Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Älmhult

Bolmenbygden - 30 augusti

08.00 Avresa från IKEA Handelsplats (Jem & Fix)
09.00 Förmiddagsfika på Gästgivaregården, Ljungby
Gästgivaregården i Ljungby är en anrik gästgivargård med med kunglig glans. Här kan vi riktigt känna historiens vingslag när vi avnjuter vårt förmiddagskaffe. Efter kaffet hoppar vi åter in i bussen och reser vidare i Bolmenbygden.
10.30 Guidat besök på Perstorpsgården, Bolmen
I Perstorp fanns de fyra syskonen Svensson: Alma, Betty, Hjalmar och Adolf som gemensamt drev den fastighet i Perstorp som idag benämns Perstorpsgården. Alla syskonen var barnlösa och när Adolf som sista syskon dog i maj 1971 konstaterades att gården och kvarlåtenskapen testamenterats till Bolmsö gamla församling. Perstorpsgården är idag ett museum som visar hur ett bondehem på Bolmsö kunde se ut förr i tiden. Vad som gör gården helt unik i sitt slag är att huset aldrig har renoverats varken in- eller utvändigt. Allt är som det var en gång. På museet kan du följa livet i ett hem på Bolmsö från 1700-talet fram till 1971. I ladugården, logen och rännet visas hembygdsföreningens samling av äldre maskiner som använts i jordbruk, skogsbruk och fiskenäring på Bolmsö och i sjön Bolmen.
Bolmsöfärjan
Efter Perstorpsgården beger vi oss iväg mot lunch. Vi åker med Bolmsöfärjan som tar oss över sjön Bolmen, mellan Bolmsö i Kronobergs och Sunnaryd i Jönköpings län. Härefter går färden till Tiraholm.
13.00 (ca) Dags för lunch i den rustika fiskrestaurangen Tiraholms Fisk
På gården Tiraholm driver familjen Ekwall yrkesfiske och fiskodling i Bolmen. Genom högklassigt mathantverk blir insjöfisken till färska, rökta, gravade och fileade delikatesser som saluförs i gårdsbutiken. Självklart ges det möjlighet att handla med sig av dessa läckerheter hem.
15.00 Besök på Bonadsmuseet
Vackert beläget i Unnaryds hembygdspark finner vi Bonadsmuseet. Här guidas vi i den 200-åriga bonadstradition som trakten bär på och som saknar internationell motsvarighet. Vi får följa bondelivet och människorns liv och tankegångar.
16.45 Eftermiddagsfika och besök på Torpa Buss- & Teknikmuseum
På hemvägen stannar vi till vid Torpa Bystuga för eftermiddagsfika. Här passar vi även på att besöka Torpa Buss- och Teknikmuseum. Det började som ett renodlat bussmuseum men med åren har utbudet breddats betydligt. Idag innefattar museet mycket teknik och nostalgi och växer ständigt och är idag mycket välbesökt.
20.00 (ca) Hemkomst till Älmhult

I resans pris ingår: Bussresa i helturistbuss, förmiddags- och eftermiddagsfika, lunch, samtliga inträden och visningar.

Pris: 750 kr/person vid minst 40 personer

MER INFORMATION OM ANMÄLAN M M KOMMER!