Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Pensionärer med dator

FOTO: Lena Granefeldt

Lär dig den digitala världen med PROsIT

För att vara en del av samhället, och underlätta vardagen, är det bra att ha kunskap i IT, informations-teknik. I PRO kan medlemmar lära sig mer om datorer, digitalkameror och mobiltelefoner.

Allt fler PRO:are har tillgång till dator och internet, och utvecklingen går snabbt. År 2000 hade endast 12 procent av medlemmarna tillgång. Idag är det över 50 procent.

PRO:aren Sylve Qvillberg har arbetat många år som systemutvecklare och har blivit något av en IT-ambassadör i PRO.

– Även om allt fler pensionärer använder datorer, så finns det en grupp som lever i ett digitalt utanförskap. Deras liv har blivit obekvämt för att de flesta samhällsfunktioner har digitaliserats. Bara att betala räkningar har blivit osmidigt utan dator. Och den viktiga kommunikationen med barnbarnen sker ofta via e­post, sms och Facebook, säger Sylve.

För att motverka det digitala utanförskapet har PRO en omfattande studieverksamhet inom IT som vi kallar för PROsIT. Här utgår vi från vad du vill använda tekniken till och fokuserar mindre på tekniken i sig. Målet är kanske att lära sig göra bankärenden på nätet, att kunna prata med barnbarnen via Skype, lyssna på streamad musik, eller starta en blogga. PROsIT fungerar för alla, oavsett förkunskaper!

Du som är förtroendevald i PRO och har ett uppdrag som innefattar arbete med hemsidor, e-posthantering, data- och e-bokföring, dokumentation eller PRO:s digitala medlemssystem kan också utbilda dig inom PROsIT.

I distrikten finns utbildade PROsIT-ansvariga som i sin tur utbildar ledare för studiecirklar. Från och med hösten 2016 kommer PRO:s folkhögskola Gysinge också att erbjuda utbildning för våra PROsIT ledare med en fördjupning i pedagogik och metodik.