A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

Reseträff med melodigympa om storslagna sevärdheter

Så här såg det ut när reseträffens deltagare kom loss i en melodigympa till tonerna av Hasse Anderssons "Guld och gröna skogar". Så här såg det ut när reseträffens deltagare kom loss i en melodigympa till tonerna av Hasse Anderssons "Guld och gröna skogar".

PRO Frykeruds sommarresor går till storslagna kulturella sevärdheter. Det bekräftades under studieträffen inför resorna till Mårbacka/Rottneros och Nora/Pershyttan.

2019-05-24

Reseträffen samlade drygt 30-talet deltagare som efter kaffepausen inledde andra halvlek med — melodigympa!

Med digital förebild kom de blivande resenärerna loss i en teckenspråklig dansant variant av Hasse Anderssons "Guld och gröna skogar".

Sköna stilar

Många sköna rörelsestilar fanns sannerligen till beskådande. Men populärt var inslaget!

Vem kommer på en så´n idè? Christer Nilsson, förstås, avdelningens digitala orakel som fortsatte med att initierat berätta om bussresan till Nora/Pershyttan lördag 24 augusti.

I vanlig ordning rikt illustrerat med hjälp av datorns närmast obegränsade möjligheter.

Digital rundvandring

Bland annat togs deltagarna med på en informativ rundvandring i bergsmansbyn Pershyttan — första stoppet på dagsresan — och en stenkolsdoftande ångloksresa från Nora till Järle; det sista som händer innan bussen fram på kvällskvisten återvänder till hemtrakterna.

Resenärerna fick dessutom tips om hur de själva lätt som en plätt med datorns hjälp kan komplettera förhandsinformationen, till exempel med "talande stadsvandringar" i Trästaden Nora.

Ljudvandring om trästaden >>

Detaljerat program

Resan är visserligen redan fulltecknad men intresserade kan ställa sig i kö för eventuella återbud.

Ett utförligt program med tider och aktiviteter finns tillgängligt på vår egen hemsida under vinjetten "Resor". Priset för hela paketet inklusive guidningar, måltider och fika: 550 kr/person! Betalning sker enklast via föreningens PlusGiro 61 67 32-4.

Före kaffepausen gällde informationen Rottneros, ett av besöksmålen för resan i egna fordon onsdag 12 juni. Mårbacka har ju tidigare ägnats en studieträff.

Intimt samband

Mårbacka och Rottneros, på var sin sida av Lövens långa sjö, är intimt förknippade med varandra genom Gösta Berling — Selma Lagerlöfs berömda saga om den försupne men vackre prästen, Kavaljerernas kavaljer.

Rottneros Herrgård Foto: Lars Jacob Jakobsson

Det var ju på Rottneros herrgård, romanens Ekeby, som Majorskan domderade och kavaljererna huserade och dit turisterna vallfärdade för att bekanta sig med kavaljersmiljön.

Och just detta samband var riktmärket för bruksägaren Svante Påhlson när han återuppbyggde herrgården efter storbranden på Lucianatten 1929 och iordningställde den storslagna skulpturparken.

Ståndsmässig miljö

"Skapa en ståndsmässig miljö som framhäver det romantiska skimmer som Sagan lindat kring Rottneros!" löd ordern till arkitekten Georges von Dardel.

Och det gjorde han ju! Med en del av de enorma vinster som Påhlson gjorde efter krigsslutet med omättlig efterfrågan på pappersmassa.

Mellan besöken på Mårbacka och Rottneros är en lunch inplanerad på Värdshuset Nils Holgersson vid det ståtliga Stamfrändemonumentet, som också det bekostats av den stormrike bruksägaren.

Resan sker alltså i egna fordon med samling vid Mårbacka den 12 juni kl 09.30. Ingen föranmälan är nödvändig och var och en betalar entréavgifter och lunch direkt på plats.

Text: Bengt Carlstedt
Foto: Bertil Haglund

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.