A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktuellt i Frykerud

Fornminnesgården har fått en ny stilig skyggård mot 61:an

Se så fin den blev! Byggargänget från höger Bernt Larsson, cirkelledare, Kennet Bergsten, Ingmar Johansson, Leif Albinsson och Rolf Söderlund. Se så fin den blev! Byggargänget från höger Bernt Larsson, cirkelledare, Kennet Bergsten, Ingmar Johansson, Leif Albinsson och Rolf Söderlund.

Se så fin den blev - Fornminnesgårdens nya skyggård som avgränsning mot riksväg 61!

2019-05-16

För två år sedan byggde en grupp byggnadsvårdande entusiaster inom Frykeruds Hembygdsförening en äkta värmländsk skyggård som avgränsning mot Bråtsjön.

Nu har Fornminnesgården kompletterats med ännu en stilig skyggård som påtagligt kompletterar och förhöjer områdets skönhetsvärde.

Den nybyggda skyggården ger en effektfull avgränsning mot riksväg 61.

Den nya inhägnaden upp mot riksvägen är cirka 50 meter lång och har ena fästpunkten i det nya redskapsmagasinet.

Åt andra hållet slutar gärdsgården precis där gamla Kungsvägen anslöt till hembygdsområdet.

Enbart rundvirke

Den nya skyggården är något annorlunda i utförandet såtillvida att enbart rundvirke använts i slanorna som dessutom ligger glesare.

I den första skyggården varvades rundvirke med kluvna slanor - ett pedagogiskt grepp eftersom båda varianterna historiskt förekommit i Värmland. Den kombinerade typen var för övrigt ganska vanlig, enligt tillgänglig litteratur.

Samling kring fikabordet! Från vänster Kennet Bergsten, Ingmar Johansson, Bernt Larsson, Leif Albinsson och Rolf Söderlund.

En vacker förmiddag i maj samlades byggargruppen, som delvis är identisk med premiärbyggarna, för att fira färdigställandet med smörgåstårta och kaffe.

— Se så fin den blev! säger hembygdsföreningens ordförande Kennet Bergsten.

Han får bekräftande nickar från de övriga kring kaffebordet: Bernt Larsson, som varit ledare även för den här studiecirkeln, Leif Albinsson, Ingmar Johansson och Rolf Söderlund.

Alla helnöjda

Med slutresultatet är alla helnöjda men det fanns meningsskiljaktigheter om placeringen.

— Ja, några av oss ville fortsätta där första inhägnaden slutade, säger Kennet Bergsten.

I demokratisk anda gjordes en omröstning och den utföll alltså till den slutliga placeringens fördel.

— Och så här i efterhand kan man inte vara annat än belåten, konstaterar Kennet Bergsten.

Närmast magasinet finns en öppning med tre skjutbara slanor som ska förankras i hästskor. Det blir både snyggt och funktionellt, tycker från höger Bernt Larsson, Kennet Bergsten och Ingmar Johansson.

Lite jobb återstår innan allt är klart. Det gäller utformningen av öppningen närmast magasinet. Här har man kommit överens om att montera hästskor som hållare för de tre skjutbara slanorna.

— Det tror vi blir både funktionellt och snyggt! sammanfattar skyggårdsbyggarna.

Text och foto: Bengt Carlstedt

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.