A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gemenskap & aktiviteter

Nyheter kring ledarskap

PRO har inlett ett samarbetsprojekt med ABF, som heter "Att stärka folkrörelserna". Det går ut på att ta fram metoder och former för att jobba med ledarskapsfrågor.

2013-05-03 PRO har inlett ett samarbetsprojekt med ABF, som heter "Att stärka folkrörelserna". Det går ut på att ta fram metoder och former för att jobba med ledarskapsfrågor.

- Vi gjorde en första testkurs i december ifjol. Utvärderingen visar att i de distrikt som deltog i kursen var deltagarna till 100 procent positiva i sina synpunkter, säger PRO:s studieombudsman Dan Karlsson. 

Vad utmärker då en bra ledare? 

- Ordföranden är ansiktet utåt, dirigenten som inte behöver kunna spela ett enda instrument själv, men som har frömågan att få alla andras instrument att låta bra tillsammans. 

Hon/han måste: 

  • vara lyhörd
  • kunna lyssna
  • kunna sätta ner foten
  • berömma mer än kritisera
  • se och våga ta tag i konflikter
  • vara en lagspelare
  • delegera

Hur kommer PRO att gå vidare?

- Vi ska utbilda ambassadörer/handledare som i sin tur ska utbilda vidare. Målet är att täcka in samtliga distrikt. De distrikt som inte har resurser, som kanske saknar folk, där hjälper vi till. 

I PRO-kursen har vi formulerat modellen för en trestegsutbildning: 

1. PRO-kunskap, d.v.s. PRO:s värdegrunder
2. Funktionsutbildning
3. Det gemensamma ledarskapet, alltså det kollektiva ansvaret

När ska arbetet med att utbilda ledare vara genomfört? 

- Kursen ska vara klar att preentera på PRO-båten i höst. Och till 2014 ska det finnas ett kurspaket och förslag på upplägg med vidare spetsutbildning på Gysinge. man kan lugnt säga att handledningsmaterialet "Ditt förtroendeuppdrag i PRO" uppdateras nu. 

Hela ledarskapssatsningen är en del av den studiestrategi som beslutades av styrelsen i december 2012. Den har gått ut till alla distrikt och föreningar och finns också att läsa i sin helhet på PRO:s intranät. 

Lär mer om studiesatsningen

Dela den här artikeln:

Kommentera artikeln

Kommentarer

Den här artikeln har inga kommentarer än.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.