A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktuellt i Frykerud

Politiskt rekryterad på dansgolvet i Fagerås!

Marina Kedemark berättade om hur hon blev rekryterad som politiker på dansgolvet i Bygdegården och läste en dikt av Olle Jonsson, åkeriägare i Nilsby. Marina Kedemark berättade om hur hon blev rekryterad som politiker på dansgolvet i Bygdegården och läste en dikt av Olle Jonsson, åkeriägare i Nilsby.

Det har blivit roligare, faktiskt lite spännande, att besöka kommunfullmäktiges sammanträden i Kil. Nu senast i Högboda Folkets hus berättade Marina Kedemark, C, om hennes udda väg in i politiken.

2019-08-29

Marina Kedemark, till vardags lärare i Tolitaskolan, är dansintresserad och det var på en danskurs i Bygdegården i Fagerås som en av danskavaljererna, Centerpartisten Torbjörn Karlström, sa:

— Du borde bli medlem i Centerpartiet. Vi behöver dig!

Det var för ett par tre år sen — och på den vägen är det!

Blev 1:e vice ordförande

Marina blev medlem i partiet, nominerades på Centerlistan i kommunvalet, blev inte bara invald utan hamnade rentav i kommunfullmäktiges presidium, som 1:e vice ordförande.

Sen hon berättat om bakgrunden till det politiska engagemanget avrundade Marina Kedemark augustisammanträdets kulturinslag med att recitera en dialektal dikt av Olle Jonsson, morfar till maken Anders Kedemark, och under många år verksam som åkare i Nilsby.

Åkeriägare utan — körkort!

I en bok med titeln "En resa i tiden" berättar Olle Jonsson bland annat om hur han efter några Stockholmsår återvände till Värmland och 1943 blev åkeriägare — utan körkort!

Men det var ur Olle Jonssons dikt- och versbok "Nô hôrt", tillkommen som en liten dokumentation över frykdsdalsdialekten och dess uttryckssätt, som Marina Kedemark reciterade "En åkers vintermôra".

En humoristisk berättelse om åkarens vedermödor en vintermorgon när det var så kallt att kvecksilvre i termometern tog slut.

Dyr övervikt

Efter sju sorger och åtta bedrövelser var granvirket lastat men då kom trafikpolisen och sa att "det är ett riktigt lass du", började väga och räkna och så slutar dikten med en knorr:

"Men trots mang tusen spänn
så hôller ja på å körer än"

Applåder i fullmäktigesalen — och nästa gång är det Liberalernas Fredrik Örtlund som ska svara för kulturinslaget.

Allmänhetens frågestund handlade den här gången om äldreboende och uteblivet vänortssamarbete.

Fler platser trots bantning

Hur har ni i kommunstyrelsen resonerat när ni i projekteringsfasen minskat antalet nyproducerade platser från 126 till 100 när det snarast borde vara tvärtom med hänsyn till ålderspyramiden? löd en av frågorna.

Kommunalrådet Anders Johansson, S, konstaterade dels att man skapar utrymme för att bygga ut med ytterligare 20 platser, dels att redan 100 nya platser är ett rejält nettotillskott, eftersom nuvarande Sannerudshemmet har 38 platser samtidigt som både Karlslund och Åkerbo med totalt 38 platser blir kvar.

I sammanhanget undrade Mats Notini hur frågan om trygghetsboende i Högboda och Fagerås avancerat.

Trygghetsboende på gång

Anders Johansson konstaterade att intresset varit stort på båda håll och att kontakter med entreprenörer står närmast på dagordningen.

— Sen kommer ett möte att sammankallas med alla som visat intresse, sa Anders Johansson.

Kommunalrådskollegan Georg Forsberg, C, höll med om att kontakterna med vänorterna legat på sparlåga.

— För fem år sedan var Kil på besök i norska Trysil och ett svarsbesök var planerat. Men så kom den kommunala omorganisationen emellan…

Inget intresse

— Vi har försökt intressera skolan och föreningarna för medverkan men utan att lyckas, sa Forsberg, som också konstaterade att Kils tidigare danska vänort Vinge fallit bort eftersom orten numera ingår i en storkommun.

— Med finska Laihu har vi numera inga kontakter, mest beroende på språksvårigheterna.

Torghandel och sommaris

Medborgarförslagen duggar tätt. Kommunfullmäktige remitterade bland annat ett förslag om torghandel på Bibliotekstorget och ett par förslag om skatepark i Kil.

Dessutom ett förslag om is i ishallen även sommartid varvid Bengt Karlsson, MP, med hänsyn till energiåtgången föreslog att taket på ishallen i så fall ska förses med solceller.

Text och foto: Bengt Carlstedt

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.