A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Stuiebesök vid Ålö Maskiner

En anställd man informerar övriga

En grupp seniorer intog för en eftermiddag ett anrikt företag strax utanför Umeå. Ett studiebesök på initiativ av Umeå city PRO inleddes vid Ålö maskiner utanför Umeå. Peter Lindberg, produktionschef vid företaget hälsade gruppen välkommen och gav en kort information före rundvandringen.

2019-04-12 Det företaget producerar är frontlastare och verktyg till olika jordbrukstraktorer och man har en global marknad. Kunderna finns i inte mindre än 50 länder och 90 % av produktionen går därför på export. Med sin stora spridning räknar man med att ha 30% av världsmarknaden av traktorer med motorer över 50 hk.

Företaget utanför Umeå har ca 200 anställda varav drygt 110 arbetar med produktionen och övriga som tjänstemän. I fabriken tillverkas lyftarmarna vilket utgör stommen till en frontlastare. Under detta moment nyttjas en av världens största robotar. Arbetet består förutom av att tillverka själva lyftarmarna, av monteringsarbeten som leder till den färdiga produkten. Det som för en lekman ser ut att vara en produkt med ganska få delar är en komplicerad konstruktion som består av 100-tals delar. Vid monteringen följer en och samma personal frontlastaren hela vägen genom fabriken, vilket tar ca en timme. Produkten går därefter vidare till måleriavdelningen och slutligen kontroll och test.

Gruppen följde uppmärksamt rundvandringen och många intresseranta frågor ställdes. Efter en dryg timme fortsatte samvaron kring fikaborden innan Peter Lindberg tackades och kosan åter ställdes mot Umeå.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.