A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gemenskap & aktiviteter

PROpensionären: Fotbollen håller dem i form

PRO:arna Åke Bengtsson och Ingvar Brynolf kämpar om bollen. PRO:arna Åke Bengtsson och Ingvar Brynolf kämpar om bollen.

Redan halv sju på morgonen träffas 16 PRO:are för att spela inomhusfotboll. 60 minuters match och minst lika mycket umgänge. – Det är ett utmärkt sätt att hålla sig i trim och samtidigt ha riktigt kul ihop, säger Rolf Nilsson i laget Utbrytarna i PRO Sölvesborg i Blekinge.

2019-02-27 Det är fortfarande mörkt när den första fotbollsspelaren dyker upp vid idrottshallen strax efter klockan sex. Morgonljuset den här tiden på året är i det närmaste obefintligt och de flesta av PRO:arna i laget Utbrytarna gnuggar sig i ögonen när de möts av det skarpa lyset i idrottshallen. 

–  Kom igen grabbar. Då kör vi, säger Bertil Lindrup, 75, och drar iväg ett långskott mot motståndarmålet. 

Hälften av gänget spelar i svart tröja och hälften barbröstat. Uttagningen till respektive lag sker genom lottdragning. De spelare som drar röda kort ur en kortlek tar av sig tröjan, och de andra behåller den svarta tröjan på. 

–  Visst redigerar du bort magen i Photoshop, säger Janne Berg, 67, och skrattar gott. 

 

Stämningen är fin och ingen använder benskydd. Däremot är tempot högt och det är svårt att tro att en endaste deltagare passerat 40-årsåldern. Åtminstone vad tempot anbelangar. 

Trots att åldersspannet är tämligen stort – den yngsta har precis blivit pensionär, 66, medan den äldsta är nyss fyllda 83 – är spelet intensivt med en imponerande kraft i anfallen. Lagarbetet är grundmurat, passningarna sitter i ryggmärgen och målen avlöser varandra. 

Det muttras om att lagen kanske borde blandas om då det ena laget är klart överlägset det andra, men det räcker med en paus, för en kort och välbehövlig vätskepåfyllnad, för att det svarta laget ska ta revansch. Första halvleken om 30 minuter slutar 9-2 och andra halvlek 5-4. 

–  Det spelar ingen roll vad slutresultatet blir. Det är den sista bollen som är avgörande, säger Rolf Nilsson. Ett lag kan vinna båda halvlekarna och så sätter andra laget sista bollen. Då är det ändå laget som gör mål sist som vinner. 

 

En som håller högt tempo rakt igenom är Ingvar Brynolf, 66, som spelat fotboll sedan han var grabb. 

– Det här är ett fantastiskt sätt att hålla sig i trim. Vi träffas tidigt och motionerar genom att ha skoj tillsammans, sedan har man hela dagen fri för annat, säger Ingvar som uppskattar fotbollens fantastiska möjligheter till både aktivt spel och samvaro. 

Äldst i laget är Uno Berntsson, 83, från PRO Sölvesborg. Bortsett från den tidigare allsvenske spelaren Tommy Nordgren, som spelade i Mjällby AIF under framgångsåren på 1970- och 1980-talen, är Uno den mest meriterade spelaren i Utbrytarna. Främsta merit är en landskamp mot Norge med ungdomslandslaget, i Kristianstad 1954. 

– Det blev inget spel den gången, för jag var uttagen som reserv, men känslan att tillhöra ungdomslandslaget gav ett minne som jag bär med mig med värme än idag. Så fort jag knyter skorna. 


Faktaruta: Lagkassan går till matchutflykter

Fotbollslaget Utbrytarna firar nio år i år. Föreningen, som är en del av PRO, bildades 2011 då flera av lagets nuvarande spelare blivit för gamla för Ledbrytarna, som startades 1970 av den dåvarande kommunala fritidsintendenten Boje Svensson. Utbrytarna initierades 2011 av Rolf Nilsson, då han gick i pension från arbetet som gymnasiechef i Sölvesborg. 

Varje deltagare sparar en liten summa pengar till lagkassan. Pengarna används sedan för gemensamma utflykter. Till exempel för att titta på fotboll eller handboll när intressanta lag spelar i närheten. 

Vill du vara med eller kanske starta en liknande verksamhet på annan ort? 

Kontakta Bertil Lindrup på PRO
Sölvesborg på 070-550 46 76 eller mejla  johanbertil.lindrup@gmail.com


Text & foto: Niklas Kämpargård

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.