A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Kö till boksignering vid PRO Frykeruds höstmöte

PRO-ordföranden Bertil Haglund passade på att få ett signerat exemplar av Henry Nilssons nya bok. PRO-ordföranden Bertil Haglund passade på att få ett signerat exemplar av Henry Nilssons nya bok.

— När jag läst boken var min första tanke: Det är ju min egen farmors farmor, Britta Svensdotter från Rudstorpssäter i Kils socken, som Henry Nilsson skriver om!

2019-11-14 Sa PRO Frykeruds ordförande Bertil Haglund när han avtackade författaren och förre kriminalpolisen Henry Nilsson, efter presentationen av nyutkomna boken "Karameller till Edward" i samband med föreningens höstmöte i Bygdegården.

Ett svårslaget betyg på personteckningen i en fiktiv historisk roman med lokal anknytning!

Högt pris för "horunge"

Och författaren själv var nöjd med gästspelet hos PRO Frykerud. Efter presentationen blev det köbildning för signering av boken. Henry fick hämta nya exemplar i flera omgångar – så stort var intresset i den välbesatta lokalen.

Henry Nilsson berättade inledningsvis om bakgrunden till boken om Kersti Olsdotter, född 1808 i Kils socken – en ung och stark kvinna som får betala ett högt pris för att med högburet huvud möta fördomar och illasinnade rykten sedan hon i tonåren blivit mor till en "horunge".

Inte bättre förr

Kersti står ensam mot ett avståndstagande samhälle och skamtyngda föräldrar, där dåtidens hederskultur gav författaren anledning att vid ett par tillfällen betona:

— Var försiktig med att tala om den gamla goda tiden! Det var inte bättre förr!

Henry berättade att han efter fyra kriminalromaner – den senaste 2015 om Fageråsbon som påträffades stympad i Glafsfjorden efter ett framgångsrikt travspelande – tröttnat på genren och för övrigt tänkt lägga av med skrivandet.

Skrivlusten återkom

— Men efter ett par år återkom skrivlusten, fast ur ett helt annat perspektiv. Jag ville göra ett försök att skildra dåtidens levnadsvillkor och tankesätt och det har krävt massor av inläsning både historiskt och miljömässigt.

— På den tiden fanns ju varken järnväg eller stationssamhälle. Livet i socknen kretsade kring Apertin och Lökene, Ekenäs och Illberg vid Kungsvägen med skjutsstation och tingshus. Och kring Fryksta med båttrafik och hästforor.

Mitt i prick

Men viktigast är skildringen av människorna och här har Henry uppenbarligen träffat mitt i prick.

— Jag är övertygad om att alla som släktforskar träffar på liknande öden som bokens Kersti Olsdotter, inte bara min egen farmors farmor, sammanfattade Bertil Haglund.

Som inledningsvis gladde sig åt den stora uppslutningen – det kom 68 medlemmar till höstmötet – bland dem tre nya medlemmar som hälsades särskilt välkomna: Gun Persson, Jan Svanström och Ulla-Stina Engqvist.

Författaren Henry Nilsson läser ett avsnitt ur den nyutkomna historiska romanen med en stark kvinna som huvudperson.

Oförändrad avgift

Mötesdelen med stadgeenliga ärenden var snabbt avklarad. Styrelsens förslag till såväl verksamhetsplan som budget och föreningsavgift (oförändrat 40 kronor) godkändes utan debatt.

Bertil Haglunds motto, att vi ska ha roligt i PRO Frykerud, uppfylldes med råge. Det bekräftades gång på gång.

Spektakulär hyllning

Till den gemytliga stämningen bidrog i hög grad vice ordföranden Christer Nilsson, som redan i upptakten blev föremål för en spektakulär namnsdagshyllning; dagens namn i almanacken var ju – Krister!

Lite senare återkom namnsdagsbarnet med en digital nostalgitripp till salig Trafikmagasinets glansdagar, där TV:s teknikguru Kjell Stensson lotsade publiken genom bilradions genombrottsår och tekniska irrgångar.

Mellan programpunkterna serverade den alerta köksgruppen först en välsmakande potatis- och purjolökssoppa med ostsmörgås och lite senare kaffe med rulltårta och kakor.

Köksgrupperna serverade en välsmakande soppa med ostsmörgås.

Massor av vinnare

Och till sist blev det dubbla lotteridragningar. Först på ringlotterna med vin, kaffe och choklad som vinster, därefter i stora Listlotteriet med massor av vinnare.

Toppvinsterna vanns av i tur och ordning Eva Pettersson, Jan Häggeborn, Marianne Hedlund, Henrik Torstensson och Henriks mamma, Marianne Karlsson!

Bertil Haglund passade också på att påminna om årets återstående aktiviteter: julfesten den 5 december kl 17.00 i Bygdegården och julbordet på Golfrestaurangen den 13 december kl 12.00.

Kom ihåg anmälan!

Kom ihåg att det är obligatorisk anmälan till respektive kontaktperson till båda de här aktiviteterna, sa Bertil.

— Och ta gärna med ett paket till utlottningen av julklappar! Dessutom har styrelsen en överraskning i programbagaget.

Till kursen i datorkunskap på nyåret fanns en intresselista tillgänglig.

— Deltagandet är maximerat till tolv personer. Här gäller först till kvarn, sa Christer Nilsson.

Text: Bengt Carlstedt
Foto: Bertil Haglund

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.