A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gemenskap & aktiviteter

PRO Global seminarium: Hur ser åldersdiskrimineringen ut i Sverige?

Kristin Spolander, Christina Tallberg och Anders Oljelund var några av deltagarna i PRO Globals seminarium. Kristin Spolander, Christina Tallberg och Anders Oljelund var några av deltagarna i PRO Globals seminarium.

Vi ser dramatiskt ökande klassklyftor bland äldre – både i Europa och globalt. Hur ser det ut i Sverige? Finns åldersdiskriminering och hur yttrar den sig i så fall? I dag är äldre en försummad tillgång på arbetsmarknaden. Hur kan vi ändra på det?

2017-10-03 Det var temat för PRO Globals seminarium ”Äldre i samhället - en kraft att räkna med” den andra oktober på ABF-huset. Medverkande var Christina Tallberg ordförande PRO, Lena Ekroth ordf. PRO Global, Alfhild Petrén policyansvarig. PRO Global, Anders Oljelund tidigare diplomat och Kristin Spolander rektor Gysinge folkhögskola

PRO:s ordförande Christina Tallberg inledde seminariet med en utblick över den närmaste framtiden. Inom några år är det över 2 miljarder som är över 60 i världen.
- Då är vi fler äldre än i unga världen. Så frågan är hur ska världen klara sig utan oss äldre? Förvaltas vår kunskap på ett bra sätt?

Alfhild Petrén, Kristin Spolander, Christina Tallberg och Anders Oljelund. FOTO: Anton Emanuelsson.
Alfhild Petrén, policyansvarig PRO Global, betonade vikten av den äldre generationens kompetens och värde i framtiden.

- Vi måste anpassa vårt arbetsliv till att fler av oss är äldre och jobbar längre. Hur långa arbetsdagar ska man ha som äldre? Även om man har kortare koncentrationsspann så löser man uppgiften mer effektivt, säger Alfhild Petrén.

Enligt Petrén är ålderismen, ett förminskande sätt att se på äldre i samhället, utbredd i mediala sammanhang.
- Man hör folk säga exempelvis ”Det var bara gamlingar där”. Det låter oskyldigt men det finns något nedsättande och förlöjligande i det. Man måste stoppa ålderismen när man stöter på den, säger hon.

Enligt Petrén behandlas 100-åringar på ungefär samma sätt som små barn i den bemärkelsen att man inte borde klara av något med tanke på sin höga ålder.

Samtidigt som staten vill att individen ska arbeta så länge som möjligt för att tjäna in pengar till pensionen, så är det svårt som statligt anställd att få fortsätta arbeta efter 65.
– Vi får motstridiga budskap. Staten vill inte ha kvar en efter 65 trots att politikerna säger något annat, säger före detta diplomaten Anders Oljelund.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.