A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

Rekord i Trivselfrågan - 34 poäng av 36 möjliga!

Lag 6 vann på nya rekordpoängen 34 av 36 möjliga! Grattis Gunnel Juhlin, Lennart Johansson, Karl-Johan Larsson, Kerstin Park och Anita Andersson. Lag 6 vann på nya rekordpoängen 34 av 36 möjliga! Grattis Gunnel Juhlin, Lennart Johansson, Karl-Johan Larsson, Kerstin Park och Anita Andersson.

Fjärde höstomgången av Trivselfrågan bjöd på ett storartat poängrekord. Lag 6 sopade bokstavligt banan med motståndarna och vann på 34 poäng av 36 möjliga. Segermarginal: 6 poäng!

2019-11-05

Till start kom 33 medlemmar – exakt samma antal som förra omgången – vilket innebar åtta bord, varav ett med fem tävlande, nämligen vinnande Lag 6, som ledde från start till mål.

Stort grattis till Gunnel Juhlin, Lennart Johansson, Karl-Johan Larsson, Kerstin Park och Anita Andersson!

Kom på för sent

Före paus tappade Lag 6 en enda futtig poäng. Missen kom i sjätte ämnet med rubriken Guld. Det var på delfrågan om vem som drabbades av guldfeber i filmen med samma namn från 1925 som laget blev svaret (Charlie Chaplin) skyldig.

— Vi kom på Chaplin precis när klockan plingade för två minuter men då var det ju så dags, kommenterade Anita Andersson.

Även i andra halvlek tappade Lag 6 en enda poäng. Den här gången hade ämnet rubriken "Minst, sist, sämst" och det var delfrågan om världens till ytan minsta självständiga land/stat som missades.

Svårslaget rekord

— Det tar jag på mig, sa Lennart Johansson, sedan laget svarat Lichtenstein istället för Vatikanstaten.

Trivselfrågans nya rekord lyder därmed på 34 poäng och det lär bli svårslaget!

Lag 6 hade redan i halvtid en trepoängsledning som alltså fördubblades när slutresultatet summerades.

Bästa motståndet presterade Lag 3 (Birgitta Berg, Gun-Britt Nilsson, Erhard Essler och Ulla Göransson) med 28 poäng på slutraden.

Observera rubrikerna!

— Var extra observanta på frågerubrikerna den här gången, tipsade frågemakaren Bertil Haglund om inför starten.

Och redan i första frågan hade lagen god hjälp av rubriken "Do-Re-Mi". Men lite lurigt var det ändå, eftersom ledorden inte hade samma ordning som de tre delfrågorna.

Det gällde för det första vilket bilföretag som 1898 grundades av bröderna Louise, Marcel och Fernad (Renault), för det andra brickspelet Domino och för det tredje vad världen kallas där människorna bor enligt nordisk mytologi (Midgård).

Bra start rakt över

Bra start rakt över med sex fullpoängare och två poäng till de båda övriga lagen vilket gav ett genomsnitt på 2,8 poäng.

Ännu bättre var de tävlande i andra frågeämnet där svaren skulle rimma på just RIM. Nämligen efternamnet på sagobröderna Jacob och Willhelm (Grimm), efternamnet på filmregissören Roger som var gift med bl a Brigitte Bardot och Jane Fonda (Vadim) och organisationen som bevakar svenska tonsättares ekonomiska rättigheter (Stim).

Här hade sju av de åtta lagen tre poäng och det återstående laget två poäng vilket gav dagens högsta genomsnitt (2,9 poäng).

Betydligt svårare

Sen blev det värre! I tredje blandade ämnet blev genomsnittet bara 1,5. Här gällde det vardagsnamnet på den hankönade individen av Monodom monoceros (Narval), vilket av kroppens organ som på latin heter ren (njure) och vad det kallas när man luftar ett vin genom att hälla upp det från flaskan till ett annat kärl (dekantera).

Ännu knivigare med genomsnittspoängen 1,4 var femte ämnet med rubriken "Varifrån kommer de". Här skulle man veta att nuvarande påven Franciskus kommer från Argentina, att Gustav Vasa var bördig från Uppland och Carl von Linné från Småland.

Enklare med Krok

Betydligt enklare var åttonde ämnet med rubriken "Med krok – på olika vis" och ett genomsnitt på 2,8 poäng. Här gällde det ön där Byxelkrok ligger (Öland), ett mera vanligt namn för "krokig ryggrad" (skolios) och i vilket landskap norrländska tätorten Krokom ligger (Jämtland).

Inför sista omgången hade Lag 6 en ointaglig ledning på sex poäng och det enda spännande var om vinnarlaget skulle slå gamla poängrekordet.

Vilket laget alltså gjorde med två rätta svar, nämligen att Norge har flest sistaplatser i Eurovision Song Contest och att Omega är sista bokstaven i det grekiska alfabetet.

Höstmöte och julfirande

I vanlig ordning passade Bertil Haglund också på att påminna om årets återstående aktiviteter.

  • Höstmötet onsdag 13 november kl 15.00 i Bygdegården med bl a förslag till verksamhetsplan och budget för nästa år, besök av författaren Henry Nilsson och dragning i Listlotteriet.
  • Julfesten torsdag 5 december kl 17.00 i Bygdegården med julgröt och skinksmörgås och julklappsutdelning.
  • Julbordet på Golfrestaurangen fredag 13 december kl 12.00 (observera tiden).

Till de båda sistnämnda aktiviteterna ska anmälan göras till respektive kontaktperson.

Låt oss till sist konstatera att PRO Frykerud fått ytterligare ett par nya medlemmar och att föreningen numera har 188 medlemmar!

Text: Bengt Carlstedt
Foto: Bertil Haglund

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.