A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktuellt i Frykerud

PRO vill bannlysa ordet brukare i äldreomsorgen

— Förslaget är gratis och har bara vinnare! sa PRO Frykeruds ordförande när han i kommunfullmäktige motiverade samrådsgruppens medborgarförslag. — Förslaget är gratis och har bara vinnare! sa PRO Frykeruds ordförande när han i kommunfullmäktige motiverade samrådsgruppens medborgarförslag.

Slopa ordet "brukare" i den kommunala vokabulären i alla sammanhang som berör äldreomsorgen!

2019-03-28

Det föreslår fyra företrädare för PRO:s samrådsgrupp i Kils kommun i ett medborgarförslag som kommunfullmäktige vid marssammanträdet remitterade till kommunstyrelsen för beredning.

PRO Frykeruds ordförande Bertil Haglund beredde vägen för förslaget under allmänhetens frågestund vid förra sammanträdet med kommunfullmäktige.

Positiv respons

— Jag tyckte att jag fick en positiv respons i frågan, så därför tar vi nu nästa steg i form av ett medborgarförslag, sa Bertil Haglund, och fortsatte:

— Som jag sa förra gången så har detta ord länge setts med oblida ögon av de flesta äldre och dess organisationer. Ordet uppfattas som respektlöst och har ju till och med anmälts till Diskrimineringsombudsmannen.

PRO-företrädarna har gått igenom tillgänglig dokumentation på Kils kommuns hemsida och funnit, att i de fall där ordet brukare används, kan detta rakt av och utan vidare ersättas med ordet person.

Gör som Östersund!

— Det har exempelvis Östersunds kommun redan gjort och jag har svårt att se i vilket sammanhang det neutrala ordet person inte skulle vara relevant. I så fall finns det en rad olika benämningar som kan användas, men ordet person är vårt första alternativ, sa Bertil Haglund. Och tillade:

— Dock värjer vi oss mot ordet "kund" eftersom vi anser att man som skattebetalande medborgare med skyldigheter och rättigheter aldrig kan betraktas som kund hos kommunen.

Bara vinnare

Bertil Haglund avrundade:

— Det som är lite extra bra med det här förslaget är att det är gratis. Det kostar inte ett öre och det finns bara vinnare med det här förslaget.

Medborgarförslaget är, förutom av Bertil Haglund, undertecknat av Barbro Åslund, PRO Frykerud samt Rolf Olausson och Ulla-Britt Olsson, båda PRO Kil.

Kommunalrådet Anders Johansson verkade positivt inställd och sa:

— Roligt när en allmänhetens fråga resulterar i ett medborgarförslag!

Text och foto: Bengt Carlstedt

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.