checkar vi ut för denna gång och beger oss mot Karlstad och den sista dagens första stopp.
10.00 Guidad visning av Lars Lerins Sandgrund
Värmlandsbördige Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister och han finns representerad i Sverige likväl som internationellt. Inne i Karlstad centrum delar Sandgrundsudden Klarälven i två huvudfåror. Här huserar den anrika dansrestaurangen Sandgrund numera den folkkäre konstnärens konsthall med dess otroligt vackra akvareller.
12.00 Lunch på Matbruket
Innan vi styr kosan vidare mot Småland så tar vi lunch. På Matbruket i Karlstad råder filosofin "Svensk nyfikenhet med värmländsk finess".
Vi stannar för en eftermiddagsfika på vägen hem.
19.00-19.30 (ca) Beräknad hemkomst till Älmhult

I resans pris ingår: Bussresa i helturistbuss, boende i dubbelrum inkl halvpension, samtliga utflykter, inträden och guidade visningar, förmiddagsfika dag 1, lunch alla 3 dagarna, eftermiddagsfika dag 3.