A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gemenskap & aktiviteter

Må bättre med datorns hjälp och PRO:s nya livsstilverktyg

Drömmer du om att förändra något i ditt liv? Få motivation att äta bättre eller röra dig oftare? Då kan du som är PRO-medlem logga in på pro.priushealth.org – ett internetbaserat livsstilsverktyg som hjälper dig att nå bättre hälsa.

Glöm stränga dieter, att plötsligt börja intensivträna flera dagar i veckan eller att lova dig själv att aldrig mer äta godis. Sådana radikala grepp fungerar sällan på lång sikt.

Tänk istället att målet är att ta små steg och skapa en ny vana som går att hålla fast vid under resten av livet – och som gör dig gott.

– Att leva hälsosamt handlar om att hitta personliga lösningar som fungerar långsiktigt, säger Anders Rosengren, läkare och docent vid Göteborgs universitet.

Klicka här för att komma till verktyget: pro.priushealth.org

Utvecklat av forskare i Lund och Göteborg 

Hans forskningsgrupp, som består av forskare från Göteborgs och Lunds universitet, har sedan 2014 studerat hur man genom att ställa enkla frågor till sig själv kan göra det lättare att uppnå en förändring i sitt beteende som gynnar den egna hälsan.

Forskarnas arbete har resulterat i ett livsstilsverktyg där just frågorna utgör grunden. Detta verktyg kan alla PRO-medlemmar med tillgång till internet nu använda helt fritt. Faktum är att PRO:s medlemmar är de första personer utanför forskningsprojektet som får möjlighet att använda verktyget.

PRO: "Våra medlemmar är väldigt intresserade av sin hälsa"

Detta gläder Ola Nilsson, PRO:s sakkunnige inom hälsa och friskvård:

– Ja, jag är väldigt glad över att alla PRO:are nu kan använda ett forskningsbaserat hälso- och livsstilsverktyg som bevisligen kan göra skillnad. Vi vet att våra medlemmar är mycket intresserade av hälsa och friskvård.

Ola Nilsson hoppas att många medlemmar kommer att använda verktyget – på egen hand eller tillsammans med andra i den lokala föreningen – och hjälpa till att sprida det till fler. Anders Rosengren och hans forskargrupp har sedan 2016 utvärderat verktyget vetenskapligt på en grupp bestående av 500 personer och sett mycket uppmuntrande resultat.

– Nyckeln till att finna den rätta inställningen som kan leda till en livsstilsförändring ligger i att du ställer en enkel fråga till dig själv om hur du vill förändra din dag, säger Anders Rosengren.

Handlar om att ställa de rätta frågorna

En person som till exempel kämpar med sina matvanor kan ställa sig frågan ”Hur kan jag laga en frukost som både är nyttig och något att se fram emot?” Överraskande nog har sådana frågor, enligt Anders Rosengren, en påtaglig inverkan på vårt beteende. 

– Det unika är att vi tar ett helhetsgrepp kring hälsa eftersom vi sett att det handlar om långt mer än bara vad vi äter och hur vi rör oss.

Anders Rosengren säger att det är detta helhetsgrepp som har uppskattats mest av användarna i forskargruppens studier. Några deltagare har beskrivit verktyget som en ”livskompass”.

– Det handlar också om att vi genom att hjälpa användarna att ställa personliga frågor öppnar för att de kan testa och hitta sina egna lösningar istället för att följa färdiga protokoll, vilket annars varit vanligt i diskussioner om livsstil, säger Anders Rosengren. 

Text: Marianne Broddesson

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.