A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Bingo!

PRO Vallentuna har två brinnande själar som håller igång Bingon i föreningen. Det är Ruth Nilsson (till vänster i bild) och Siv Olofsson som fungerar som bingoutropare, och som är ansvariga för att allt går rätt till i spelets olika faser.

Bingo är en mycket uppskattad aktivitet i föreningen och spelar en viktig roll i många pensionärers liv. Visst är det väl för spänningens och tävlingens skull man kommer hit, men det ger också ett par timmars samvaro med likasinnade och och det är ett nyttigt spel, som tränar minnet. Här gäller det att vara fokuserad.

2018-11-30

När Vallentunas PROare samlas längs borden i Rickebylokalen är det till en början lite småprat, men när första spelet ropas ut blir det tyst. Imponerande sträng disciplin råder i rummet där ett 25-tal personer, män och kvinnor blandat, sitter med sina brickor och sina markerare, redo att dutta, när Ruth med sin klara röst ropar ut numren ett efter ett.

En gång, men det var länge sedan, fick Ruth höra att man inte kan vara bingoutropare på våra sörmländska breddgrader om man talar skånska!?. Har väl aldrig hört på maken! Men Rut lät sig inte kuvas av det. Tvärtom: Hon ropar ut numren, inte monotont och metalliskt, utan  tydligt och tryggt och kanske lite strängt.

-Det går nog för fort, viskar bisittaren Monika Johansson och Siv slår ned på takten. 

Och så blir det Bingo! Det kontrolleras att raden är rätt och alla gratulerar de lyckliga vinnarna av en tjuga. 

 

Så snurrar bingokorgen igen och nya sifferkulor faller ner. Något spelberoende kan näppeligen utvecklas här, nej, bingon betyder några timmar i gemenskap, den ger en paus från bekymmer och oro och det onda som aldrig ger sig. Bingon bjuder en stund av spänning i all enkelhet. Jag tror jag börjar förstå varför bingo också till sist kunde roa min salig pappa, när han sina sista år bodde på ett hem. Det hade jag aldrig trott. Nu börjar jag förstår. Kanske kommer jag också att spela bingo en dag.  /Barbro Ljungström

 

 

 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.