A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktuellt i Frykerud

Sjätte seniormässan i Kil lockade rekordpublik

Kommunalrådet Anders Johansson invigde mässan och berättade bland annat att han just nu håller på att lära sig den kommunala servicen genom praktiska studiebesök. Kommunalrådet Anders Johansson invigde mässan och berättade bland annat att han just nu håller på att lära sig den kommunala servicen genom praktiska studiebesök.

Kommunala Seniormässan 2019, den sjätte i ordningen, lockade rekordpublik till Närhetens kyrka. I finalen med Gamla Polare i stora kyrksalen räckte sittplatserna inte till.

2019-10-03

— Det här var nog den gladaste dagen under mina 18 år i Kils kommun, sa Annika Nilsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, när hon avtackade musikanterna med chokladaskar, liksom hon tidigare under dagen gjort med övriga scenmedverkande.

Invigde mässan gjorde Anders Johansson, relativt nytillträtt kommunalråd, som bland annat berättade att han som bäst håller på att lära sig hur den kommunala servicen fungerar genom studiebesök ute i verkligheten.

Tryggt och tacksamt

— Jag får en känsla av trygghet och tacksamhet, sa kommunalrådet efter praktik på bland annat korttiden och hemtjänsten, och drog slutsatsen att omsorgen fungerar mycket bra.

Anders Johansson listade ett antal utmaningar som kommunen står inför, bland annat boendemiljön där kommunen i samarbete med Riksbyggen nu tar stortag med det pågående trygghetsboendet och nysatsningen på Sannerudshemmet, personalrekrytering i hård konkurrens, den tekniska utvecklingen och en större andel äldre invånare.

Andreas Nyberg, Riksbyggen och Torbjörn Bood, sektorschef inom äldreomsorgen, informerade om nya centrala trygghetsboendet och visionärt om nya Sannerudshemmet, som ska byggas i etapper och ge 100 platser i särskilt boende med möjlighet att komplettera med ytterligare 20 platser.

Gemenskap nyckelord

— Jag var uppe på sjuvåningshusets tak häromdagen, sa Nyberg, och betecknade utsikten från Kils högsta hus som magnifik.

— Gemenskap är ett nyckelord i trygghetsboendet med goda möjligheter att träffas, exempelvis på takterrassen, med hemtjänst i huset, stora inglasade balkonger och med övernattningsmöjligheter för långväga besökare.

Nya Sannerud ska alltså byggas i etapper med början på en grönyta och successiv inflyttning allteftersom nuvarande lokalerna rivs och ersätts av nya.

Nära till bra utemiljö

— Trygghet och hemmalikt och nära till bra utemiljö är några av honnörsorden i den pågående planeringen för Kils största projekt någonsin där också nuvarande boenden i Karlslund och Åkerbo ingår.

Förutom ett centralkök kommer det att finnas tio avdelningskök, en restaurang och ett stort växthus.

Någon i publiken undrade över tidsaspekten och fick svaret att 2023 är en riktpunkt.

Balans, juridik och boktips

Sen fortsatte programpunkterna, en efter en, i stora kyrksalen, på temat "balansera mera", om hjälpmedel, budget- och skuldrådgivning, god man, förvaltare och förmyndare, juridik, boktips, där Henry Nilsson berättade om sin nya bok, taltidning och hembesök hos alla 85-åringar som tackat ja till erbjudandet.

I kyrkans alla övriga utrymmen samsades ett stort antal utställare, både externa och kommunala, många passade på att få sin rollator servad och under hela dagen serverades kaffe och smörgås.

Det var tätt mellan utställarna på mässan. Närmast informerar projektchefen Andreas Nyberg om nya trygghetsboendet.

Sjukgymnasten Jimmy Lindberg servade rollatorer.

Musik för seniorer

Och till sist tog Gamla Polare — Ingvar Karlsson, Kalle Forsgren, Jonny Nilsson och Anders Andersson — scenen i besittning och bjöd på en drygt timslång musikstund med idel för seniorer välkända låtar.

Efteråt var det många som ville byta ett ord med Ingvar Karlsson.

— Jag såg Sven-Ingvars i Klässbols folkpark 1958, sa exempelvis Ulla Carlstedt.

— Jaså, du var där, sa Ingvar. Den spelningen kommer jag ihåg. Det var en amatörtävling inlagd i pausen!

Vilket minne! Det var ju ändå 61 år sen…

Gamla Polare i aktion — från vänster Anders Andersson, Kalle Forsgren, Jonny Nilsson och Ingvar Karlsson.

— Den spelningen kommer jag ihåg! sa Ingvar Karlsson, när Ulla Carlstedt berättade att hon lyssnat på Sven-Ingvars i Klässbols folkpark 1958.

Text och foto: Bengt Carlstedt

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.