A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gemenskap & aktiviteter

Så känner du igen fejkade nyheter

Tror du på allt du läser i tidningen? Tror du på allt du läser i tidningen?

Verkar nyheten för bra för att vara sann? Då är den oftast inte det. Här är några tips på hur du undviker falska nyheter på internet.

2017-08-28 Nyhetsförmedlaren TT Nyhetsbyrån står för tipsen nedan på hur du känner igen en bluffnyhet vars syfte är att lura dig.

  • Är källan trovärdig? Vill avsändaren sälja något? Vem står bakom sajten? Har rubriken täckning i texten? Skriver andra, seriösa medier om händelsen?
  • Testa att googla sajtens namn och orden "fake news" eller "fejkade nyheter" för att se om du får några träffar. Kolla vem som äger domännamnet. För svenska hemsidor se Internetstiftelsens hemsida (iis.se) och för utländska via sajten who.is.
  • Undersök hur gammal nyheten är. Riktiga nyheter är en färskvara.
  • Om den är ny, undersök om bilden är riktig. Vem tog den? Kolla upp filnamnet och filens metadata. Är den gammal eller manipulerad? Försök hitta bilden i ett annat sammanhang. Bildgoogla!
  • Gör texten dig upprörd? Det kanske är just därför den publicerats. Bottnar din reaktion i politisk hemvist eller fördomar? Den kanske är tänkt att få just en sådan som du att reagera. Hur hållbar är argumentationen? Bottnar den i forskning och statistik eller bara i tyckande och känsla?
  • Verkar historien fortfarande vara för bra för att vara sann? Var då försiktig med att sprida den vidare!

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.