A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gemenskap & aktiviteter

Fullt ös varje tisdag för PRO:s Rockkör i Sala

Mimmi ”Rock-Olga” Samuelsson, Gerd Långhede, Kerstin Eriksson och Inger Lund gillar verkligen att sjunga rock’n roll. Mimmi ”Rock-Olga” Samuelsson, Gerd Långhede, Kerstin Eriksson och Inger Lund gillar verkligen att sjunga rock’n roll.

Vi kör i 45 minuter och sedan blir det fika, berättar Lasse Hertzberg som är ansvarig för rockkören. Fikat har förlängts av sociala skäl. När arrangörerna såg att det började knytas sociala kontakter beslöt man att fiktatiden skulle utökas.

2017-03-16 Kören föddes 2014 ur ett friskvårdprojekt som PRO-distriktet hade tillsammans med landstinget i Västmanland och Sala kommun. 

– Det fanns tre kriterier för att starta kören. Dels att pensionärerna skulle träffas, och inte bara sitta hemma, dels att man skulle ha kul tillsammans. Och summan av dessa två kriterier blev ett tredje: att vi skulle köra rock’n roll, berättar Lasse Hertzberg.

– Men PRO Västerås hade också börjat med en rockkör tidigare och vi ville inte vara sämre.

Alla får vara med, även om man inte är medlem i PRO. Det enda villkoret är att man är pensionär, de äldsta medlemmarna är en bra bit över 90.

 Orkestern är körens motor och bensin, berättar Lasse Hertzberg.

Man behöver inte sjunga upp och man behöver inte kunna engelska, även om många av låtarna är på engelska. En del tycker att det är så kul att  att de kommer även om de inte sjunger. Det viktigaste är körens sociala funktion, menar Lasse Hertzberg.

– Det händer någonting med dem som är med. Vi har människor som är sjuka, som knappt orkar ta sig hit, och som berättar att de känner sig mycket friskare och piggare efteråt.

Hit kommer också de som vårdar anhöriga, som ser kören som ett sätt att komma hemifrån ett litet tag. 

– Men vi har också ensamma människor, som kanske inte kommer ut i vanliga fall. De kommer hit och stöter på gamla bekanta och träffar också nya bekantskaper.

Genom åren har repertoaren vuxit. Det sjungs klassiker av Chuck Berry, The Shadows och Elvis. Men också Fleetwood Mac, Beatles och Creedence finns representerade. Och självklart svenska artister som Björn Skifs och Ted Gärdestad, som är en favorit. Anita Lindblom fungerade dock inte.

– Vi provade med ”Sånt är livet”, men den gick inte alls. Den var tråkig tyckte man, säger Lasse Hertzberg.

Varje tisdag är bandet under ledning av körledaren Johnny Larsson, med och kompar sångarna.

– Det är lite unikt att ha levande musik, och det är fantastiskt att de kommer varje tisdag.

Åsa Albinsson.
PRO Pensionären nr 2, 2017.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.