A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Leva & bo

Försök inte lura mig

Kvinna håller en stapel med mynt mellan tummen och pekfingret

Under första halvåret 2015 ökade anmälningar om bedrägerier mot äldre människor med nära 40 procent jämfört med samma period året innan. Pensionärsorganisationerna reagerade och lanserade tillsammans med Polisen en utbildningskampanj för att motverka bedrägeri mot äldre.

Bedragarnas metoder finner inga gränser, men tillsammans kan vi vända trenden och stoppa bedrägerierna mot äldre.

PRO har tillsammans med Polisen, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren tagit fram en utbildningskampanj för organisationer som i sin verksamhet regelbundet arrangerar möten för äldre människor. 

Kampanjen Försök inte lura mig innehåller ett mötespaket för studiecirklar eller aktiva informationsmöten. Mötespaketet består av en mötesledarhandledning, tre filmer och tre olika deltagarmaterial som ger kunskap om hur man som äldre kan skydda sig mot bedrägeri.

Seminariet 2018:

Under 2017 polisanmäldes 200 000 bedrägerier och vem som helst, oavsett ålder, kan bli lurad. Men för äldre kan de psykiska och sociala konsekvenserna bli långvariga. Att äldre är en särskilt utsatt grupp när det gäller brott och bedrägerier är väl känt. Men vad kan och ska man göra när det väl har inträffat? Hur kan man återuppbygga förtroendet hos den som drabbats? Och vad kan den enskilde äldre, eller dennes anhöriga, göra för att förebygga risken att utsättas för brott och bedrägerier? Dessa frågeställningar belyser vi i några föreläsningar från en seminariedag i oktober 2018. Förutom föreläsare från Polisen medverkar bland andra Fredrik Reinfeldt, ordförande i Trygghetskommissionen. Artur Ringart, erfaren journalist och själv senior, lotsar oss med van hand genom föreläsningarna.

Föreläsningarna är utmärkta att använda i utbildningsmaterialet Försök inte lura mig! eller som inslag på andra möten och kurser inom PRO:s verksamhet. 

Klicka här för att komma till sändningarna (Youtube)

 

Bakgrund:

Möteshandledning:

Se polisens nya film om bedrägerier mot äldre här nedan:Här kan du som vill bli mötes- eller cirkelledare få tips om hur ett möte kan genomföras.

Instruktionsfilmen hittar du här 

Mötesledarmanualen hittar här

Bildspel för mötesinledning hittar du här


Mötesmaterialets tre delar: 

1) Var på din vakt handlar om att förebygga stöld och bedrägeri som sker i offentlig miljö.

Se filmen Var på din vakt här
 Studiematerialet Var på din vakt hittar du här
2) Ditt hem är din borg tar upp tips och råd för att förebygga stöld och bedrägeri som sker i hemmet.

Se filmen Ditt hem är din borg här 

Studiematerialet Ditt hem är din borg hittar du här
3) Syna bluffen ger tips och råd för att förebygga bedrägerier där någon försöker lura dig att lämna känsliga uppgifter eller sälja en vara eller tjänst till dig.

Se filmen Syna bluffen här 

Studiematerialet Syna bluffen hittar du här

 

Rapporten Bedrägeri mot äldre:

Materialet Försök inte lura mig är baserat på rapporten Bedrägeri mot äldre - En studie av anmälda förmögenhetsbrott mot äldre juni-december 2014.

Rapporten Bedrägeri mot äldre hittar du här

Sammanfattningen av rapporten Bedrägeri mot äldre hittar du här

 

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.