A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktuellt i Frykerud

Nu har en viking gjort entré - i Kils kommunfullmäktige!

Fredrik Örtlund, L, med specialgjord vikingahjälm och mungiga i fullmäktiges talarstol. Fredrik Örtlund, L, med specialgjord vikingahjälm och mungiga i fullmäktiges talarstol.

Kulturinslagen i Kils kommunfullmäktige fortsätter att engagera. Nu senast vid oktobersammanträdet gjorde en viking entré - i gestalt av Fredrik Örtlund, L, med specialgjord stålhjälm och mungiga.

2019-09-26

Fredrik Örtlund, relativt nyinflyttad från Edsvalla, har på kort tid - han invaldes i fullmäktige så sent som ifjol - blivit en av kommunfullmäktiges flitigaste debattörer.

Det hade ingen kunnat tro som kände honom under uppväxten.

Skygg och tillbakadragen

— Då var jag skygg och tillbakadragen, berättade han.

Längre fram i livet blev han politiskt intresserad och gick med i Liberala ungdomsförbundet som ideologiskt föll honom i smaken.

— Det var ett av mina allra bästa beslut.

Historia har Fredrik länge varit intresserad av. Framför allt av vikingatiden och runornas historia och det i sin tur hänger ihop med hans intresse för rollspel.

Vikingahjälm och mungiga

Och så plockade han ur en påse fram en specialgjord vikingahjälm, som ofta kommer till användning i rollspelssammanhang.

Och strax därefter en mungiga; ett av världens äldsta instrument som kom till Norden just under vikingatiden och gav ett litet smakprov i form av en egen komposition.

Sen tog Fredrik fram en liten vikingatida panflöjt.

— På den här kan man spela en låt som på 1300-talet skrevs ned i runskrift: Drömde mig en dröm i natt om silke och ädel päls.

Publikt bifall

— Visst är det häftigt att jag en bit in på 2000-talet står här och vidarebefordrar ett verk i runskrift som tillkommit för många hundra år sedan, sa Fredrik Örtlund.

Det tyckte uppenbarligen också de andra ledamöterna i kommunfullmäktige av applåderna att döma.

Apropå flitig debattör så dök Fredrik Örtlund upp i talarstolen ytterligare tre-fyra gånger under oktobermötet, som bland annat bjöd på något så ovanligt i Kil som en skolpolitisk debatt.

Demokratiskt presidium

Ett lite udda inslag ur ett helt annat perspektiv kungjordes av fullmäktiges ordförande Rita Gunnarsson, S, redan i upptakten.

— Vi har bestämt oss för att demokratisera kommunfullmäktiges presidium, sa Rita Gunnarsson, och överlämnade efter bara ett par ärenden klubban till förste vice ordföranden Dragan Tesovic.

— I fortsättningen kommer ordförandeklubban att ambulera mellan oss i presidiet. Annars kan det ju hända att mina kolleger inte behöver tjänstgöra på en hel mandatperiod, motiverade hon. Och tillade:

— Det är nyttigt att träffa kamrater från andra kommuner. Alltid får man något användbart tips med sig hem.

Kommunfullmäktiges numera demokratiserade presidium: Marina Kedemark, C, Rita Gunnarsson, S, och Dragan Tesovic, S. Längst till höger sekreteraren Helena Olsson.
Text och foto: Bengt Carlstedt

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.