A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gemenskap & aktiviteter

PROpensionären: Margot vann 1 miljon på Trippelskrapet: "Jag kan inte greppa det!"

Margot med barnbarnet Jakob gläds åt att ha vunnit högsta vinsten vilket firades med kaffe och tårtkalas. Självklart kommer Margot att fortsätta spela. Margot med barnbarnet Jakob gläds åt att ha vunnit högsta vinsten vilket firades med kaffe och tårtkalas. Självklart kommer Margot att fortsätta spela.

Margot såg först ingen vinst när hon skrapade sin Trippelskraplott. Lottförsäljaren i Ullervads PRO-förening kontrollerade lotten och utbrast: ”Sitter du ordentligt eller?”.

2018-11-13 Det blev storfirande med både tårta och bingo i PRO Ullervad då Margot Hermansson vann en miljon kronor på Trippelskrapet. Trots att pengarna redan satts in på kontot har Margot svårt att förstå vad som hänt.

– Jag köpte först två lotter och vann 25 kronor. ’Det är ingen idé att ta ut dem, det är bättre att jag tar en ny lott’, tänkte jag, så jag tog den översta i bunten och skrapade men såg ingen vinst. Så jag sa till Jan i föreningen att ’Du kan väl kolla’ och han svarade ’Sitter du ordentligt eller?’, och sa att jag vunnit en miljon. ’Nä, du är så jäkla dum’, sa jag, för det är väl ingen människa som tror det ska hända, skrattar Margot.

Några dagar senare bekräftade barnbarnet Jakob vinsten online, men ändå trodde Margot inte sina öron.

– En miljon, jag kan inte greppa det. En etta och sen sex nollor. Det är många siffror, helt otroligt, tillägger hon och skakar på huvudet.

Pengarna är först och främst öronmärkta för ett spa-besök med bästa väninnan Kerstin. Sedan kommer de gå till nya trädgårdsmöbler, en ny säng och mobil. Men Margot ser pengarna främst som ett sätt att förenkla livet för sig och sina nära.

– Det finns mycket saker runt huset som jag hade bett barnen om hjälp med, men nu kan jag leja folk till det, strålar miljonvinnaren.

Hon må redan ha vunnit Trippelskrapets högsta vinst, men att fortsätta spela känns för Margot som en självklarhet. PRO ligger henne nämligen varmt om hjärtat, det har det gjort länge.

– Jag gick ju med redan innan jag blev pensionär. Det är så bra att pengarna man spenderar på lotter och bingo går tillbaka in i PRO. 

Text: Linnéa Geijer  
Foto: Malin Bondeson 


Inga-Lill Bäcker och Bengt ”Bengan” Andersson från PRO Kopparberg bidrog till att Örebrodistriktet  toppade listan över mest sålda lotter 2017. FOTO: Lasse Persson.

Fakta: Trippelskrapet – så funkar det

PRO bedriver sedan många år ett eget riksomfattande medlemslotteri, för att stärka finansieringen av verksamheten i hela organisationen. 

Lottförsäljningen levererar drygt 12 miljoner kronor in i organisationen varje år. Cirka hälften får föreningarna och distrikten, de resterande sex miljonerna går till riksorganisationen.

För varje såld skraplott som kostar 25 kronor för köparen får föreningen och distrikten dela på 11 kronor, grundfördelningen är tre kronor till distriktet och åtta kronor till föreningen.

En viktig grupp är de 25 000 personer som prenumererar på lotterna. Så många som 7 000 av dem är inte medlemmar i PRO men vill ändå stödja organisationen på detta sätt. Lotterna säljs också hos ATG-ombud och i större Coop-butiker. Som medlem kan man bli uppringd och erbjuden att köpa lotter.

Trippelskrapet ger ut 6 miljoner lotter varje år. Sex lottköpare kan ha turen att vinna en miljon. Det sammanlagda värdet av vinsterna är 69 miljoner kronor och var fjärde lott är en vinstlott. 

Med överskottet från Trippelskrapet kan PRO bland annat lyfta och driva opinion kring frågor som är viktiga för pensionärer, och utveckla verksamheten för medlemmarna med fler resor, spännande studiecirklar och bättre friskvård.

Vem äger Trippelskrapet? 

Det gör PRO men driften sköts av Nordic Lottery, ett dotterbolag till A-lotterierna.

Varifrån kommer pengarna till PRO:s verksamhet?

Försäljning av skraplotter, medlemsavgifter och intäkter från försäljningen av annonser i PROpensionären är de tre ben som PRO står på ekonomiskt. Om du vill köpa lotter är adressen www.pro.se/trippelskrapet eller kontakta kundservice på tel 08-4000 5000.

Johnny Löfstrand är ansvarig för Trippelskrapet inom PRO. På den årliga distriktskonferensen 2017 la han fram ett förslag om att föreningarna skulle sikta på att sälja två lotter per medlem och år. Förslaget antogs och sex distrikt har redan uppnått målet.

– Det är ett mått som är lätt att kommunicera ut till föreningarna, säger Johnny Löfstrand. Att säga att vi ska öka från 530 000 till 700 000 sålda lotter känns oöverstigligt men att föreslå två lotter per medlem accepteras. 2016 sålde vi 1,36 lotter  och 2017 blev det i snitt 1,51 lotter per medlem.

Text: Marianne Broddesson 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.