A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktuellt i Frykerud

Kils bygdemiljoner blir förebild på riksplanet!

— Kilsmodellen har väckt intresse på riksnivå, sa kommunalrådet Georg Forsberg, C. — Kilsmodellen har väckt intresse på riksnivå, sa kommunalrådet Georg Forsberg, C.

Tillväxtverket var häromdagen på studiedag i Fagerås. Resultat: Kils kommuns bygdemiljoner till Fagerås, Högboda och Nilsby kommer att på riksnivå rekommenderas som metod för landsbygdsutveckling!

2019-05-23

Det berättade kommunalrådet Georg Forsberg, C, på kommunfullmäktiges majsammanträde i Bygdegården i Fagerås som svar på en allmänhetens fråga från PRO Frykerud.

För några år sedan lanserade kommunen en ny metod för att stötta goda utvecklingsprojekt på landsbygden.

Ny bidragsmetod

Fagerås byalag och motsvarande utvecklingsgrupp i Högboda fick var sin miljon att fritt spendera på angelägna projekt. Senare fick Nilsby ett liknande bidrag på en halv miljon.

— Det här var ett nytt sätt att stötta landsbygden, sa Forsberg. Med hänvisning till de kommunala bidragen kunde de lokala utvecklingsgrupperna söka ytterligare pengar från andra håll och det visade sig ge goda resultat.

Uppväxlat till 6 miljoner!

— De 2,5 miljoner som kommunen satsade har utvecklingsgrupperna kunnat växla upp till sammanlagt 6-6,5 miljoner!

Kilsmodellen har väckt intresse på högsta ort och för att studera resultat på lokal nivå hade alltså Tillväxtverket sammankallat en studiedag med besök i bl a Fagerås.

Med fanns också representanter för såväl Länsstyrelsen som Region Värmland, totalt ett 20-tal personer.

"Bästa studiedagen"

— Vi har fått väldigt bra respons på studiedagen, berättade Forsberg i fullmäktige. Den bästa studiedagen på lång tid, lyder ett av tackmejlen.

Så nu tyder allt på att Tillväxtverket rekommenderar andra kommuner att göra detsamma som Kil så framgångsrikt initierat.

En annan fråga från PRO Frykerud under allmänhetens frågestund gällde hur långt planeringen kommit för GC-vägen mellan Resecentrum/Skolan och Lundavallen.

Här hade Forsberg inget konkret besked att komma med. Från tjänstemannahåll meddelade däremot Malin Lövendahl att GC-planen är under omarbetning - vad nu det kan betyda för Fageråsprojektet.

Text: Bengt Carlstedt

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.