A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Leva & bo

PRO välkomnar Riksbankens försvar av kontanterna

PRO har tidigare larmat om att avvecklingen av kontanterna går för snabbt. Nu föreslår riksbankschefen Stefan Ingves att lagstifta om att bankerna måste tillhandahålla kontanter till sina kunder.

2016-03-16 Så länge kontanter finns ingår det i servicen att kunna sätta in och ta ut pengar, skriver Stefan Ingves på DN Debatt idag. Han belyser problemet med att allt fler bankkontor stängs och hur detta ställer till med problem särskilt för äldre.

- Stödet från Riksbanken är värdefullt. Frågan om kontanthantering är viktig både för våra enskilda medlemmar men också för PRO som organisation, säger Christina Tallberg, ordförande PRO.   

Den så kallade Betaltjänstutredningen har fått i uppgift att titta på frågan om tillgången till kontanttjänster. När de nyligen presenterade sitt delbetänkande konstaterades att det inte behövs några lagstiftningsåtgärder för att säkra en fortsatt kontanthantering. De problem som vissa medborgare kan få är inte så stora och därför föreslås inga förändringar.

- Det var en besvikelse att utredningen avfärdade problemet med en sådan nonchalans. Att nu riksbankschefen går ut så tydligt i frågan visar att detta är ett större problem än vad utredningen förstått, säger Christina Tallberg.

PRO har i ett flertal debattartiklar beskrivit de problem som uppstår när människor och föreningsliv inte har möjlighet att hantera kontanter. Finansmarknadsminister Per Bolund har i ett svar till PRO i Sydsvenska Dagbladet den 15 mars också delvis gått PRO till mötes. Per Bolund säger att han inte är främmande för att vidta ytterligare åtgärder för att undvika att någon lämnas efter i övergången till ett samhälle med mindre kontanter.

- PRO:s opinionsarbete ger resultat, vilket är oerhört glädjande. Det stärker oss och vi fortsätter att driva frågan kraftfullt tills våra åsikter får genomslag, säger Christina Tallberg.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.