Vilnius Besöket

Solnaläraren Peter Müller reste till Vilnius tillsammans med PRO-Globals Tommy Karlsson och träffade Vitaut Rudnik från Golden Age University. Här pekar alla tre på staden Hrodna på en Vitrysslandkarta. Solnaläraren Peter Müller reste till Vilnius tillsammans med PRO-globals Tommy Karlsson och träffade Vitaut Rudnik från Golden Age University. Här pekar alla tre på staden Hrodna på en Vitrysslandkarta.

I staden Hrodna i Vitryssland finns sedan 2010 ett civilt initiativ som är ägnat åt aktiva seniorer. Det har fått det vackra namnet Golden Age University - Universitet för den gyllne åldern. Nu söker man kontakt med PRO:s Folkhögskola för att utveckla verksamheten vidare.

2017-02-25 I staden Hrodna i Vitryssland finns sedan 2010 ett civilt initiativ som är ägnat åt aktiva seniorer. Hrodna är en stad på ca 350 000 invånare i västra Vitryssland. Här har man låtit sig inspireras av liknande initiativ i bl.a. Frankrike, Storbritannien och Polen. 2010 startade man sin egen institution och den fick namnet Golden Age University. Eller universitet för den gyllne åldern.

Hösten 2016 tillfrågades PRO-Global, en förening inom PRO som engagerar sig i åldrefrågor globalt om ett samarbete. Förfrågan bollades vidare även till PROs folkhögskola och där fick jag, Peter Müller, lärare på folkhögskolans filial i Solna, uppdraget att gå vidare med kontakten.

Och nu i februari reste Tommy Karlsson från PRO-Global tillsamman med mig till ett möte i Vilnius där vi träffade Vitaut Rudnik, en av de drivande inom Golden Age University. Vi hade då tillfälle att precisera våra behov och önskemål och nu planerar vi som bäst för utvidgade kontakter under hösten 2017. Vi har mycket att lära av varandra när det gäller hur man kan arbeta med folkbildning för seniorer och kanske kan ett samarbete även leda till ett kulturellt utbyte framöver.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.