A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

26 poäng tillräckligt i tredje Trivselfrågan

Tre fjärdedelar av vinnande Lag 1 – Mats Johansson, Lilian Haglund och Inga-Britt Haglund. Tre fjärdedelar av vinnande Lag 1 – Mats Johansson, Lilian Haglund och Inga-Britt Haglund.

Frågekonstruktören Bertil Haglund hade skärpt svårighetsgraden i höstens tredje omgång av Trivselfrågan. Nu räckte det med 26 poäng för att vinna prischokladen jämfört med 32 i förra omgången.

2019-10-22

Spännande var det likväl inför sista och avgörande frågan. Två lag – Bord 1 och Bord 7 – toppade på 23 poäng och ytterligare flera lag hade en teoretisk möjlighet att vinna.

Men inte den här gången heller fick Bertil plocka fram utslagsfrågorna! Bara Bord 1 prickade in alla delsvaren i sista frågan och därmed var saken klar. Så grattis Mats Johansson, Lilian Haglund, Inga-Britt Haglund och Siw Hallstenson!

Mozart i finalen

Mozart var ämnet i finalfrågan och det gällde att veta i vilken stad han föddes (Salzburg), vem som spelade rollen som fågelfängaren Papageno i Ingmar Bergmans TV-uppsättning av operan Trollflöjten (Håkan Hagegård) och det latinska namnet för dödsmässa (Requiem).

Det visste alltså kvartetten vid Bord 1 medan närmaste konkurrenterna vid Bord 7 (Conny Källberg, Stig Larsson, Birgitta Berg och Alf Gustafsson) missade födelsestaden och hamnade i slutprotokollet på 25 poäng mot vinnarbordets 26.

33 tävlande

Tredje höstomgången samlade 33 tävlande vilket motsvarar åtta lag varav ett med fem deltagare.

Det började bra för alla med trepoängare för sju av lagen. Här gällde det att pricka in tre kända flaggor: Stars and Stripes (USA), Union Jack (Storbritannien) och Maple Leaf Flag (Kanada).

— Jag trodde nog att Kanadas flagga skulle vålla lite mer bekymmer, konstaterade Bertil.

Pokerdiskussion

Inte en enda fullpoängare blev det i andra frågeämnet med rubriken Tvåor. Däremot en del diskussion kring svaret på en av delfrågorna, nämligen vilken som är den näst bästa handen i poker. Rätt svar: fyrtal!

Lars-Ove Hed var inte helt nöjd och hävdade att Royal straight flush skulle räknas som bästa hand och övriga varianter av straight flush som näst bästa.

— Jag räknade med att det kunde bli diskussion just om det här, sa Bertil. Men alla former av straight flush räknas i det här sammanhanget som likvärdiga och fyrtal är därmed näst bästa handen.

För övrigt gällde frågan i vilken stad de andra olympiska spelen år 1900 ägde rum (Paris) och vilket modersmål som talas av näst flest människor i världen (spanska).

USA-frågor svårast

Knivigast den här gången med ett genomsnitt på 0,9 var femte frågeämnet med rubriken USA. Här gällde det att veta vilken delstat som är den till ytan minsta (Rhode Island), vilken delstat som domineras av mormonerna (Utah) och vad initialen W stod för i båda presidenterna Bush´s namn (Walker).

Sju lag fick en poäng vardera på den frågan och det åttonde en nolla.

Äpplen lättast

Desto lättare var tionde frågämnet med rubriken Äpplen. Här gällde det av veta vilket äppelträd Kristina från Duvemåla drömde om i sitt nya hemland (Astrakan), vad hembygds- och naturparken i Värnamo heter (Apladalen) och vilken sagofigur som dog då hon åt ett förgiftat äpple (Snövit).

Här blev det sex fullpoängare och två poäng till de övriga lagen och därmed ett genomsnitt på 2,8 poäng.

Klurig ordlek

För övrigt handlade frågorna bland annat om Geografi, Ronnie Pettersson, Djur och natur, Film och musik från 70-talet och det lite kryptiska Känner du Pia?

En av delfrågorna i sistnämnda ämne löd så här: Pia roar sig med ordlekar ibland. Vad kallar hon sig bakom ett nöt? Kopia, förstås, men det listade inte alla ut.

I kaffepausen passade Bertil på att påminna om höstens kvarvarande aktiviteter; höstmötet den 13 november med Henry Nilsson som gäst, julfesten den 5 december och julbordet på Golfrestaurangen den 13 december. Observera att anmälan ska ske till både julfest och julbord!

Text: Bengt Carlstedt
Foto: Bertil Haglund

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.