Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Friluftsdagen

Bild: Ola Nilsson & Anneli Nygårds

Häng med ut på PRO:s nationella friluftsdag – igen!

PRO:s riksorganisation beslutade under pandemiåret 2020 att inspirera och uppmana till en gemensam friluftsdag. Tanken var att PRO:s föreningar skulle bjuda in sina medlemmar till en dag med aktiviteter i natur- och närmiljö. PRO:s nationella friluftsdag genomfördes på många håll i landet under en och samma dag i oktober 2020. I år genomförs friluftsdagen 22 september.

Tanken med initiativet var att ta vara på den omställning många PRO-föreningar gjort under året till mer utomhusaktiviteter. Att stärka och utveckla den verksamheten och ge möjlighet till att lära nytt – gärna i samarbete med andra organisationer. Den nationella friluftsdagen blev en succé på många håll i landet och syntes i media med ett femtiotal artiklar och för­eningsnotiser med ett stort fokus på möjligheten att träffas igen efter en lång frånvaro av PRO-gemenskap. Christina Tallberg deltog i PRO Tunas friluftsdag i Vilsta friluftsområde i Eskilstuna.
Länk till filmen från 2020 Länk till annan webbplats.

Som inspiration tog PRO:s riksorganisation fram ett material med tips på aktiviteter och idéer för genomförandet. Det är nu uppdaterat för att kunna användas när som helst – som stöd för att komma igång med friluftsdagar inom PRO. Förutom tips om friluftsaktiviteter finns även information om hur man bör förhålla sig till pandemin. Det är av stor vikt att aktiviteterna före, under och efter, friluftsdagen genomförs på ett säkert sätt med tanke på risken för covid-19. Här kan ni läsa och ladda ner inspirationsmaterialet ”PRO Hälsosam flyttar ut”:
Länk till materialet Pdf, 13.6 MB.

Varför en friluftsdag?
I år genomförs PRO:s nationella friluftsdag 22 september. Vår förhoppning är att göra en nationell aktivitet som skapar engagemang och gemenskap i organisationen som motvikt till allt som vi har varit tvungna att ställa in under senaste åren. Vi tror att friluftsdagen kan hjälpa våra föreningar att ställa om och ta vara på möjligheter att genomföra utom­husaktiviteter under säkra former. Det är viktigt att vi får en möjlighet att visa att PRO är en resurs för både samhället och för våra medlemmar i dessa tider. Dessutom är det ett utmärkt tillfälle att samarbeta med andra organisationer som finns representerade i närområdet. Det kan handla om Korpen,

Friluftsfrämjandet eller någon annan villig samarbetsorganisation.

Vi hoppas att ni vill vara med!