A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktuellt i Frykerud

Frykerudsdagen lockade storpublik till Fagerås

Frykerudsdagen årgång 41 lockade uppskattningsvis mellan 600 och 700 personer, enligt arrangörerna. Frykerudsdagen årgång 41 lockade uppskattningsvis mellan 600 och 700 personer, enligt arrangörerna.

41:a upplagan av Frykerudsdagen i Järnvägsparken, Fagerås, blev en ny publik succé med ett varierat program där alla återvändare kände igen sig samtidigt som arrangörskollektivet presenterade nya inslag.

— Den här dagen är en fin tradition sen många år, sa debuterande dagvärden, kommunalrådet Georg Forsberg. När jag blev intervjuad om det här hedersuppdraget tidigare i veckan sa jag att Frykerudsdagen funnits i åtminstone 20 år.

— Men det var alltså alldeles för snålt tilltaget eftersom vi i dag samlas i Järnvägsparken till den 41:a Frykerudsdagen!

Återvändardag

Inramningen i stort var sig lik, precis som det ska vara en återvändardag, med veteranbilar och dito motorer i långa rader, lotterigata uppe vid stängslet mot järnvägsperrongen, öppen smedja och bagarstuga, välfyllda serveringsstånd, dignande loppisbord och massor av prylar att hantera för munviga auktionister borta på Resecentrums bussfickor, som inga bussar trafikerar en dag som denna.

Och precis på slaget klockan tio hördes järnvägsbommens välbekanta plingande som förebådade stinsen Kjell Engströms klartecken med stinsflaggan — den traditionella signalen för att veteranfordonens förare unisont ska "tuta in" evenemanget.

Lite trögt var det förvisso i portgången men efter ett diskret påpekande från dagvärden kom tutandet igång.

Stins för 29:e gången

Det var för övrigt 29:e året i rad som Kjell Engström tog på sig i stinsuniformen. Vi ser med vördnad fram mot jubileumsåret 2020!

Utställningen av veteranfordon och dito maskiner lockar till många nostalgiska funderingar och samtal.

Sen stinsuppdraget var avklarat fanns Kjell till hands bland många tuffande motorer och fordon i egen ägo för att guida besökare och svara på tekniska frågor från en intresserad publik. Kjell kan som vi alla vet allt som är värt att veta om motorer!

Hammaröbaserade musiktrion MÖR — Mats Gunnarsson, Örjan Ekängen och Roger Nilsson — uppträdde i två avdelningar med en repertoar som föll publiken i smaken.

För scenunderhållningen i ett par omgångar svarade i år gruppen MÖR från Hammarö, d v s Mats Gunnarsson, Örjan Ekängen och Roger Nilsson. En musikaliskt välmeriterad trio med repertoar som föll publiken helt i smaken.

— Det blir mycket Sven-Ingvars! deklarerade man redan i upptakten och därmed var dagen räddad för majoriteten besökare.

Tusen tunnbröd!

I smedjan tog Torbjörn Karlsson emot besökarna — premiär för hans del — och i bagarstugan hade hembygdsföreningens flinka medlemmar under några dagar gräddat omkring 1 000 tunnbröd, berättade Lisbeth Larsson.

När festen var över fanns inte ett enda tunnbröd kvar!

— Över huvud taget har vi gjort strålande affärer, konstaterade Kennet Bergsten, ordförande i hembygdsföreningen, som i år hade huvudansvaret i arrangerande föreningskollektivet.

Många av besökarna passade som vanligt på att delta i tipsrundan inne på området, som vanligt med PRO-ordföranden Bertil Haglund som frågekonstruktör.

Fem tipstolvor

Fem rader med tolv rätt lämnades in vilket innebar att skiljefrågan — längden på ett snöre — kom till heders eftersom det fanns tre vinster att fördela.

PRO-ordföranden Bertil Haglund presenterade vinnartrion i tipspromenaden: Inger Ohlsson, Maj-Britt Karlsson och Stig Åkerman.

Bäst lyckades Inger Ohlsson knappt före Maj-Britt Karlsson och Stig Åkerman, som alla uppvaktades med presentkort gällande i de flesta av Kils affärer.

Rätt tipsrad: 212 X12 1X1 2X2.

— Knepigast var fråga nummer tre, sa Bertil Haglund, när han redovisade resultatet. Den gällde var någonstans i människokroppen som strålbenet sitter. Armen är rätt svar men det missade väldigt många.

— Att sommar-OS år 2020 går i Tokyo var heller inte bekant för väldigt många, sa Bertil.

Skattjakten är ett populärt inslag bland barnen. Jakten inleddes med ett scenframträdande av två välsjungande flickor, systrarna Sofie och Klara Ekberg.

Skattjakt och godisregn, sponsrade av Svensk Företagsförmedling, var som vanligt populära inslag bland barnen.

Populärt uppdrag

Mellan presentationerna av kommande programinslag gick dagvärden omkring i Järnvägsparken för att umgås med folk.

— Väldigt trevligt! summerade Georg Forsberg sitt uppdrag. Det blir både kära återseenden av vänner och bekanta som man inte sett på ett tag och så träffar man nya intressanta människor.

På flaggstången vajade svenska flaggan — Frykerudsdagen är som bekant allmän flaggdag i socknen. Och över alltihopa lyste som vanligt Moder Sol!

Så här sammanfattar FFF-ordföranden Kenneth Bengtsson den 41:a Frykerudsdagen:

— Mitt samlade intryck är att vi som vanligt hade fint väder. Många kom, träffades och trivdes och många verkar tidigt sätta första lördagen i augusti i sin almanacka för att återvända "hem". Uppskattningsvis var deltagarantalet cirka 600-700 personer.

Text: Bengt Carlstedt
Foto: Bertil Haglund

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.