13 november 2024
Vår historia
Från 1955 till och med 1988
Den 3 juli 1955 hölls en träff för pensionärer i Söderbärke där man beslutade att bilda en Pensionärsförening. Vid träffen medverkade ombudsman Lindström från Borlänge. Det beslutades att bilda en förening som också skulle tillhöra Riksorganisationen P.R.O. Det var 27 personer som antecknades som medlemmar vid detta första möte. Årsavgiften bestämdes till 4,-.
Till föreningens första styrelse valdes:
Ordförande Henning Carlsson, Kyrkbyn
Kassör Fabian Bergström, Västerby
Sekreterare Verner Wahlström, Västerbyhytta
vice ordförande Gustav Persson, Vad
vice sekreterare Reinhold Andersson, Vibberbo
Styrelsesuppleant Karl Norström, Vad
Styrelsesuppleant Vilhelm Johansson, Vad
Revisorer: Per Söderberg och Thure Jernberg, Kyrkbyn
Redan den 8 augusti höll föreningen sitt andra möte, då man valde så kallade Byombud som skulle bland annat uppbära medlemsavgifter. Till detta uppdrag valdes: för Kyrkbyn och Västerbyhytta Henning Carlsson och Verner Wahlström, för Västerby Fabian Bergström, för Saxehammar Viktor Eriksson, för Vibberbo Reinhold Andersson och för Vad Gustav Persson. Vid detta möte inröstades ytterligare 19 medlemmar. 34 nya medlemmar inröstade vid ett möte den 23 oktober, där det bland annat var föredrag, sång, musik och filmvisning och man kunde notera att efter 3 månaders verksamhet hade medlemssiffran nått över 100-talet.
Sommaren 1956 företogs den första sällskapsresan med buss. Resan kostade 4 kronor per person och gick över Grängesberg, Kopparberg, Lindesberg, Arboga och Köping. Föreningen fick kommunalt bidrag till resor, men inget till den övriga verksamheten. Numera får föreningen ett kommunalt årligt bidrag till hela verksamheten som i princip täcker ett budgeterat underskott för året. Den första tiden hölls 2 – 3 möten om året och någon fest ibland. Ofta förekom gemensamma Pensionärsträffar med föreningarna i norra Västmanland, som Fagersta, Norberg och Ängelsberg. I mitten av 60-talet ökades mötesverksamheten ut och man gick in för att hålla ett medlemsmöte i kvartalet samt även andra sammankomster däremellan, en musik och sånggrupp som hade regelbundna träffar och övningar och som sedan underhöll på föreningens möten och sammankomster. Studiecirkelverksamheten kom också igång och man studerade olika ämnen, bland annat läste man ofta om något landskap i vårt land som sedan resulterade i att en av sommarens resor företogs till detta landskap, där man besåg dessa sevärdheter. Dessa resor kunde pågå både 3 och 4 dagar medan övriga sommarresor var 1-dagarsresor. Från år 1969 har föreningens medlemmar skött om vår- och höstsstädningen i Folkets Park, detta som ersättning för att föreningen fått nyttja lokalerna i Folkets Hus hyresfritt vid sina möten och sammankomster 1980 erbjöd kommunen föreningen att få nyttja ett par rum i den så kallade Röda Stugan till expeditionslokal och sammanträdesrum för styrelse, studiecirklar och övriga mindre aktiviteter, på villkor att om kommunen nån gång i framtiden skulle behöva lokalerna för annat skulle föreningen få flytta. Detta skedde också 1988 då kommunen meddelade att genom utökning av personalen inom Hemtjänsten, behövde man lokalerna för deras behov. Föreningen flyttade då över all sin verksamhet till Folkets Hus där vi nu nyttjar ett mindre rum till expedition- och styrelserum samt studierum och möteslokaler för all övrig verksamhet. Föreningen ha alltid haft god kontakt och gott samarbete med föreningen i Smedjebacken speciellt kanske efter Kommunsammanslagningen 1974 då vi fick vår verksamhet inom samma kommun, nämnas kan den under en lång följd av år återkommande sommarträffen för våra medlemmar i Folkets Park. Båda föreningarna är också representerade i Kommunala Pensionärsrådet.
Om man tittar på medlemsstatistiken genom åren har den succesivt ökat fram till 1979 då man nådde en topp och i årsrapporten noterades 350 medlemmar, årets siffra stannar vid knappa 300 medlemmar. Noteras kan också att av de 27 personer som den 3 juli 1955 bildade vår förening finns en medlem kvar i vår förening nämligen Elsa Persson från Vad (95 år).
Ordförande i föreningen har varit:
Henning Carlsson
Arvid Karlsson
Manne Andersson
Karl Johansson
Sven Johansson
Algot Lindberg
Lisa Svärdström
Ingrid Larsson
Lars-Erik Bergström
August Dahlin
Folke Larsson
Efter dessa har följande personer varit ordförande:
Anna-Lisa Persson
Evert Fredriksson
Börje Andersson
Lars-Erik Gustafsson
Kerstin Ernebrink
13 november 2024
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan