A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gemenskap & aktiviteter

PRO:s nya studiesatsning

Med ett bredare och vässat utbud ska fler deltagare lockas till PRO:s studieverksamhet. Satsningar görs inom ledarskap, IT, resor och lokalt politiskt arbete.

2013-05-03 Många medlemmar tar varje år chansen att lära sig något nytt i PRO. Förra året deltog mer än en fjärdedel av PRO:s närmare 400 000 medlemmar i en studiecirkel. Det var studiecirklar som föreningarna själva satt ihop eller cirklar med PRO:s studiematerial.

Förra året såg PRO över studieverksamheten och tog fram förslag på hur den kunde förbättras. Efter att distriktens studieorganisatörer tyckt till, tog PRO:s styrelse beslut om hur studieverksamheten skulle utvecklas.

Styrelsen valde bland annat att satsa på fyra huvudområden. Först ut att lanseras var den intressepolitiska satsningen:

– Redan i början av året släppte vi det nya materialet om handlingsprogrammet. Det lär i första hand inte ut vad som står i programmet utan fokuserar på det lokala intressepolitiska arbetet, säger Dan Karlsson som arbetar med studieverksamheten på PRO.

Ett annat intressepolitiskt material har också lanserats, ”Tre träffar om pensioner”. Med hjälp av det fördjupar sig deltagarna snabbt inom ett specifikt område i handlingsprogrammet. Senare blir det material om andra områden.

I PRO finns närmare 10 000 förtroendevalda. För dem finns utbildningar som nu kommer att få en tydligare struktur med fyra steg, från grundläggande nivå till spetsutbildningar på PRO:s folkhögskola i Gysinge.

– Efter att ha gått steg ett till tre har deltagarna fått kunskap om PRO, sitt specifika förtroendeuppdrag och ledarskap i en förening. Går de steg fyra får de en fördjupning inom alla områdena, säger Dan Karlsson.

Förtroendevalda använder sig av olika dataprogram som e-bokföring, medlemsregistret, e-post och webbadministration. I höst kommer material till en studiecirkel om detta.

Sedan år 2000 finns ett IT-studiepaket för medlemmar. PROsIT, som det heter, kommer framöver utökas med nyheter som smartphones och läsplattor.

Något som lockar många yngre pensionärer är att resa utomlands. En undersökning från Göteborgs universitet 2011 visade att utlandsresor, förutom barnbarn, låg högst upp på önskelistan för blivande 65-åringar.

– Vi har därför lanserat studiecirkeln ”Läs, lär och res”. Det är ett samarbete mellan PROmedlemsresor och ABF där resorna under 2013 och 2014 går till Prag, säger Dan Karlsson. 

De satsningar som nu genomförs, för att utveckla och förbättra studieverksamheten, handlar om att få igång nya former för studier. Former som kan locka fler, framför allt yngre pensionärer, att delta i PRO:s studieverksamhet.

Utöver de fyra stora satsningarna är tanken att ABF:s ledare ska användas i större utsträckning. Utbudet kan då bli större med fler ämnesområden som hantverk, språk, jakt, fiske, bild och form där det annars ofta saknas ideella ledare.

– Vi både breddar och vässar studieverksamheten. Förhoppningsvis kan vi se resultat framöver i form av fler studiecirklar, ledare, deltagare och medlemmar, säger Dan Karlsson.  

Dela den här artikeln:

Kommentera artikeln

Kommentarer

Den här artikeln har inga kommentarer än.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.