A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktuellt i Frykerud

Spelmansmusik från Frykerud nytt kulturinslag i fullmäktige

Kenneth Bengtsson, C, uppmärksammade i sitt kulturinslag spelmanstraditionen i Frykerud med hjälp av spelmännen Alf Börjars och Tommy Aronsson. Populärt! Kenneth Bengtsson, C, uppmärksammade i sitt kulturinslag spelmanstraditionen i Frykerud med hjälp av spelmännen Alf Börjars och Tommy Aronsson. Populärt!

Dans, dikt och nu också — spelmansmusik! Kulturinslagen i Kils kommunfullmäktige, lanserade av PRO Frykerud via ett medborgarförslag, har onekligen bredd!

2019-06-18

Vid junisammanträdet var det centerpartisten och Frykerudsbon Kenneth Bengtssons tur att stå för kulturen.

Det gjorde han, passande nog så här i midsommartid, i sällskap med två spelmän ur Frykeruds spelmanslag — Alf Börjars och Tommy Aronsson.

Först fick det politiska etablissemanget lyssna till en vals efter "Oskar i Krokera", lite senare till "Skôllerudsvalsen".

Att det råkade bli två valser var ingen tillfällighet, om vi förstod Kenneth rätt.

— Vi politiker brukar ju emellanåt  bli beskyllda för att dra en vals!

Spelmanstradition

Kenneth Bengtsson erinrade om den genuina spelmanstraditionen i Frykerud och berättade i korta drag om en av högst värderade spelmännen, Carl Iderström (1883-1979) från Forsnor.

— En av de högst värderade spelmännen från Frykerud var Carl Iderström, belönad med Zornmärket i guld, sa Kenneth Bengtsson.

Iderström, uppmärksammad långt utanför Värmlands gränser och tilldelad många hederstecken och utmärkelser; främst bland dem alla Zorns spelmansmärke i guld, den högsta utmärkelsen en spelman kan få.

Vill man bli riksspelman gäller det att erövra Zornmärket i silver och det är precis vad Alf Börjars på äldre dar har i tankarna.

Tala om närproducerat!

Sonen Simon har sen länge titulaturen på visitkortet. Och apropå det höll Kenneth Bengtsson demonstrativt upp en CD-skiva med följande förklaring:

— Här spelar Simon Börjars Frykerudslåtar på en fiol tillverkad av pappa Alf. Även stråken är lokalproducerad och inspelningen gjord i Bondsta. Tala om närproducerat!

Sa Kenneth Bengtsson och fick, liksom hans kulturella företrädare bland politikerna, välförtjänta applåder.

Kommunfullmäktiges ordförande Rita Gunnarsson hakade direkt på:

— Vilken passande upptakt till nästa inslag!

Som handlade om kommunens belöningar i form av diplom och penningpris till tre framstående lokalt verksamma pedagoger. Grattis!

Ta gärna ett exemplar!

Apropå kulturinslaget hade Kenneth Bengtsson, till vardags också ordförande i Föreningen Frykeruds Framtid som bland annat ger ut den lokala publikationen Frykposten, ett erbjudande till politikerkollegerna:

— Jag ställer ut en kartong med senaste numret av Frykposten i foajén. Ta gärna ett exemplar när ni går hem!

Text: Bengt Carlstedt
Foto: Bertil Haglund

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.